Linkuri accesibilitate

Reforma poliției este doar un mit (Silviu Tănase/Timpul.md)


Republica Moldova ocupă ultimele locuri în majoritatea topurilor referitoare la piața muncii (Viorica Zaharia/Bizlaw.md).

Jurnalistul Vitale Călugăreanu notează într-o corespondență pentru Deutsche Welle că democrații se pregătesc intens de campania electorală din 2018. La nivel central impun agenda, deoarece controlează instituțiile statului, iar la nivel local, au apărut primele indicii de anihilare, cu dosare penale, a celor care le-ar putea crea dificultăți exponenților PD la viitoarele alegeri în circumscripțiile uninominale. În paralel, continuă autorul, guvernarea ajută tacit și controlat stânga socialistă să-și întărească pozițiile pe anumite segmente de electorat. În material este citat directorul Institutului „Viitorul” Igor Munteanu, care se întreabă ce folos că se folosește o terminologie europeană, dacă în spate nu există problemele reale care ar atrage atenția publicului. În opinia sa, problema este declinul general al instituțiilor democratice în Republica Moldova. Iar „politicienii pur și simplu se blamează reciproc și construiesc scheme fără a ține cont de starea generală de spirit a oamenilor”, se mai menționează în articol.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:53 0:00
Link direct

Portalul Media Azi scrie că managerii publicațiilor periodice se plâng că „Posta Moldovei” le impune contracte neavantajoase, că le-a impus în mod unilateral tarife suplimentare pentru serviciul de sortare și ambalare a ziarelor, fiind constrânși să accepte această prevedere din contract. Răspunzând reporterilor Media Azi despre această situație, Serghei Nastas, directorul general de la „Poșta Moldovei” a spus că serviciul de distribuire a edițiilor periodice prin abonare și vânzare cu amănuntul nu constituie un serviciu poștal, ci reprezintă de fapt un serviciu suplimentar, o activitate nerentabilă, care anual provoacă pierderi întreprinderii. Nastas a mai spus că redacțiile au posibilitatea fie de a prezenta tirajul edițiilor periodice împachetat și sortat pe centrele de poștă, fie de a achita taxa pentru serviciile suplimentare respective. Interviul integral îl găsiți pe portalul media-azi.md.

Timpul.md publică un editorial semnat de Silviu Tănase. Acesta susține că reforma poliției, despre care ne tot vorbește guvernarea, este doar un mit. În opinia sa, adevărata reformă se va face simţită atunci, când toate organele de poliție vor fi curăţate, când toți torționarii din 7 aprilie 2009 vor primi ani grei de pușcărie și îşi vor ispăși într-adevăr pedeapsa. Editorialistul remarcă nou slogan al poliției: „Împreună pentru o societate mai sigură!”. Este un enunț absurd, care ține de domeniul fantasticului într-o țară ca Republica Moldova, susține Silviu Tănase. El ropune un sloganul mai real după părerea sa, care ar spune lucrurilor pe nume: „Împreună, pentru o guvernare coruptă și o societate terorizată!”, subliniază editorialistul.

Jurnaliștii de la portalul anticorupție.md scriu că Primarul suspendat al Capitalei, Dorin Chirtoacă, a contestat în instanţă decizia Comisiei Electorale Centrale prin care membrii instituţiei au stabilit ca desfăşurarea referendumului local de revocare a edilului să aibă loc pe 19 noiembrie. Concomitent, menționează autorii, Dorin Chirtoacă a cerut şi aplicarea măsurii de asigurare, adică suspendarea executării acestei hotărâri a Comisiei până instanţa se va expune pe fondul cauzei. Curtea Supremă de Justiţie i-a respins însă cererea. În context, judecătorii au menţionat că suspendarea executării este o măsură cu caracter excepţional, prevăzută de lege, „care poate fi admisă numai dacă actul administrativ conţine dispoziţii ce ar putea produce reclamantului un prejudiciu iminent sau imposibil de îndeplinit în cazul anulării actului administrativ”.

Portalul Bizlaw.md publică un articol despre piața muncii în Republica Moldova, semnat de jurnalista Viorica Zaharia. Ea scrie că Republica Moldova ocupă ultimele locuri în majoritatea topurilor care vizează acest domeniu, iar autoritățile cred că singura soluție este modificarea Codului muncii, însă nu spun, ce aspecte vor să schimbe. Potrivit informațiilor publicate de Consiliul Economic pe lângă Prim-ministru, Republica Moldova nu avansează în rating-urile internaționale, pentru că legislația muncii nu a fost liberalizată. Acest domeniu este unul rigid și cu multe constrângeri. Relațiile de muncă în Moldova sunt reglementate de actualul Cod al muncii, adoptat în anul 2003, un document care a reprezentat atunci un instrument de tranziție la economia de piață, se menționează în articol.

Agenția de presă IPN Îl citează pe premierul Pavel Filip. El a declarat în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune că Republica Moldova a acumulat la buget anul curent cu patru miliarde de lei mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut. Astfel, chiar dacă nu va beneficia de asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro din partea Uniunii Europene, proiectele investiționale vor continua să fie puse în aplicare. Totodată, comentatorul politic Anatol Țăranu susține că Guvernul nu are probleme mari în raport cu Fondul Monetar Internațional. „Din partea FMI-ului nu se formulează acele critici cum se formulează din partea Parlamentului European”, a menționat Anatol Țăranu.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG