Linkuri accesibilitate

„România nu are bani pentru Unire” (Adevărul)


Ziare româneşti
Ziare româneşti

Revista presei româneşti.

„România nu are bani pentru Unire. Nu cred că SUA şi UE vor sponsoriza o unire ce va duce la destabilizare regională”, rezumă ziarul Adevărul cele spuse de președintele Igor Dodon într-un interviu acordat Agenției Tass. Adevărul îi reproduce opiniile: 80% dintre cetățenii Republicii Moldova ar fi contra unirii, și mai e și problema Transnistriei și a Găgăuziei. În același timp, pentru Dodon în România trăiesc „prietenii și frații noștri”, doar că, îl cităm din nou, „eu sunt împotriva lichidării statalităţii moldoveneşti”.

O analiză semnată de Valentin Naumescu pe contributors.ro estimează efectele posibile ale crizei de imagine a președintelui american Donald Trump. De la înălțimea funcției, „ar trebui să fie astăzi depozitarul/garantul aspiraţiilor de securitate şi prosperitate ale lumii occidentale şi democraţiilor liberale, aşa cum au fost toţi preşedinţii americani din 1945 încoace”. În schimb, Trump „înfruntă un val masiv de contestare în Statele Unite, cum nu a mai avut niciun preşedinte (...) în chiar primul an de mandat”. „Ordinea liberală globală este într-un impas evident”. Statele Unitenu mai sunt luate în serios, iar lumea începe să se (re)organizeze fără America: „Germania şi Franţa, Uniunea Europeană în general, pornesc pe drumul autonomizării strategice (a se citi desprinderea de Statele Unite în politica externă şi de securitate) şi al constituirii unei destul de confuze Uniuni a Apărării”. China își propune să devină marea putere care susţine globalizarea, fiind parte a acordurilor multilaterale globale pe care le părăseşte sau le denunţă în prezent Statele Unite. Și cum „relevanţa unei Mari Puteri este reflectată (şi) de autoritatea politică, morală şi simbolică a leadershipului ei”, Naumescu spune că ce se vede în prezent este o Americă tot mai confuză, imprevizibilă, dezbinată intern, „tot mai lipsită de credibilitate şi incapabilă de identificarea unor soluţii în politica internaţională”. Această Americă nu mai poate garanta îndeplinirea obiectivelor politice pe care şi le asumă. Pentru România e îngrijorător. Situația „a accelerat demersurile nucleului franco-german de constituire a Uniunii Apărării”, or, scrie Naumescu, „nu suntem siguri de reuşita acestui obiectiv”.

Continuă comentariile pe marginea declarațiilor senatorului social-democrat Șerban Nicolae, făcute în Parlament „în ziua în care Comisia juridică din Senat respingea propunerea legislativă privind declararea datei de 26 octombrie ca Zi a Mișcării de Rezistență Armată Anticomunistă din 1944-1962 (Ziua Partizanilor Anticomuniști)”. Melania Cincea (revista 22), nu crede că e vorba de ignoranță, nici de nebăgare de seamă, pentru că dinspre PSD au venit și alte poziții oficiale în aceeași linie: doi parlamentri au cerut retragerea din post și chiar expulzarea ambasadorului american la București, în schimb partidul n-a avut nicio reacție la comentarii deplasate ale ambasadorului rus la București. Au urmat laudele deșănțate aduse la moartea unui personaj controversat, generalul Iulian Vlad, ultimul șef al Securității comuniste. În fine, a fost vizita Patriarhului rus Chiril, onorată de postul de televiziune Trinitas cu un reportaj în care, scrie Melania Cincea, oprimarea greco-catolicilor sub comunism, făcută (cum se știe) la ordinul sovieticilor, era prezentată drept… „tămăduire”.

În acea declarație, Șerban Nicolae a pus semnul egal între Hitler și Churchill. Cristian Tudor Popescu scrie pe site-ul republica.ro: „nu istoria anilor `50 îl interesează pe domnul Nicolae (...). O face cu gândul la interesele la zi ale Partidului. Ce dorește să vâre în capul românilor este ideea unui Occident criminal”.

XS
SM
MD
LG