Linkuri accesibilitate

Este posibilă reconstrucția relațiilor moldo-ruse? (Vitalie Andrievski/ava.md)


„Un an cu Dodon, realizări imaginare, eșecuri reale” (Nicolae Negru/Ziarul Național).

La scurt timp de la anunţul ministerului moldovean de externe că-l cheamă la Chişinău pentru o perioadă nedeterminată pe ambasadorul Moldovei la Moscova, Andrei Neguţă, analistul politic Vitalie Andrievski a elaborat şi publicat pe portalul de expresie rusă ava.md un amplu raport cu soluții de reconstruire a relațiilor dintre R. Moldova și Rusia. „Planul A” avansat de analist ar fi ca Chişinăul să lanseze către Rusia o propunere de începere a negocierilor în format bilateral pe problema retragerii trupelor ruse din R. Moldova. Din plan ar mai face parte acţiuni ca legiferarea temporară, pe un termen de doi ani, a armatei ruse și stabilirea etapelor de retragere a trupelor și nimicire a munițiilor din depozitul de la Cobasna.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:05 0:00
Link direct

Analistul are şi un „Plan B”. Acesta ar consta în avansarea unor soluţii de statut al regiunii care să fie acceptate de locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului. Planul sugerează adoptarea, pe exemplul Rusiei, a unei legi cu privire la pedepsirea penală a separatismului și excluderea susținerii de către Rusia a secesionismului. Vitalii Andrievski menționează în „Planul B” că retragerea trupelor ruse din Transnistria va fi condiționată de R. Moldova cu menținerea statului de neutralitate a R. Moldova și refuzul intrării în NATO.

Acelaşi analist a spus pentru agenţia Infotag că nu vede nimic grav în retragerea ambasadorului R. Moldova din Rusia. În declaraţia sa citată pe siteul agenţiei, infotag.md, Andrievski sugerează că, dacă Rusia dorește să construiască relații normale, atunci ar trebui „să nu inventeze” dosare penale ca cel împotriva lui Vlad Plahotniuc.

Pentru analistul politic român Iulian Chifu, retragerea ambasadorului R. Moldova, Andrei Neguță, din Federația Rusă pe o perioadă nedeterminată este un semnal că în relația bilaterală dintre Chișinău și Moscova există subiecte nereconciliabile. Gestul poate duce, spune analistul citat de deschide.md, fie la revizuirea unui comportament, fie la agravarea situației, crede el. În mod normal, spune analistul, după această măsură, Rusia e obligată să-și retragă și ea ambasadorul, să schimbe contextul ce a generat reacția și abia ulterior să se reia relaţiile. Formula de agravare pe care o admite analistul ar însemna, însă, retragerea ambasadei și ruperea relațiilor bilaterale.

Portalul de expresie rusă newsmaker.md îl citează pe fostul reprezentant al R. Moldova la CoE și ONU, analistul politic, Alexei Tulbure, care a declarat că la rechemarea ambasadorilor se recurge atunci când relațiile bilaterale ating punctul cel mai inferior. „Astfel, partea moldovenească îi dă semnal celei ruse că relațiile diplomatice au apărut probleme serioase”, a declarat fostul diplomat. Formularea că ambasadorul R. Moldova este retras pe o perioadă nedeterminată poate fi interpretată ca o amenințare pentru partea rusă și ar însemna că diplomatul ar putea fi chiar rechemat.

Fostul consilier prezidențial, analistul politic Vlad Țurcanu observă, citat de radiochisinau.md, că diplomația R. Moldova nu ar fi făcut publice toate motivele invocate pentru retragerea lui Andrei Neguța din Rusia. Analistul nu exclude că ar fi și alte „detalii care de obicei nu ajung la cunoștința publicului larg.” Pe de altă parte, Ţurcanu afirmă că Andrei Neguța a fost din start o candidatură nepotrivită pentru această funcție din cauza vederilor sale prorusești pe care și le-a exprimat public inclusiv în timpul primului său mandat de ambasador în Rusia.

Serghei Tkaci scrie în ziarul de expresie rusă vedomosti.md despre o creștere a gradului de nemulțumire și tensiune socială ce ar fi reflectată de sondajele de opinie. Concluzia autorului e că principalele surse ale acestei tensiuni ar fi „regimul de la guvernare” şi intenția PD de a include „eurointegrarea” în Constituție. Este cert, observă Serghei Tkaci, că autoritățile vor juca în campania electorală cartea antirusă și rusofobă. El îşi sprijină concluziile, printre altele, pe declaraţia făcută de Vlad Plahotniuc în SUA că R. Moldova este ținta războiului hibrid pe care l-a declanșat Rusia. Autorul comentariului crede că puterea ar fi gata să înceapă un conflict civil numai pentru ca să se mențină la putere.

Tass.ru de la Moscova îl citează pe șeful Comitetului Consiliului Federației pentru afaceri externe, Constantin Kasaciov, care a declarat că este dezamăgit de decizia „neașteptată” și „alogică” a Chișinăului de a-l retrage pe ambasadorul Andrei Neguță. „Ambasadorii sunt rechemați atunci când nu mai e loc de bine. Sau atunci când e cu cât mai rău, cu atât mai bine. Nici prima, nici a doua situație nu este în interesul relațiilor bilaterale dintre Rusia și R. Moldova”, a spus senatorul rus. Oficialul a adăugat că ambasadorul Andrei Neguța a făcut tot posibilul ca să apropie cele două țări.

Un an cu Dodon, realizări imaginare, eșecuri reale” – este titlul unui editorial semnat de Nicolae Negru pe ziarulnational.md. Principalul eșec al șefului statului ar fi că el nu a devenit și nu a încercat să devină președintele tuturor cetățenilor R Moldova, scrie Negru. O arată și ultimele sondaje de opinie, continuă el. Pe plan extern, președintele a reușit să se întâlnească de multe ori cu Vladimir Putin, dar acesta l-a tratat cu condescendență. Permițând accesul pe piața rusă unor întreprinderi indicate de Igor Dodon, Rusia a menţinut în continuare embargoul asupra producției din R. Moldova, observă comentatorul. Negru mai scrie că Bucureștiul și Kievul îl ignoră pe Igor Dodon în mod demonstrativ, iar Bruxellesul îl tratează cu indiferență și lucrul acesta nu poate să nu afecteze reputația și eficiența instituției prezidențiale pe plan extern și intern. „În general, Dodon este energic, activ, întreprinzător, dar rezultatele activității sale lipsesc sau sunt minuscule. Seamănă cu o locomotivă care își consumă toată energia pe sirenă”, conchide Nicolae Negru.

XS
SM
MD
LG