Linkuri accesibilitate

Lupta împotriva corupției și spălării de bani trebuie tratate cu toată seriozitatea ca legate de politica UE privind vizele (newsmaker.md)


Obiectivele lui Vlad Plahotniuc în perspectiva alegerilor (Oazu Nantoi/cotidianul.md).

UE se pregătește să anuleze regimul liberalizat de vize?, se întreabă într-un articol Komsomolskaia Pravda (kp.md). Portalul cotidianului relatează despre raportul privind modul în care este implementat Acordul de Asociere cu UE, raport ce urmează să fie prezentat în Parlamentul European de către europarlamentarul Petras Auštrevičius. „Urmările acestui document pot fi dintre cele mai grave”, arată portalul, referindu-se inclusiv la posibilitatea „anulării acordului de Asociere și a regimului liberalizat de vize”.

Pe de altă parte, newsmaker.md îl citează pe Renatas Juska, asistentul europarlamentarului Petras Auštrevičius, care a declarat că menționarea temei regimului liberalizat de vize în raportul Parlamentului European cu privire la situația din R. Moldova înseamnă că lupta cu corupția și spălarea de bani trebuie tratate cu toată seriozitatea deoarece sunt legate de politica UE privind vizele. În același timp, acest lucru nu înseamnă că Parlamentul European recomandă anularea regimului liberalizat de vize pentru Moldova, a spus asistentul europarlamentarului.

Revista presei cu Liliana Barbăroșie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:30 0:00
Link direct

Anticoruptie.md scrie că examinarea dosarului în care luptătorii K-1 Aurel Ignat și Mihai Pârgaru sunt învinuiți că au omorât în bătăi un bărbat de 30 de ani la Discoteca „Edgo” a fost amânată pentru o perioadă nedeterminată. Magistrata Olga Bejenari, în gestiunea căreia se află dosarul, a depus cerere de demisie. Potrivit autoarei articolului, „dacă demisia magistratei Bejenari va fi acceptată, dosarul celor doi luptători din anturajul deputatului PDM, Constantin Țuțu, urmează să fie repartizat aleatoriu unui alt judecător, iar cercetarea judecătorească urmează să fie reluată de la început. Potrivit procurorilor, dosarul se află în faza de examinare a probelor”.

Într-un articol pentru cotidianul.md, analistul Oazu Nantoi scrie că Vlad Plahotniuc și-a propus, în perspectiva alegerilor parlamentare din 24 februarie „cel puțin cinci scopuri”: „să nu să se ajungă la nerecunoașterea rezultatelor alegerilor de comunitatea internațională; PSRM în frunte cu Dodon să nu obțină majoritatea absolută de mandate, ci așa, vreo 30-35 maximum; PDM să obțină un rezultat „onorabil” – 25-30 de mandate, ca „pachet de control”; opoziția (blocul „ACUM”) să fie prezentă în Parlament, – dar așa, la nivel de 15-20 de mandate, în calitate de opoziție decorativă, gălăgioasă și neputincioasă; să fie prezentă în Parlament vreo grupare de „independenți”– 15-20 de mandate, care să-i stea la îndemână fie pentru votări mai puțin populare, fie pentru cele „constituționale””.

Editorialistul Petru Bogatu acuză într-un editorial de pe deschide.md o „conspirație a tăcerii în mass-media de la Chișinău” în legătură cu Mihail Gofman, fostul şef-adjunct al Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor din cadrul CNA, refugiat de luni bune în SUA. Bogatu scrie că acesta a fost până nu demult „răsfățatul presei de la Chișinău”, dar este „boicotat” acum de toate mass media, pentru că în interviul acordat bloggerului Balacci, Gofman schimbă accentele, inclusiv în ce privește implicarea lui Vlad Plahotniuc în furtul din sistemul bancar, față de ce declara anterior.

Tema este continuată de Nicolae Negru în ziarulnational.md, unde autorul scrie că „săptămâna trecută, „eroul” luptei anticorupție, Mihail Gofman, și-a surprins admiratorii cu o nouă interpretare a furtului miliardului - o interpretare pe care Negru afirmă că a mai auzit-o de la un fost ofițer de rang înalt din cadrul SIS, în primăvara anului 2015, şi care rezidă în faptul că „în elaborarea și realizarea schemei de torpilare a sistemului bancar moldovenesc ar fi implicate serviciilor secrete ruse”. Editorialistul califică „noua interpretare a furtului miliardului” oferită de Gofman drept „o ipoteză plauzibilă”. El se întreabă: „Dar dacă Gofman are dreptate? Nu ar putea fi adevărat ce spune el? Poate aflarea în SUA a influențat optica sa?”.

Deschide.md relatează despre vizita oficială la Chișinău, în premieră, a Ministrului pe problemele teritoriilor temporar ocupate şi persoanelor intern strămutate al Ucrainei Vadim Cernîș, care a venit la invitația Viceprim-ministrului pentru reintegrare Cristina Lesnic. Portalul citează un comunicat de presă al Biroului de Reintegrare în care se menționează, între altele, că oaspetele ucrainean „a împărtășit experiența Ucrainei în gestionarea problemelor legate de teritoriile ocupate, precum și a adus sincere mulțumiri autorităților de la Chișinău pentru că au condamnat „pretinsele” alegeri din Donbass.

Autorul unui articol pentru Moldavskie Vedomosti (vedomosti.md) scrie despre un forum desfășurat la Kiev cu tema: „Alegerile în Moldova: noi provocări și noi posibilități de colaborare în triunghiul Ucraina-Moldova-România”. Potrivit autorului, „analiștii de la Kiev au tras o concluzie greșită: victoria PDM și PSRM se va răsfrânge negativ asupra relațiilor moldo-ucrainene și moldo-europene, în timp ce pe direcția rusească relațiile se vor încălzi”. „Am dori să-i liniștim pe prietenii ucraineni: stați liniștiți, în cazul victoriei PDM și PSRM nu se va produce nici „rusificarea” Moldovei, nici înrăutățirea relației cu UE. Deja de doi ani avem un președinte „prorus”, din partea PSRM și s-a schimbat ceva în rău în relațiile cu Kievul?”, menționează autorul.

Ziarulnational.md îl citează pe vicepremierul Iurie Leancă care a anunțat în cadrul unui briefing că până la finele acestei luni, va fi cunoscută data exactă a ședinței comune a guvernelor conduse de Viorica Dăncilă și Pavel Filip, care ar urma să aibă loc până la finele anului curent. În cadrul acelei ședințe ar urma să fie discutate „multe chestiuni importante, inclusiv construcția unor poduri peste Prut, dar și solicitarea ca Guvernul României să acorde suplimente la pensiile persoanelor din R. Moldova care nu au o pensie mai mare de 70 de euro”. De asemenea, „trebuie să facem și o uniune lingvistică, după modelul din Olanda cu regiunile din Belgia. Astfel, să avem manuale școlare comune, o curriculă comună, dar și o Academie de Științe comună”, a mai spus Leancă.

XS
SM
MD
LG