Linkuri accesibilitate

„Comportamentul PSD față de sindicate parcă cerșește proteste” (C.Pantazi / Hotnews.ro)


Ziare româneşti
Ziare româneşti

Revista presei româneşti.

O nouă ipoteză privind riscul pe care și l-a asumat Partidul Social-Democrat adoptând prin ordonanță de urgență modificări importante la codul fiscal. Cristian Pantazi, de la Hotnews.ro, crede că președintele PSD Liviu Dragnea, care tace de ceva vreme, vrea să lase cartoful fiebinte în mâna premierului Mihai Tudose, în speranța că pe el vor da vina toți cei nemulțumiți, și nu pe partid. Însă nu numai grija partidului îl consumă, ci și dorința de răzbunare. Instalat la cârma executivului după Sorin Grindeanu, Tudose a scos-o din guvern pe protejata lui Dragnea, Sevil Shaiddeh. Sub asaltul contestărilor, Liviu Dragnea speră că acest premier „cam scapat de sub control” va putea fi readus la ordine”. „Comportamentul PSD față de sindicate parcă cerșește proteste”. Însă Mihai Tudose nu e o victimă, precizează Pantazi: „E premier, are puterea executivă, are bugetele pe mână, trebuia să găsească soluții. A preferat să meargă pe mâna lui Dragnea”.

Ceva-ceva parcă se leagă de această ipoteză, spre care ar fi ajuns în vară și Dan Turturică (o spune tot Pantazi). Cel mai recent sondaj IMAS, despre care se scrie de asemenea pe Hotnews.ro, arată o scădere severă de popularitate și pentru Tudose, și pentru Dragnea, în timp ce PSD rămâne la același nivel, 39%.

E mult, pentru că opoziția e fragmentată și lipsită de proiect, arată Teodor Tiță în Dilema Veche. El crede că un model de urmat ar putea fi Convenția Democratică din România, care a guvernat între 1996-2000. Timpul e scurt, așa că apropiatele alegeri europarlamentare trebuie folosite ca exercițiu de coagulare a opoziției. E nevoie, spune jurnalistul, de „un program simplu, repartizând din timp obligațiile și beneficiile și tratând cu atenție societatea civilă, care va trebui să se regăsească, în proporții decente, pe viitoarele liste de candidați”. Eventuala coaliție ar trebui să se ferească de excentricități precum „fanteziile libertariene” sau „criteriile de integritate imposibil de atins”. Pragmatismul non-ideologic completat cu fermitate și încăpățânare ar fi de ajuns. Pentru că, mai spune Teodor Tiță, „în acest moment, în interiorul cercurilor Puterii, Opoziția este ridiculizată, nu temută”.

Adevărul informează că președinții celor două camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu, au anunțat ieri că au depus un proiect de lege pentru reglementarea statutului juridic al Casei Regale a României. Ar urma să fie recunoscută ca persoană juridică de drept privat şi să primească statutul de utilitate publică, pentru că - sunt citați cei doi - „Este nevoie, mai mult decât oricând, de o instituţie deasupra politicii partinice, în care românii să vadă un reper de echilibru şi continuitate”. Dragnea și Tăriceanu i-au urat sănătate fostului monarh al României, grav bolnav la aniversarea de ieri a numelui său.

Ziua Sfinților Mihail și Gavriil a venit însoțită și de un comunicat al Casei Regale, care spune că Regele Mihai I a fost spovedit și împărtășit. „Suveranul e pregătit să plece, dar încă e cu noi”, scrie Ștefan Colceriu pe republica.ro. După o viață complicată, trăită, în „coerență morală și discernământ”, spune Colceriu, Mihai I este iubit și respectat de români ca nimeni altcineva în ziua de azi. „Odată cu Regele (...) se sting ultimele licăriri ale unei lumi și se instalează, definitiv, o falie istorică de netrecut”.

XS
SM
MD
LG