Linkuri accesibilitate

Ministrul numit politic primește cadou un instrument de intimidare a procurorilor (Rodica Culcer/22)


Stand de ziare la București.
Stand de ziare la București.

Revista presei românești.

Rodica Culcer comentează în revista „22” ordonanța de urgență de modificare a legilor justiției adoptată luni de guvernul de la București.

Actul normativ a fost trimis la sfârșitul săptămânii trecute Consiliului Superior al Magistraturii, pentru o lectură „consultativă”, pentru ca luni să fie adoptat într-o altă formă, mult mai agresivă.

Conferința de presă ținută de ministrul Tudorel Toader a lămurit și poziția față de Comisia de la Veneția: ignorare. Ordonanța nu respectă decât vag una dintre recomandările Comisiei: amână pensionarea în masă, la 20 de ani vechime în profesie, a magistraților, dar nu cu patru ani cum se hotărâse, ci doar până la sfârșitul anului viitor. Și asta pentru că dinspre unii magistrații s-a iscat un val de nemulțumire: contând pe pensia foarte mare care ar fi venit odată cu ordonanța, mulți au renunțat să mai candideze la funcții de conducere. Rodica Culcer comentează vehement: „Printre prevederile ticăloase ale ordonanței (...) se mai numără și dreptul ministrului justiției de a sesiza Inspecția Judiciară cu privire la existența unor indicii privind comportamentul necorespunzător al unor procurori. Ministrul, numit politic, primește deci cadou un instrument de intimidare a procurorilor”. „Constatăm încă odată, scrie Culcer, cât de neputincioase sunt puținele forțe democratice în fața asaltului fărădelegii. (...) PNL este condus de un lider ales pentru că a bagatelizat anticorupția în campania sa electorală; inițiatorul reformei justiției, Traian Băsescu, a devenit dușmanul anticorupției, iar președintele Iohannis a plecat în Italia după o tăcere asurzitoare de câteva săptămâni. Rămân de gardă la căpătâiul independenței justiției doar Forumul Judecătorilor, USR și partidul lui Dacian Cioloș - de care deocamdată nu se teme nimeni. Așteptăm cu interes reacția Comisiei Europene. Nu pentru că ar schimba ceva, ci doar pentru că ne ajută să ne mai răcorim”.

„Adevărul” popularizează rezultatele sondajului de opinie IMAS, comandat de Uniunea Salvați România, pentru care datele au fost adunate în septembrie, înaintea referendumului, așadar. Sondajul spune că Partidul Social-Democrat ar fi scăzut la 27%, de la 49% cât avea în ianuarie anul trecut, și că USR ar fi deja depășită cu un procent de Partidul România Împreună, fondat de fostul premier Dacian Cioloș și care încă nu este partid parlamentar și nici nu are structuri în teritoriu.

Un articol semnat de Valentin Naumescu pe site-ul Contributors atrage atenția asupra unei generații încă insuficient implicată, exploatată politic, deși a dat șase prim-miniștri. Fiecare a rezistat foarte puțin pe post : Emil Boc, Mihai-Răzvan Ungureanu, Victor Ponta, Dacian Cioloş, Sorin Grindeanu şi Mihai Tudose. Generația celor născuți între 1965-1975 asigură mai degrabă osatura clasei de mijloc din România. Este o generație al cărei ceas deja „ticăie” și care se află în fața unei opțiuni: carieră + succes individual pe mai departe, sau implicare, „acum, când România se află pe buza prăpastiei”.

XS
SM
MD
LG