Linkuri accesibilitate

„Economia a devenit câmpul de luptă dintre aripile din PSD” (Ioana Ene/ziare.com)


Ce-i împiedică pe ai noștri guvernanți să devină mai pe față iliberali și antieuropeni? (Andrei Cornea/ „22”).

Liderul social-democraților, Liviu Dragnea, e deja privit de mulți din partid ca piatra de moară de gâtul partidului sau ca țap ispășitor. În gandul.info, Marian Sultănoiu se referă la sondajul de opinie comunicat de fostul premier Sorin Grindeanu, acum exclus din PSD, și în care Dragnea mai are doar 12-13% susținere. „Mult mai jos decât încrederea în partid. PSD-ul se menţine în jurul unui procent de 40 la sută, a declarat Grindeanu la postul public de televiziune”, citat de gandul. Sultăniu comentează: „Păi, vedeţi cum suntem noi?! Când începe barca să ia apă, hop şi marinărimea, să-i stingem pipa căpitanului cu harponul… Ei bine, nu! Liviu Dragnea n-ar fi preluat rolul de dictator în PSD, dacă ar fi avut parte de un partid şi nu de o masă de manevră”.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:48 0:00
Link direct

Și actualul premier social-democrat, Mihai Tudose, are parte de critici virulente în presă. Unii, scrie Ioana Ene la ziare.com, se bazează pe faptul că Tudose demontează de fapt programul lui Dragnea. Cu ce preț însă? „Economia, scrie ea, a devenit câmpul de luptă dintre aripile din PSD”. Chestionat de ziariști despre anumite măsuri fiscale anunțate, premierul Tudose s-a enervat și a întrebat cine a spus aceste lucruri, i s-a răspuns: „Cum cine? Guvernul României și Liviu Dragnea”. Chiar și premierul Tudose a vorbit în urmă cu câteva zile de taxa de solidaritate, care ar fi urmat să fie introdusă pentru persoanele cu salarii mari, după care a declarat că trebuie „trecută la discutate și uitate”. De unde întrebarea Ioanei Ene: „Sunteți chiar iresponsabili?”

Andrei Cornea explică în revista 22 Ce-i împiedică pe ai noștri guvernanți să devină mai pe față iliberali și antieuropeni?, de vreme ce e evident că se uită cu invidie la libertățile pe care și le-au luat față de Uniunea Europeană premierul Ungariei, Viktor Orban, și cel polonez, Jaroslaw Kaczynski. „Cu ce plăcere secretă [...] trebuie că-l as­cultă Dragnea pe Orbán la Băile Tușnad che­mând la răscoala națiunilor împotriva Inchiziției UE și condamnând imperiul Soros! [...] Dacă Orbán n-ar fi ungur (dar nimeni nu-i perfect), ar merita ca ba­ronul de Teleorman să-l îmbrățișeze și să-i spună frate. Dar așa, e cazul să-și țină secret en­tu­ziasmul”. Pe guvernanții români îi împiedică să fie cu totul iliberali „câțiva factori interni și externi: mai întâi, pre­șe­dintele nu-i de partea lor, iar rolul lui rămâne im­portant pe plan intern și extern. Apoi, există une­le piedici constituționale, legate de organizarea justiției, greu de înlăturat. Economia românească e mult mai fragilă decât cea poloneză și nu se poa­te baza pe susținerea Rusiei, precum cea ma­ghia­ră. Și, desigur, nu te poți apropia de Ungaria, mai ales când se apropie centenarul Marii Uniri, iar stridențele naționaliste de la Budapesta nu sunt pu­ține”. Ar mai fi o problemă, Dragnea nu are pe cine conta: cu Rusia nu te poți asocia, mai ales din cauza Moldovei, iar Viktor Orban este pro-Putin, cum se știe. Comentatorul d ela 22 se teme că guvernanții PSD nu pricep cum stau lucrurile și vor continua să ducă România spre încălcări ale regulilor europene în materie de stat de drept, pretinzând că le respectă.

XS
SM
MD
LG