Linkuri accesibilitate

Schimbarea de comportament a liderului social-democrat Liviu Dragnea față de președintele Klaus Iohannis (Andreea Pora/„22”)


Partidul Social-Democrat se îndepărtează de stânga (Stelian Tănase/Cotidianul).

Stiripesurse.ro preia informația livrată de Agerpres despre întrevederea de la Chișinău dintre miniștrii apărării din România și Republica Moldova. Mihai Fifor a declarat că „România continuă să sprijine trecerea relaţiei de parteneriat între NATO şi Republica Moldova la o nouă etapă şi salută deschiderea, în acest sens, a Biroului de legătură al Alianţei Nord-Atlantice la Chişinău”. La rândul lui, Eugeniu Sturza a mulțumit pentru sprijinul acordat pentru modernizarea armatei moldovene și a apreciat drept valoroasă invitarea Republcii Moldova la exercițiile militare care se vor desfășura în 2018 sub egida NATO.

Lulea Marius Dorin scrie din nou pe blogurile Adevărul despre multiplicarea inițiativelor locale unioniste din Moldova. Primăriile comunale decid una câte una să semneze în acest an în favoarea revenirii Moldovei între granițele României. Recent, și comuna în care s-a născut Igor Dodon a făcut același anunț. „Să nu mire pe nimeni din România, scrie bloggerul, că politicienii din administraţia locală a Republicii Moldova sunt în prezent cei mai curajoşi factori de decizie care depun eforturi pentru Unire în beneficiul cetăţenilor pe care îi reprezintă”.

Schimbarea totală de comportament a liderului social-democrat Liviu Dragnea față de președintele Klaus Iohannis, observă Andreea Pora în revista 22. Cel care refuza vocal să mai calce la Palatul Cotroceni a devenit dintr-o dată „mielușel”. Pora crede că Dragnea speculează prompt un moment delicat al președintelui. Criticat că a acceptat-o din prima pe Viorica Dăncilă la conducerea celui de-al treilea guvern PSD-ALDE, Iohannis a avut parte de nemulțumiri din partea celor care-l susțineau. Se vorbește îndeajuns de mult de „imobilismul” șefului statului. Or, în aceste condiții, cu cât îl perie mai mult Liviu Dragnea pe președinte, cu atât induce mai tare ideea că Iohannis ar fi făcut „blat” cu coaliția aflată la putere. Din păcate, pică foarte prost și greșeala de la Direcția Națională Anticorupție, unde unul dintre cele mai grele dosare, afacerea Microsoft, a fost clasat pentru că au fost urmăriți penal foști miniștri care intraseră de fapt sub incidența prescripției. „DNA a dat un rateu de zile mari cu dosarul Microsoft (și nu e singurul),scrie Pora, a dat apă la moară detractorilor anticorupției și grupării care împinge la deal „statul paralel“. Dar, atunci când societatea te susține ți-a acordat atât de multă încredere și ți-a pus stacheta pe vârful Everest, trebuie să te ridici până acolo. Chiar dacă ești singura instituție care o face. Sau cu atât mai mult”.

Editorialul ziarului Cotidianul este semnat de Stelian Tănase și semnalează că Partidul Social-Democrat se îndepărtează de stânga. Practic, e cam același traseu parcurs la un moment dat și de aripa devenită ulterior Partidul Democrat, care a trecut la doctrină populară. Dar nu spre populari se îndreaptă acum PSD sub conducerea lui Liviu Dragnea, ci spre populiști. Iar „Partidul la nivel de lideri și la nivel mediu s-a provincializat și periferizat vizibil”. Stelian Tănase crede că sunt posibile trei scenarii: fie PSD îl dă jos pe Dragnea, fie „se sparge (cu sau fără un congres) și apare pe lângă PSD-ul de azi, populist, un partid de social-democrat”, fie va apărea un nou partid, limpede stângist.

XS
SM
MD
LG