Linkuri accesibilitate

„Raportul preliminar al Comisiei de la Veneția este o bombă cu fragmentație” (I.Ene-Dogioiu/ziare.com)


România și președinția rotativă a UE (Vlad Epurescu/Adevărul).

Politicienii din Republica Moldova „au o agendă proprie pe care o respectă, iar cetăţenii reprezintă doar scule de lucru cu interese convergente doar în anumite puncte care nu lezează interesele unei grupări, ba chiar le favorizează”. Așa definește Lulea Marius Dorin, într-un articol apărut pe blogurile Adevărul, anunțul transmis de Andrei Năstase că protestele se suspendă până pe 26 august. Autorul comentează și șansele nule ca rezoluțiile adoptate de Organizația Națiunilor Unite, de Congresul american și de NATO ca trupele rusești din Transnistria să fie retrase să devină realitate. Nu vor fi retrase pentru că, scrie Lulea Marius Dorin, nu are cine să integreze acest teritoriu care „nu a fost niciodată al Republicii Moldova, ci al Uniunii Sovietice, nu a fost niciodată al României şi nici nu va fi parte a nici uneia din părţi”. Transnistria nu poate fi încorporată nici de Ucraina, care nu ar risca așa ceva. De asemenea, „Impactul pe Republica Moldova ar fi catastrofal şi nici nu îl putem lua în discuţie”. Rusia nici nu dă semne că dorește să integreze regiunea separatistă. Mai mult, dacă chiar și-ar retrage trupele de acolo, asta ar însemna că întreaga Republică Moldova „ar deveni toată pe termen scurt şi mediu a Federaţiei Ruse”. „Ce ar vrea Federaţia Rusă ar fi o graniţă pe Nistru bine trasată şi o integrare a acestui spaţiu. Conducerii actuale îi plac lucrurile clare, bine trasate”, citim în articolul din Adevărul.

Ioana Ene-Dogioiu se referă pe site-ul ziare.com la raportul preliminar formulat de Comisia de la Veneția în chestiunea legilor justiției din România. „Raportul (...) este o bombă cu fragmentație care lovește în mult mai multe direcții decât a Puterii de la București. Sunt la fel de afectați complicii ei voluntari și, să sperăm, involuntari, din comoditate și/sau lașitate”, scrie jurnalista, care consideră că ministrul de justiție Tudorel Toader este complet discreditat ca membru al Comisiei de la Veneția. În termeni neobișnuit de critici, forul european „demască” pur și simplu Curtea Constituțională a României pentrun deciziile sale prin care a încălcat Constituția. Ioana Ene consideră că unul dintre cei vinovați alături de ministrul de justiție și de judecătorii CCR este președintele Klaus Iohannis. În primul rând pentru că nu a sesizat mai demult Comisia, ci abia în luna mai a acestui an. Apoi, pentru că nu declanșează referendum pe acest pachet de legi și mai ales pentru că a revocat-o pe Laura Codruța Kövesi la începutul săptămânii trecute, nu a așteptat raportul Comisiei, ale cărei reproșuri erauj deja cunoscute. Jurnalista de la ziare.com e categorică: „Președintele Iohannis a îndeplinit o decizie neconstituționala și antieuropeană, ceea ce reprezintă o gravă încălcare a Constituției”.

O analiză semnată de Vlad Epurescu în Adevărul (secțiunea de bloguri) evaluează viitorul rol al României în perioada de șase luni cât va deține, anul viitor, președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene. În cele șase luni se va tranşa soarta gazoductului de care depinde tot traseul de alimentare cu gaze naturale al Europei de Est. „Germania este încercuită de SUA, de statele baltice şi de Polonia pentru a renunţa la construcţia Nord Stream 2, un gazoduct care va trece pe sub Marea Baltică şi care va devia spre Germania o mare parte din fluxul de gaze naturale care tranzitează în prezent Ucraina. Diplomația de la București va trebui să găsească formula de armonizare între americani, germani și ruși.

XS
SM
MD
LG