Linkuri accesibilitate

Liderii moldoveni au profitat de lipsa de experiență și expertiză a lui Tudose și și-au slujit scopul: să obţină de la el banii României şi ai Europei (R.Voncu, Adevărul)


Revista presei românești.

Site-ul News.ro publică declarațiile Maiei Sandu care comentează poziția premierului român Mihai Tudose, după vizita făcută la Chișinău. Ce a spus acolo șeful executivului de la București „reprezintă o încurajare publică a adoptării unui sistem electoral care favorizează forţele pro-ruse şi care va duce la sfârşitul democraţiei în Moldova”. „Am aprecia ca pe viitor reprezentanţii guvernului României să fie mai atenţi la ceea ce se întâmplă în Republica Moldova, să nu se lase dezinformaţi de forţe care promovează valori total opuse celor promovate de România în regiune”, a spus președinta Partidului Acțiune și Solidaritate, citată de News.ro.

„Pentru prima dată în viaţă, sunt şi eu de acord cu ceva spus de Iulian Fota: vizita lui Tudose la Chişinău e egală cu zero”, scrie pe blogurile Adevărul Răzvan Voncu. Premierul român, arată el, a fost expus unei potemkiniade de tip ex-sovietic, fără să-și fi dat seama: i s-au livrat „angajamente din categoria celor neperisabile, reciclabile la orice vizită viitoare („până la anul, sperăm să avem în funcţiune gazoductul Iaşi-Ungheni-Chişinău”)”, plus o serie de „gesturi lipsite de orice semnificaţie, cum a fost a 718-a rezoluţie prin care Parlamentul de la Chişinău cere, în van, ca şi până acum, „retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova””. Liderii de la Chișinău au profitat de lipsa de experiență și expertiză a lui Tudose și și-au slujit scopul: „să obţină de la el banii României şi ai Europei, în pofida faptului că majoritatea zisă „pro-europeană” şi-a încălcat clar angajamentele faţă de Uniunea Europeană”.

În aceeași secțiune de bloguri din Adevărul e publicată și analiza lui Dan Dungaciu – un text scris pentru portalul LARICS, de analiză a tehnicilor de manipulare și dezinformare în spațiul public și mass media din România și Republica Moldova. Dungaciu arată că liderii din Moldova nu înțeleg Occidentul și nici cum funcționează el. Își închipuie că, dacă sunt acceptați la aceeași masă, le sunt și... egali omologilor lor occidentali. Concret, ar fi trebuit să priceapă că în Occident nu merge orice, că Occidentul „se defineşte pe sine ca o entitate cu principii. Asta nu înseamnă că ele sunt de fiecare dată şi respectate, (...) (ci) că atunci când sunt încălcate există un sentiment de vină şi o critică evidentă din punctul de vedere a principiilor. Occidentul este critic şi autocritic”. Nu e doar problema actualei guvernări, la fel a greșit și Vlad Filat, care, spune Dungaciu, a devenit „un caz școală”. Ce trebuie să facă opoziția din Republica Moldova? Să se unească într-un bloc de partide care să acopere întreg spectrul politic și, cu orice preț, să găsească modalitatea de a atrage și electoratul unionist care este foarte activ, dar și ușor de pierdut. În acest moment, spune analistul LARICS, unioniștii reprezintă un potențial electoral care nu are unde să se verse. Cât despre manipulările servite premierului Mihai Tudose, ele sunt aproape comice, mai ales că naivitatea s-a întins și asupra presei din România, care a făcut breaking news cu informația despre Declarația împotriva prezenței trupelor rusești în Transnistria. Presa n-a mai observat însă că, a doua zi, președintele Parlamentului moldovean, Marian Lupu, a precizat: Declarația adoptată de legislativ „nu e împotriva Rusiei!”.

XS
SM
MD
LG