Linkuri accesibilitate

Relațiile UE cu Republica Moldova și focul de avertisment tras la Strasbourg (Nicolae Negru/Ziarul Național)


Mitingul socialiştilor de duminică a fost „o acţiune organizată în colaborare cu democraţii lui Vlad Plahotniuc” (Mihai Popșoi/Adevărul).

Adevarul.md il citeaza pe vicepreşedintele Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) Mihai Popşoi care crede că mitingul socialiştilor de duminică a fost „o acţiune organizată în colaborare cu democraţii lui Vlad Plahotniuc”. „Cum se face că la mitingurile opoziţiei pro-europene nu poţi găsi nici cu lumânarea un transport pentru a-l închiria, până şi maşinile private sunt oprite de poliţie pentru a reduce numărul participanţilor, iar în cazul PD-PSRM este o idilă logistică totală?”, se intreabă, citat de Adevarul, politicianul. El mai observă că oratorii socialişti s-ar fi ferit să pronunţe numele Plahotniuc, dar în schimb au denigrat opoziţia de dreapta. Politologic vorbind, această opoziţie are un electorat distinct de cel al socialiştilor, căci electoratul PSRM se intersectează cu cel al PDM şi, mai nou, cu cel al lui Şor, dar în mod straniu, strategii socialişti par să ignore această realitate, desigur nu de bună voie, a mai scris Popşoi pe pagina sa de FaceBook, fiind citat de Adevărul.

Revista presei cu Liliana Barbăroșie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:16 0:00
Link direct

Într-un alt articol, publicaţia enumeră cele zece promisiuni electorale cu care formaţiunea socialistă se va lansa în campania electorală din 24 februarie 2019: învăţământ gratuit, salarii medii de 600 de euro şi interzicerea unionismului.

Săptămâna trecută la Chișinău au fost prezentate două sondaje. Primul a apărut miercuri și a fost realizat de IMAS, la comanda unei fundații conduse de vicepreședinta Partidului Democrat, Cristina Bălan, trimisă în prezent ambasador la Washington. Al doilea a fost publicat joi seară și a fost realizat de Magenta Consulting, la comanda Institutului Republican Internațional. Cotidianul.md vorbeşte într-un articol despre diferențele „uriaşe” şi „inexplicabile” între cele două studii sociologice. Pentru prima dată în istoria sondajelor din Moldova, într-o cercetare IMAS, politicieni precum Vladimir Plahotniuc, Andrian Candu sau Ilan Shor erau prezentați cu cifre mai bune decât liderii opoziției pro-europene, Maia Sandu și Andrei Năstase. În sondajul IRI, însă, lucrurile stau cu totul altfel. La capitolul încredere, Andrei Năstase se situează pe poziția a doua, iar Maia Sandu e pe 5. Vladimir Plahotniuc se află la coada clasamentului, având al treilea cel mai mare antirating din țară. Și mai surprinzătoare i se par autorului articolului rezultatele partidelor politice în sondajul IMAS. PD-ul a fost plasat pe poziția secundă, cu un scor de 15,7%, mai mare decât rezultatul însumat al Platformei DA și PAS. Iar în sondajul IRI lucrurile stau tocmai invers în cazul celor trei partide. Astfel, scorul însumat al Platformei DA și PAS este de două ori mai mare decât cel al PD. Trecând la explicaţii, autorii notează că sondajul IMAS ar avea mai multe întrebări introductive care ar putea favoriza Partidul Democrat: astfel, în el sunt incluse întrebări despre „Arena Chișinău”, programele „Drumuri Bune”, și „Prima Casă”. La fel, publicaţia menţionează că IMAS s-a specializat în ultimii ani în realizarea de sondaje pentru Partidul Democrat, în timp ce de cealaltă parte, Institutul Republican Internațional este o organizație non-profit, cu sediul central la Washington, care are drept obiectiv promovarea libertăților și valorile democratice. IRI oferă în Republica Moldova și instruiri partidelor politice, indiferent de viziunile acestora.

Referindu-se la aceleaşi sondaje, Vitalie Călugăreanu scrie pe pagina de Internet a dw.com despre ceea ce numeşte „un paradox” - deși moldovenii îl detestă pe Plahotniuc și doar 12% ar opta pentru PDM, democrații s-ar putea pomeni cu 40 de mandate în viitorul Parlament – 30 de mandate urmând să le fie livrate de cele 51 de circumscripții uninominale trasate tot de ei, potrivit calculelor electorale ale PDM. „În pofida numeroaselor campanii de caritate în care se implică financiar…, liderul PD, Vlad Plahotniuc, se numără printre cei mai detestați politicieni din Republica Moldova. Mai detestați decât el sunt doar Mihai Ghimpu și Iurie Leancă – primul a fost în alianță cu Plahotniuc (de la învestirea Guvernului Filip, până în luna mai 2017), iar al doilea face parte acum din majoritatea parlamentară controlată de liderul PD, înlocuind PL în structura guvernării”, arată jurnalistul de la dw.

Moldovademocrata.md anunţă că „Partidul Democrat din Moldova a găsit soluţia pentru majorarea din 1 decembrie 2018 a salariilor pentru 41.000 de medici şi personal medical, finanţaţi prin intermediul CNAM”. Astfel, arată publicaţia, pentru medici creşterea va fi de 20 la sută, iar pentru personalul medical de 10 la sută. Pensionarii cu venituri mai mici decât minimul de existenţă – 1589 lei – vor beneficia, din 1 ianuarie 2019, de o majorare de 10 la sută, mai arată publicaţia şi continuă: şi cetăţenii Republicii Moldova aflaţi peste hotare vor beneficia de pensii. Programele „Salarii Bune pentru Moldova” şi „Pensii Bune pentru Moldova” vor continua şi în următorii ani.

Urmare a examinării în Parlament a raportului comisiei Kozlovska (care a spus că fundația activistei ucrainene ar fi oferit finanțări ilegale partidelor de opoziție de la Chişinău, Ion Buraga se întreabă într-o cheie poamfletară în ziarulnational.md dacă nu cumva ar trebui să interzicem discuţiile despre jaful secolului? „E trădare sau nu dacă povesteşti străinilor despre dispariţia miliardului?”, continua Buraga. „E trădare şi lipsă de vigilenţă, afirma categoric Colesovnazadov, e trădare crasă, fiindcă astfel Republica Molotova devine vulnerabilă, poate fi atacată pe neprins de veste în presa de peste hotare, tratată cu ironie şi bătaie de joc şi chiar luată mojicește în râs, subminând considerabil fundamentul statalităţii. În afară de aceasta, pot da buzna tot felul de aventurieri, amatori de senzaţii tari şi venituri uşoare ca să fure miliardul care a mai rămas, dacă se află că procurorii noştri nu au mişcat un deget ca să-i oprească pe tâlhari, doar monitorizau de formă procesul, se uitau prin geam şi nici măcar nu numărau sacii cu bani scoşi din BNM. Aşa că un patriot adevărat, un iubitor de statalitate genuin, pur, ca Năstase, nu va sufla o vorbă, nimănui, despre afacerile noastre interne. Dar Sandu şi Năstase au ciripit…”

Tot în ziarulnational.md, Nicole Negru comentează ultima rezoluţie, extrem de aspră, la adresa R. Moldova din Parlamentul European. Nu, nu s-a pus capac relațiilor UE cu Republica Moldova, crede Negru, ci s-a tras doar o împușcătură de avertisment: dacă alegerile parlamentare viitoare nu vor fi libere și corecte, Chișinăului i se va tăia nu numai asistența macrofinanciară, suspendată în iulie 2018, ci și cea pentru suportul bugetar, iar banii vor merge către „societatea civilă”, mass-media independentă, autoritățile locale, IMM-uri (întreprinderi mici și mijlocii). Negru mai scrie că ar fi în van încercarea PD de a da vina pe „factorul politic”, pe opoziția care ar încerca să discrediteze guvernarea cu ajutorul unor partide europene din PE. Chiar dacă unele partide europene ar dori să trateze Republica Moldova cu mai multă indulgență, ele nu pot trece peste faptul că autoritățile „simulează căutarea și pedepsirea tâlharilor după furtul miliardului, că au fost anulate, în condiții suspecte, alegerile primarului din municipiul Chișinău, că justiția dă verdicte mereu convenabile puterii, „paralele” cu legislația (cel mai proaspăt: privatizarea unui teren din Grădina Publică a Chișinăului, pentru a se construi o clădire cu 13 etaje, la câțiva pași de Aleea Clasicilor ), că se face troc cu soarta unor profesori străini, care au cerut azil politic în Republica Moldova. Păcatele ei sunt prea evidente pentru a fi ignorate, mai crede autorul de la Ziarul Naţional.

XS
SM
MD
LG