Linkuri accesibilitate

Nu mai e nevoie de referendum pentru a-l demite pe Chirtoacă? (Nicolae Negru/ziarulnațional.md)


Impactul vizitei recente la Chișinău a ex-președintelui român, Traian Băsescu (Petru Bogatu/deschide.md).

Agora.md citează una din declaraţiile mai stridente din cadrul conferinţei Macro 2017 de săptămâna trecută. Acestea aparţin fostului reprezentant special al UE în Republica Moldova, Kalman Mizsei. El a spus că reforme fundamentale în ţară nu au fost făcute. Dar nici nu puteau să fie, pentru că guvernarea de la Chișinău nu ar fi una legitimă, a afirmat Mizsei. „Nu pot vedea cum acest Guvern nelegitim ar putea produce rezultate reale”, a spus el. În acelaşi timp, drumul pe care îl va urma Republica Moldova de acum încolo va depinde direct de calitatea guvernării, s-a declarat convins Mizsei „O bună guvernare va însemna imediat integrarea europeană. O guvernare proastă va însemna în mod automat excluderea din acest proces și va face ca Moldova să cadă victimă a Rusiei, a mai declarat fostul reprezentant al UE în Republica Moldova, care a sugerat totodată UE și SUA să ridice condiții foarte stricte pentru a da bani și suport Moldovei.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:00 0:00
Link direct


Comentatorul politic Petru Bogatu se arată preocupat pe portalul deschide.md de impactul vizitei recente la Chișinău a ex-președintelui român, Traian Băsescu. Petru Bogatu consideră că, la început de nou sezon politic, intrarea lui Traian Băsescu în jocurile de putere de la Chișinău – o piesă grea pe tabla de șah – toate partidele vor trebui să-și revizuiască calculele electorale. Analistul îl vede pe Băsescu în rolul unei locomotive pentru un partid care ar putea strânge laolaltă marea majoritate a unioniștilor. Un program limpede și o strategie inteligibilă a văzut comentatorul îndărătul acestei implicări. Asta îl deosebește de marea majoritate a celorlalți lideri de partide proeuropene care nu ne-au prezentat deocamdată nimic în afară de etichetă, observă Petru Bogatu.

Moldnova.eu face, sub semnătura lui Dan Caranfil, următoarea previziune: PSRM pregăteşte terenul pentru a anula sistemul mixt. Nu în zadar ar amenințat cu ieșirea din Comisia națională privind constituirea circumscripțiilor uninominale. Motiv de nemulţumire pentru socialişti ar fi modul de trasare a circumscripțiilor uninominale, continuă să avanseze ipoteze autorul. El îl citează pe președintele Igor Dodon, care a declarat că ar putea cere ca alegerile în baza sistemului electoral mixt să se desfășoare tocmai din 2022, nu din 2018. Asta dacă PD va încerca să schimbe una din cele cinci condiții ale socialiștilor: alegerea deputatului într-un singur tur, mandate separate pentru diasporă, mandate pentru regiunea din stânga Nistrului, mandate pentru UTA Găgăuzia și mai multe buletine de vot în birourile electorale. Autorul articolului observă, pe de altă parte, că un grup de ONG-uri și-au exprimat îngrijorarea privind lipsa de transparență a activității Comisiei naționale pentru constituirea circumscripțiilor uninominale permanente.

Al cincilea președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, este un șef de stat cu cele mai limitate competențe. Concluzia e avansată pe site-ul noi.md, într-un comentariu semnat de Xenia Florea. Mai mult, limitarea acestora continuă, afirmă autoarea având în vedere intențiile guvernării de a-i limita influenţa președintelui în ceea ce ţine participarea armatei la exerciţiile din exterior, cu alte cuvinte a calităţii de Comandant Suprem. Drept urmare, preşedintele devine un „general fără armată.”

Comentatorul politic Nicolae Negru se întreabă într-un editorial publicat pe ziarulnational.md de ce reprezentantul PD în consiliul municipal Chişinău a votat pentru organizarea referendumului, iar liderii PD au decis să-l boicoteze. Au avut o datorie de plătit lui Dodon? Nu mai e nevoie de referendum pentru a-l demite pe Chirtoacă? Părerea lui Negru e că, oricum, cu anunțul PD că aderă la grupul partidelor care vor boicota referendumul de demitere a primarului Dorin Chirtocă și anunțul PCRM – că va participa alături de PSRM la acest referendum ne întoarcem din nou în același punct al împărțirii în două tabere: pro-Europa și pro-Rusia. Analistul consideră de asemenea că și PPE și PN sunt puse într-o situație delicată vizavi de atitudinea față de referendumul anti-Chirtoacă. Dacă nu se alătură taberei boicotului, în care s-au înscris toate partidele proeuropene, Iurie Leancă se va sinucide politic a doua oară; pe de altă parte, dacă nu se alătură deschis taberei anti-Chirtoacă, Usatâi riscă să fie extrădat la Chișinău.

XS
SM
MD
LG