Linkuri accesibilitate

Igor Dodon, unic șef de stat, „plimbat ca sfintele moaște”, la Moscova (ziare.com)


Pedepsirea senatorului Șerban Nicolae de către PSD (Dan Tapalagă/Hotnews.ro).

Site-ul stiripesurse.ro difuzează informația că la Chișinău se pregătește o nouă structură a guvernului, cu reducerea numărului de portofolii. Citând o sursă de presă online din Republica Moldova, se dau detalii: vor fi doar nouă ministere, ceea ce ar putea antrena nu doar efecte bune (reducerea cheltuielilor), ci și imprevizibile. Este posibil ca măsura să vizeze scoaterea de la guvernare a Partidului Liberal și cooptarea Partidului Popular European din Moldova. Presupunerea e susținută de citarea unor declarații recente ale liderului liberal Mihai Ghimpu și, respectiv, ale celui de la PPEM, Iurie Leancă.

Iulian Chifu comentează în Evenimentul zilei ciudata austeritate a paradei militare de la Moscova din 9 mai. A fost frapantă „imaginea liderului rus Vladimir Putin, îmbătrânit, prăfuit, plictisit el însuși, dar mai ales singur. [...] Fără liota de lideri post-sovietici, fără binecunoscuții săi prieteni din Asia de Sud-Est, fără partenerii din America Latină, măcar din Venezuela, Ecuador și Cuba, fără un înalt reprezentant chinez și, mai dramatic, fără măcar partenerii din Uniunea Euroasiatică – Belarus și Kazahstan- și liderii eterni Aleksandr Lukashenko și Nursultan Nazarbaiev”. Comentatorul are mai multe ipoteze: sărăcia paradei a fost în consens cu deteriorarea nivelului de trai al rușilor și cu nemulțumirile deja exprimate de ei, deci cu probleme interne. Dar e și expresia neglijării relației Rusiei cu vecinii și aliații tradiționali.

Despre prezența la paradă a lui Igor Dodon, ca unic șef de stat, „plimbat ca sfintele moaște”, discută Dan Dungaciu în interviul de la ziare.com. Consideră că Putin a gafat. A dat un semnal că alegerile parlamentare de anul viitor din Republica Moldova ar putea plasa țara „pe axa de confruntare Moscova-București". Aceasta ar putea obliga „anumiți lideri de la Chișinău, care astăzi sunt reticenți față de România”, să își revizuiască opțiunile.

Stiripesurse.ro difuzează și un text adnotat la sfârșit cu precizarea că „este asumat de autor”, și în care un fost parlamentar român pentru diaspora critică recent lansata Platformă 100 inițiată de fostul premier român Dacian Cioloș, pentru că se exprimă evaziv în ce privește necesitatea unirii tuturor românilor între granițele României Mari.

La Platforma 100 au aderat, în numai 22 de ore de la lansare, 18.000 de români. Aproape 4000 dintre ei și-au trimis și CV-ul pentru a se implica în activitățile Platformei, scrie Loredana Voiculescu pe site-ul republica.ro.

Presa comentează, de asemenea, pedepsirea senatorului Șerban Nicolae de către conducerea Partidului Social-Democrat, la propunerea liderului Liviu Dragnea. Vina: a promovat în comisia senatorială proiectul legii grațierii corupților, cel pe care Dragnea l-a dorit și susținut constant din ianuarie încoace. Dan Tapalagă explică pe Hotnews.ro: lui Dragnea nu i-a ținut niciuna din motivațiile scoase la fațadă: nici că închisorile sunt supraaglomerate și Curtea Europeană a Drepturilor Omului ar obliga România să rezolve (s-a dovedit că grațierea n-ar decongestiona nimic); nici că justiția ar fi întocmit dosare de corupție la comandă politică. În plus, cineva a descoperit că există o decizie din 2003 a Curții Constituționale care, în cazul unei grațieri colective, ar face obligatorie și grațierea celor aflați în curs de judecare dar încă necondamnați. Inacceptabil, mai ales că astăzi președintele Comisiei Europene s-a adresat Parlamentului de la București.

XS
SM
MD
LG