Linkuri accesibilitate

CEC o instituție compromisă total în actuala componență (Dumitru Spătaru/Tribuna.md)


Șansa celor 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă de a fi implementate de Guvern pentru a asigura cetățenilor o viață decentă (Ion Surdu/MoldNova).

Notițe pe marginea „legii anti-propagandă” face Ion Bunduchi într-un articol pentru portalul Media-Azi. Autorul afirmă că nici să dai, nici să tai în propagandă nu ar trebui: „Propaganda, internă sau externă, este factor destabilizator, fără îndoială. Și urmează a fi înlăturat. Modalități sunt multe, dar mai bune decât cele democratice, deocamdată, n-a inventat nimeni.” Bunduchi afirmă că pe termen scurt, un regim dictatorial, poate să pară eficient, dar pe termen lung progresul general necesită abordare complexă și cu cap: „Propaganda devine ineficientă de îndată ce-ți dai seama că-i propagandă.”

Revista presei cu Natalia Sergheev
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:43 0:00
Link direct

Jurnalistele Mariana Colun și Natalia Porubin au publicat o investigație despre cum (nu) se face justiție în cazul persoanelor cu dizabilități psihosociale, pentru portalul Anticoruptie.md. La zece ani de la adoptarea Convenției ONU cu privire la persoanele cu dizabilități, Republica Moldova încă nu are un mecanism de reprezentare a intereselor oamenilor cu nevoi speciale în justiție, afirmă jurnalistele. „Fie că interacționează cu polițiști, procurori sau judecători, de multe ori spusele acestor persoane nu sunt luate în serios de oamenii legii, iar cazuri grave de abuz nu mai ajung în justiție.”

Poate deveni Moldova anului 2030 o țară în care să vrei să trăiești? Această întrebare și-a pus-o Ion Surdu într-o sinteză publicată pe site-ul MoldNova. Autorul analizează șansa celor 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă de a fi implementate de Guvern pentru a asigura cetățenilor o viață decentă. Surdu scrie că obiectivul pare aproape imposibil, având în vedere că sute de angajamente asumate de autorități rămân pe hârtie, iar multe dintre ele nici nu se găsesc în documente de planificare strategică.

Cetățeanului i se spune că se fac lucruri bune, dar el încă nu le simte, a declarat expertul în comunicare și relații publice, Valentin Balan, citat de IPN. Potrivit lui, Republica Moldova se află acum într-o situație foarte dificilă din punct de vedere economic, politic. Cifrele declarate de 4% creștere economică par mai mult o indexare a veniturilor, explică expertul. „O bună guvernare trebuie să facă cetățeanul să simtă că el trăiește mai bine”, a conchis Balan.

Unul dintre cele mai simple procedee de a interpreta anumite conflicte sociale și politice e de a le reduce în termenii unor tensiuni interetnice, scrie Adrian Lupușor într-o analiză pentru portalul Platzforma. În opinia lui, asta se întâmplă mai ales acolo unde clasa conducătoare nu contribuie la formarea unor solidarități pe criteriu etnic, fiind o formulă care a adus rezultate în Republica Moldova de la independență încoace: „Grav e că explicația conflictelor social-politice prin reducționism etnicist e cu adevărat în stare să genereze în consecință, printr-un soi de profeție auto realizatoare, tocmai ceea ce utilizatorii ei își închipuie că este cauza.”

Unul dintre cele mai mari pericole pentru actuala guvernare o reprezintă actuala componenţă a Comisiei Electorale Centrale (CEC), care în mai puţin de doi ani de activitate s-a compromis totalmente, scrie Dumitru Spătaru într-un editorial pentru Tribuna.md. Autorul adaugă că asta pune în pericol credibilitatea şi corectitudinea viitoarelor alegeri, lucru care poate avea efectul bumerang-ului pentru actuala guvernare: „Dacă o păstrează în funcţie, trebuie să înţeleagă că dă un argument puternic unor forţe politice de a contesta corectitudinea viitoarelor alegeri parlamentare.” Spătaru scrie că maurul și-a făcut treaba, deci maurul trebuie să plece.

Într-un editorial pentru Deschide.md, scriitorul Alexandru Vakulovksi scrie despre sărăcia literaturii basarabene, dar mai ales despre autorii care n-aveau dreptul să publice. El afirmă că Ministerul Culturii, deși face mare tam-tam la premieri, nu depune eforturi pentru redescoperirea unor oameni îngropați de sistem în perioada sovietică. Unul dintre aceștia ar fi Nicolae Țurcanu, care deși a debutat cu un în grafie chirilică, a trecut rapid în categoria „dușmanii poporului”. La Muzeul Naţional de Literatură „M. Kogălniceanu” s-a deschis o expoziție cu piese rare ale acestui scriitor, iar Vakulovski își îndeamnă cititorii să o viziteze.

Într-un articol semnat de George Damian pentru site-ul Adevărul.md, el scrie că în ultima vreme, cei din mișcarea unionistă, sunt întrebați dacă, „sunt ai lui Băsescu”. Damian afirmă că nu sunt fostul președinte român, ci cu Unirea: „Pe noi, ca unioniști, ne interesează doar reîntregirea României prin Unirea cu Republica Moldova şi căutăm în mod activ aliaţi şi parteneri.”

XS
SM
MD
LG