Linkuri accesibilitate

„România pare condamnată de PSD la patru ani cu executare și cu confiscarea țării” (Tia Șerbănescu/ 22)


Ziare româneşti
Ziare româneşti

Revista presei româneşti.

Ziarul „Cotidianul” informează că președintele Republicii Moldova Igor Dodon a respins candidaturile pentru posturile de miniștri rămase vacante după remaniere. Este citat cu părerea că „Majoritatea candidaților propuși au demonstrat inconsecvență, lipsă de profesionalism și oportunism regretabil în funcțiile și activitățile desfășurate anterior. Mai mulți candidați au probleme de integritate și mai grav unii dintre aceștia au fost personal implicați în frauda bancară participând la luarea deciziilor care au dus la devalizarea sistemului bancar din Republica Moldova”. „Printre noile propuneri de miniștri figurează foştii premieri Chiril Gaburici şi Iurie Leancă, precum şi fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase”. Știrea reamintește că într-o situație similară, Curtea Constituțională a decis că președintele își încalcă jurământul depus la preluarea funcției și a fost temporar suspendat. Ministrul, respectiv, al apărării, a intrat în guvern. La fel se vor petrece probabil și acum lucrurile, rezultă din articolul publicat de „Cotidianul”.

Sfârșit de an, de sesiune parlamentară. Bilanțuri, dar și gesturi neașteptate. Cum este cel al Uniunii Salvați România, partid de opoziție, care a sprijinit la vot o inițiativă a Uniunii Democrate a Maghiarilor din România, aprobată în final: înființarea unui liceu maghiar la Târgu Mureș. Cristian Ghinea își argumentează pe contributors.ro lobby-ul întreprins printre colegii de partid și îi îndeamnă și pe alți politicieni să reflecteze: în România, partidele politice votează din principiu împotriva UDMR pe motiv că „ne iau Ardealul”. În fapt, asta le convine udemeriștilor, le legitimează existența ca formațiune parlamentară în ochii alegătorilor de etnie maghiară. Numai că de multă vreme UDMR își obține acest statut prin trocuri nu tocmai onorabile, consideră Ghinea. Acum, de pildă, susține alături de PSD desfigurarea legilor justiției. Ghinea crede că UDMR ar trebui „scoasă la pensie”. E o formulă eufemistică pentru desființare. Maghiarii din România ar trebui să adere la partide politice care să le apere cu argumente interesele, nu prin trocuri politice greu de înghițit. USR, de pildă, susține Cristian Ghinea, îi invită pe maghiari să vină în partid și să explice toate aceste lucruri și co-etnicilor lor.

Pe site-ul republica.ro, Cristina Foarfă se adresează românilor nemulțumiți de actuala guvernare și de măsurile care au provocat deja reacții externe (șapte ambasadori străini acreditați la București au adresat o scrisoare deschisă pe tema surpării statului de drept). Strada a obosit oarecum, dar semnatara articolului îndeamnă pe orice nemulțumit să facă ceva. Până la urmă, orice se pricepe mai bine: dacă e informatician, să facă un site prin care să informeze și pe alții cum stau lucrurile. Dacă e designer, să fac fluturași și să-i împartă. Indiferent de profesie, să le vorbească rudelor, fie și la masa de Crăciun, despre mutilările care au loc în Palatul Parlamentului. Să iasă la manifestație, să se înscrie în audiență la parlamentarul care-l reprezintă, să scrie inclusiv pe FB sau pe Twitter oficialilor europeni cum stau lucrurile acasă. „Paradoxal cumva, mi se pare un moment bun. E momentul ăla când fiecare dintre noi contează”.

Nota cea mai amară e însă cea semnată de Tia Șerbănescu în revista 22: „Crimă cu premeditare și sfârșit de an înlăcrimat: lacrimi de durere pentru moartea Regelui, lacrimi de furie pentru uciderea justiției. De dușmanii externi ne apără NATO. Dar de fiara PSD-ALDE cine ne mai apără? România pare condamnată de PSD la patru ani cu executare și cu confiscarea țării. Un an a trecut. Să vedem cât mai rezistăm”.

XS
SM
MD
LG