Linkuri accesibilitate

Când va miza România în R. Moldova pe oameni oneşti şi serioşi și nu pe profitori ieftini şi toxici? (Lucian Postu/Observator Cultural


Revista presei românești.

Cititorii ziarului „Adevărul” sunt informați într-o corespondență semnată de Iuri Bodnarenco despre ultimele declarații ale lui Igor Dodon în presa rusă: „Am câştigat alegerile prezidenţiale. Acum îl vom elimina pe Dorin Chirtoacă şi vom organiza alegeri în Chişinău, pe care le vom câştiga. În septembrie vom desfăşura un referendum privind dizolvarea Parlamentului. Dacă îl vom dizolva - bine, dacă nu, atunci următoarele alegeri parlamentare sunt peste un an”. Președintele Republicii Moldova e citat și cu afirmația că: „Noi am avut oameni, dar şi acum îi avem, care sunt gata să ia furcile şi să meargă la o revoluţie. Eu sunt împotriva acestui scenariu. Eu am în faţă scenariul din Ucraina. Să ne ferească Domnul de un scenariu similar şi în Moldova. Acest fapt trebuie oprit, mai ales că avem lângă noi Transnistria”.

Săptămânalul „Observator cultural” preia de pe pagina de Facebook a lui Lucian Postu un comentariu despre arestarea primarului liberal al Chișinăului, Dorin Chirtoacă. Constată că interpretările vehiculate acolo diferă de la o tabără la alta. Susținătorii lui Chirtoacă și opoziția pro-occidentală suspectează o manevră a lui Vlad Plahotniuc, care astfel i-ar pedepsi pe liberali „pentru refuzul de a susţine schimbarea sistemului electoral, schimbare ce ar avantaja Partidul Democrat”. Dinspre Plahotniuc, pozițiile urmăresc să contureze o anumită impresie: că unde-i lege, nu-i tocmeală, că, adică, „lupta anti-corupţie va continua, indiferent de apartenenţa politică a inculpaţilor”. Lucian Postu notează însă că Dorin Chirtoacă „devenise, de ceva timp, imaginea eşecului politic al unei noi generaţii”. Așa se face că „Plahotniuc e singurul băştinaş care poate oferi SUA & UE garanţii că episodul Crimeea nu va avea o continuare în Transnistria, adică Rusia va avea parte de obstacole serioase în Republica Moldova, dacă s-ar decide să facă din Tiraspol un Kaliningrad nistrean”. Trist i se pare că România a investit mult în Chirtoacă și generația lui de politicieni și se pune întrebarea „când va miza România, în Basarabia/Republica Moldova, pe oameni oneşti şi serioşi, nu pe profitori ieftini şi toxici?”.

„Adevărul” publică o analiză despre relația obscură dintre Coaliția pentru Familie și Partidul Social-Democrat. Dan Ionescu atrage apăsat atenția că această entitate nonguvernamentală a fost și rămâne un mister: cine o conduce? cine o finanțează? ce scopuri își propune, în afară de acela, aproape atins, de a declanșa un referendum pentru modificare în Constituție a definiției „familiei tradiționale”. Trei milioane de semnături a strâns organizația în favoarea inițiativei. Odată înaintată propunerea de referendum, decizia organizării lui se află în mâinile Partidului Social Democrat, de guvernământ. Evident că au îmbrățișat-o, e vorba de 3 milioane de potențiali votanți pentru PSD. Coaliția pentru Familie și-a atras și sprijinul Bisericii Ortodoxe Române, iar în timpul manifestațiilor de stradă de astă iarnă împotriva ordonanței 13, Coaliția a sprijinit protestul. În stradă s-au aflat deci cot la cot oameni cu convingeri conservatoare (care vor ca familie să însemne doar un cuplu bărbat-femeie, căsătoriți) și „progresiști”, care n-ar adera nicidecum la inițiativă. Care ar fi problema? Coaliția pentru Familie, se teme Dan Ionescu, e o entitate transpartinică. Odată ce-și va fi atins scopul, își va sacrifica fără scrupule vectorii - PSD, dar și BOR. Nici măcar nu e vorba de blocarea eventualelor căsătorii între homosexuali, ci de un test: cât de mulți români pot fi adunați la un loc în jurul unei idei artificial propulsate, grație unor remarcabile strategii de comunicare.

XS
SM
MD
LG