Linkuri accesibilitate

Noua temă de campanie electorală a lui Vladimir Putin (Adevărul)


Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:10 0:00
Link direct

O știre apărută pe site-ul Hotnews citează pe larg dintr-un comunicat al Uniunii Salvați România. Partidul parlamentar de opoziție se declară solidar cu „cetățenii din Republica Moldova care protestează față de modificarea sistemului electoral” într-un sens care i-ar avantaja pe democrați și pe socialiști. Autoritățile de la București sunt chemate „să nu abandoneze R. Moldova într-un moment atât de important”, iar pentru asta să suspende ajutorul financiar așa cum a făcut și Bruxellesul. În opinia celor de la USR, „eforturile (...) României de a combate corupția nu pot fi complete dacă Republica Moldova nu va adera la UE”. Știrea reamintește că parlamentarii majorității de la Chișinău au aprobat în primă lectură ca următoarele alegeri să fie organizate parțial prin vot de listă și parțial prin vot uninominal.

În Adevărul, Iulian Chifu scrie despre noua temă de campanie electorală pe care și-ar fi găsit-o președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, cu un an înaintea alegerilor prezidențiale: rusofobia care s-ar răspândi pretutindeni. Analistul rezumă și ce urmărește liderul rus: „să-şi menţină susţinerea la nivel intern, iar ţinta este rusul mediu, care are acces doar la informaţie controlată, subiect al propagandei şi îndoctrinării zilnice a regimului. Acesta trebuie să-l creadă că e asaltat de NATO la frontiere, că nu s-a implicat cu hackerii instituţionali în alterarea rezultatelor alegerilor democratice din SUA, Marea Britanie, Franţa sau Germania, că doreşte combaterea terorismului”. S-a părea că Rusia ”atacată” de rusofobi și în Republica Moldova, care tocmai a expulzat cinci diplomați ruși acuzați de spionaj. Chifu explică: nu li s-au dat numele, dar nu sunt greu de aflat, iar deconspirarea unui eventual spion deranjează întotdeauna serios serviciile secrete ale țării respective. Una peste alta, rezultă din articolul din Adevărul, puterea politică din Moldova dă semne ”de întărire şi afirmare a statalităţii şi a independenţei de Rusia”. Nici vizita foarte vizibilă a președintelui român Klaus Iohannis în Statele Unite nu pică bine Kremlinului. Ea ar putea statua că ”drumul Republicii Moldova spre Occident trece, invariabil, pe la Bucureşti”.

„Surprinzătoarea vizită a lui Iohannis în America”, își intitulează Cristian Pantazi comentariul apărut pe Hotnews. „E cea mai mare lovitura de imagine a mandatului său în politica externă: o întâlnire oficială cu Donald Trump la Casa Albă, la doar șase luni de la începerea mandatului” acestuia din urmă. Are valoare simbolică globală (e primul șef de stat din Est care a fost vreodată invitat de americani în asemenea condiții) și reprezintă o miză uriașă pentru România, în planul securității (Pantazi crede că ar fi o greșeală ca Iohannis să se bazeze pe protecția eventualei armate europene de care vorbesc germanii); în plan politic, de asemenea (Iohannis trebuie să-l convingă pe Trump că participarea la proiectul armatei europene nu înseamnă depărtarea de NATO); o miză militară, regională (importanța României crește), precum și în planul politicii interne: Iohannis cere sprijin pentru continuarea luptei anticorupție, iar la întoarcerea acasă, dacă rezultatele sunt notabile, cota de popularitate i-ar putea crește.

Valentin Naumescu scrie pe contributors, insistând cât e de contraproductiv și inutil să se discute în termenii: alianță militară cu Statele Unite sau cu Germania. Cele două parteneriate sunt complementare și nu pot funcționa decât așa.

XS
SM
MD
LG