Linkuri accesibilitate

„Moscova vrea în Moldova o confederație controlată de subordonații săi de la Tiraspol” (Vlad Lupan/DW)


O parte a societății noastre nu a ieșit încă din prizonieratul propagandei sovietice (Nicolae Negru/ziarulnațional.md).

Un amplu interviu al fostului ambasador al Republicii Moldova la ONU, Vlad Lupan, apare pe Deutsche Welle (dw.com), în contextual demersurilor noi prin care Republica Moldoca cere, sprijinită de ONU, OSCE şi NATO, retragerea trupelor ruse aflate ilegal pe teritoriul său. „Moscova vrea în Moldova o confederație controlată de subordonații săi de la Tiraspol” – astfel comentează fostul ambasador poziţia Rusiei. O altă idee a sa e că Moscova niciodată nu a renunțat la federalizarea Moldovei, iar apoi a încercat să aplice scenariul și în Ucraina. Fostul ambasador mai vorbeşte despre lipsa unei abordări strategice la Chişinău, irosirea pârghiilor de negociere cu Rusia și corupția la nivel guvernamental, care, împreună, art fi transformat cetățenii Republicii Moldova în „finanțatori ai regimului separatist de la Tiraspol”, după părerea lui Lupan. Fostul ambasador la ONU mai vorbește și despre o coaliție mascată între actuala guvernare, controlată de PD, cu președintele pro-rus Igor Dodon. De asemenea, reaminteşte tentativa Rusiei de a impune Republicii Moldova, în toamna anului 2003, Memorandumul Kozak, prin care Kremlinul ar fi încercat să asigure dreptul de veto al separatiștilor în Parlamentul unit și în Curtea Constituțională lărgită, în special pe subiectul politicii externe a Republicii Moldova.

Revista presei cu Liliana Barbăroșie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:33 0:00
Link direct

Petru Bogatu scrie în editorialul său de pe deschide.md despre dificultatea sa de a înţelege absența R. Moldova „din cel mai important joc politic international”, având în vedere summitul NATO de săptămâna trecută. „Istoria s-a făcut în aceste zile fără noi. Noroc că nu împotriva noastră”, scrie el. Deunăzi, continua Bogatu, Alianța Nord-Atlantică a luat decizii fără precedent care urmăresc securizarea Occidentului în fața uneltirilor agresive ale Kremlinului. În conformitate cu un plan propus de președintele Donald Trump (Readiness Initiative), numit „cei patru 30”, va fi desfășurată cea mai redutabilă forță de descurajare a Rusiei de la prăbușirea blocului sovietic încoace. Republica Moldova, spre deosebire de Georgia și Ucraina, a lipsit de la Summitul de la Bruxelles. Statutul de țară neutră pe care aceasta și l-a impus a privat-o de dreptul de a asista la un eveniment capital pentru siguranța ei națională. Oricum l-ai privi, e un fapt trist și descurajant, crede autorul.

Nicole Negru caută în ziarulnational.md explicaţii ale odioasei crime de acum câteva săptămâni în urma căruia a murit împuşcat fiul unui cunoscut analist moldovean, Teo Ţăranu. Şi le găseşte în prăpastia identitară, culturală, geopolitică, civilizațională care se deschide tot mai larg în societatea moldovenească stimulate fiind şi de politicienii momentului. Negru enumeră semnele care l-au adus în faţa deducţiei sale şi conchide - de ce ne-am ascunde după deget: o parte a societății noastre nu a ieșit încă din prizonieratul propagandei sovietice, manifestând ostilitate, intransigență patologică față de cei care se consideră români, tratându-i ca pe dușmani ai „statalității” și, în consecință, ai Rusiei.

Dionis Cenuşa evaluează în analiza sa de le ipn.md consecinţele invalidării alegerilor din Chişinău pentru relaţia comunitară a altor două state din regiune – Georgia şi Ucraina. Verdictul lui e că precedentul moldovenesc ar putea deveni o sursă de inspirație pentru regimurile oligarhice din Georgia și Ucraina. Acestea, crede Cenuşă, proiectează capacitatea unei guvernări de se confrunta cu UE, atunci când vine vorba de supraviețuirea sa politică. La fel, acest precedent denotă gradul de sacrificiu pe care și-l poate permite o guvernare în deteriorarea conștientă și deliberată a dialogului cu UE. Puterea de răspândire a precedentului moldovenesc asupra altor țări va depinde de modul cum UE va gestiona situația create, mai scrie Cenuşă: o simplă amânare a primei tranșe din asistența macro-financiară pare insuficientă, mai ales după ce autoritățile au transferat toată responsabilitatea pe UE și opoziția extra-parlamentară, inclusiv pentru eșecul reformei justiției.

XS
SM
MD
LG