Linkuri accesibilitate

Se simte deja lipsa Marii Britanii (Emilian Isăilă / Ziare.com)


Intr-o analiză apărută pe site-ul ziare.com, Emilian Isăilă constată că se simte deja lipsa Marii Britanii „într-un context politic internațional dominat de stările de furie ale lui Donald Trump și de frustrările lui Vladimir Putin”. Prin opțiunea în favoarea ieșirii din Uniunea Europeană, britanicii au ales o cale riscantă și pentru ei, dar și pentru Europa. La mai bine de un an de la referendumul organizat de fostul premier conservator David Cameron, „economia Marii Britanii începe să o ia la vale”, scrie Isăilă. Numărul de mașini vândute este cel mai scăzut din ultimii patru ani, lira se devalorizează continuu față de euro și dolar, „inflația a crescut, iar din toamnă e posibil ca rata dobânzilor să crească”, preia jurnalistul dintr-un raport publicat de presa britanică. Europenii resimt însă lipsa unui arbitru în diverse probleme spinoase. Marea Britanie „a avut un rol important in eliberarea Europei de Est, în dezvoltarea democrațiilor prin contribuția conservatorului John Major, dar si a laburistului Tony Blair. Chiar si David Cameron si-a asumat un anumit rol in politica europeana”, or acum țara se află la cel mai jos nivel al influenței sale „în șlefuirea relațiilor internaționale”. Mai sunt doi lideri proeminenți în Uniunea Europeană. Președintele Franței, Emmanuel Macron, care „încă n-a reușit să se impună si nici să propună un program coerent de rezolvare a crizei declanșate de Brexit”, și desigur cancelarul german Angela Merkel, „o personalitate erodată, contestată și care a făcut multe compromisuri în fata corporațiilor germane lovite puternic de scandalul Dieselgate”. Emilian Isăilă crede că în acest moment europenii ar trebui să aplice exact tactica britanică: să amâne cât de mult negocierile pe Brexit, în speranța că britanicii se vor răzgândi pe parcurs.

Iulian Leca scrie tot pe ziare.com despre contraperformanțele guvernului de la București. Cabinetul lui Mihai Tudose pare să guverneze după deja faimoasa replică din zilele Revoluției din 89: „Mircea, fă-te că lucrezi”. Asta i-a spus Ion Caramitru lui Mircea Dinescu în auzul microfoanelor în mica regie a primei transmisiuni live a Televiziunii Române Libere. Azi cu un „Tudose, fă-te că lucrezi” nimic nu e sigur, se dau legi, apoi se renunță la ele. Rezultatul este, crede comentatorul, un haos total.

Săptămânalul Formula-As publică un interviu cu fostul parlamentar de opoziție creștin-democrată Adrian Papahagi, altminteri universitar de înalt calibru, întors la profesia sa fără să abandoneze totuși poziția civică. Studiile universitare făcute în Franța, în vechea tradiție filologică a familiei sale, i-au prilejuit întâlnirea la Paris cu mai mulți tineri români de elită, care s-au aflat sau se află încă în politic sau în poziții publice de mare vizibilitate. Ca și tatăl său, regretatul profesor universitar clujean Marian Papahagi, Adrian Papahagi n-a ezitat să revină în România la sfârșitul anilor nouăzeci. „Nu poţi fi al mai multor locuri deodată. Simt că în ţară am un rost (inclusiv pu­blic, poate chiar politic); în mod cert, aparţin locului acestuia şi-mi pasă de el mai presus de oricare altul”. E aromân, dar nu se simte minoritar. „Când identitatea se aşază, devii mai senin, mai deschis spre lume”, îi spune interlocutorul jurnalistei Dia Radu de la Formula-As.

XS
SM
MD
LG