Linkuri accesibilitate

PD a făcut mai multe eforturi de a plăcea alegătorilor, dar a clacat la capitolul „democrație” (Nicolae Negru/Ziarul Național)


„61 de deputați vor fi în stare doar să ștampileze legile, nu să le elaboreze” (Petru Bogatu/deschide.md).

Editorialistul Petru Bogatu comentează pe deschide.md iniţiativa Partidului Democrat de guvernământ de a reduce numărul deputaţilor de la 101 la 61 şi de a organiza în acest sens un referendum concomitent cu alegerile parlamentare. „Consultarea populară le va aduce democraților, probabil, un spor de audiență. Reducerea numărului de deputați sună frumos pentru majoritatea electoratului”. Bogatu are certitudinea că democraţii vor avea câștig de cauză. „Mai greu va fi de implementat prevederile sprijinite de populație. În viitorul Parlament va fi nevoie de o majoritate constituțională pentru a vota schimbarea, ceea ce este puțin probabil”. Comentatorul critică însă iniţiativa democraţilor. „61 de deputați vor fi în stare doar să ștampileze legile, nu să le elaboreze. Unde mai pui că o eventuală introducere a mandatului imperativ, posibilitatea revocării legislatorului de către alegători ar sfida practicile democratice occidentale, întrucât deputatul trebuie să țină seama nu doar de interesele circumscripției, ci și de cele generale”, concluzionează Petru Bogatu.

Revista presei matinale cu Alla Ceapai
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:57 0:00
Link direct

Comentatorul Vlad Kulminski e de părere că prin reducerea numărului de deputaţi democraţii urmăresc să reducă consturile constituirii unei eventuale majorităţi parlamentare. „PD crede că 61 de deputați în Parlament ar însemna construirea unei majorități parlamentare cu costuri mai mici, decât construirea majorității cu 101 de deputați. Se zvonește că trecerea unui deputat de rând la PD se remunerează cu o indemnizație unică de circă 200 000 de euro, plus un salariu lunar pe durata mandatului”, notează Kulminski citat de unimedia.info. „Logica PD-ului este logica unei afaceri, nu logica politicului. PD continuă sa vină cu idei care deservesc interesele private, în loc să construiască un plan de dezvoltare, un proiect idealist comun pentru țară, care ar fi mai presus decât interesele personale, înguste ale câtorva oameni. Anume din această cauză PD nu are și nu va avea popularitate”, mai crede Vladislav Kulminski.

Ascensiunea PD în preferinţele alegătorilor sugerată de un recent sondaj i se pare oarecum firească editorialistului Ziarului Naţional, Nicolae Negru. „Trebuie să recunoaștem că PD a făcut mai multe eforturi de a plăcea alegătorilor – „drumuri bune”, „prima casă”, revizuirea pensiilor, reforma sistemului de salarizare…, deși a clacat la capitolul „democrație”. Dar această problemă, după cum arată sondajul realizat de IMAS, nu se regăsește în lista celor mai mari probleme cu care se confruntă R. Moldova”, menționează Nicolae Negru. După părerea sa, opoziţia a abordat cu mai puţină energie problemele ce preocupă cetăţenii, concentrându-se pe anularea alegerilor din municipiul Chișinău, crede Nicolae Negru.

Se apropie noi alegeri şi noi sperietori la orizont, scrie Lucia Bacalu în Expresul din Ungheni. Ea face paralelă între sperietoarea cu venirea sirienilor din prezidenţiale şi discuţiile din ajunul parlamentarelor despre pretinsele legături dubioase ale liderilor opoziţiei cu fundaţia „Open Dialog”. „Oponenții actualei guvernări trebuie nimiciți. Iar cei ce s-au oploșit prin Parlament sau Guvern sunt meșteri la astfel de treburi. N-or ști ei cum să fie onești și corecți, n-or ști cum să stârpească hoția și corupția care ne înădușă, în schimb știu cum să manipuleze cu mințile oamenilor, cum să se dea mari apărători ai poporului moldovenesc”, scrie Lucia Bacalu. Ea consideră că preocuparea principală a guvernării este împiedicarea opoziţiei să ajungă la putere. „Oare chiar se cred salvatori cei cu „pro Moldova”, după ce au tot „crescut” Moldova? Sau ne au pe noi de proști?”, se întreabă pe final Lucia Bacalu.

Începând de anul viitor comercianții din R. Moldova vor avea restricții la vinderea pachetelor din plastic mai groase cu sau fără mâner. În 2020 vor fi interzise pungile ceva mai subțiri, iar începând cu anul 2021 nici pungile foarte subțiri nu vor mai fi permise spre vânzare. Agora.md a discutat cu reprezentanţi ai celor mai mari reţele de supermarketuri care spun că sunt pregătiţi să renunţe la pungile din plastic şi să le înlocuiască cu pungi din hârtie sau din amidon. Unii spun că deja oferă cumpărătorilor pungi bio, iar alţii îşi propun să excludă şi alte produse de plastic precum bețișoarele pentru urechi, paiele de plastic sau vesela de unică folosință. Legea aprobată recent în Parlament prevede amenzi de până la 7500 de lei pentru persoanele fizice, şi de până la 10000 de lei persoanelor juridice pentru utilizarea sau comercializarea pungilor din plastic de unică folosință. În prezent, un cetăţean foloseşte anual circa 140 de pungi de plastic.

XS
SM
MD
LG