Linkuri accesibilitate

„Pro-mulgătorul Dodon” (Alexandru Vakulovski/deschide.md)


Referendumul anti-Chirtoacă va eșua (Oazu Nantoi/Jurnal de Chișinău).

Pro-mulgătorul Dodon” – aşa îşi intitulează Alexandru Vakulovski editorialul de pe deshide.md. El se întreabă de ce şeful statului a făcut atâta „gargară” în jurul legilor pe care le-a reîntors în Parlament știind că este obligat să le promulge repetat. Una din posibilele explicaţii, spune el, e că Dodon ar fi „în buzunarul lui Plahotniuc şi o face pe circarul cât are voie, dar când gluma se îngroașă e pus la respect”. Vakulovski mai crede că Dodon ar fi „şantajabil” şi „foarte periculos”. „E ca un soft stricat sau virusat controlat de un hacker”, notează autorul. Alexandru Vakulovski ajunge la concluzia că „nu avem nevoie de un aşa preşedinte”.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:20 0:00
Link direct


Liderul de la Tiraspol Vadim Krasnoselski ar putea să-și depună mandatul, anunță portalul deschide.md cu referire la surse anonime din cadrul concernului Sheriff. Din cauza refuzului Rusiei de a sprijini financiar regiunea separatistă, Krasnoselski nu și-ar mai putea onora promisiunile față de proprietarul concernului Sheriff, Victor Gușan despre care se spune în articol că ar fi conducătorul din umbră al nerecunoscutei republici nistrene. În articol se mai spune că Vadim Krasnoselski a înregistrat doar „eșecuri” în negocierile cu Rusia pe subiectul acordării asistenței financiare regiunii separatiste și că ar fi ajuns chiar să mintă despre un ajutor de 40 de milioane de dolari pe care Moscova l-ar fi acordat Tiraspolului.

Editorialistul portalului tribuna.md, Dumitru Spătaru, scrie că o eventuală participare a liderii PAS, Maia Sandu, în cursa pentru fotoliul de primar al Chişinăului, în cazul unor alegeri anticipate, ar fi „o greşeală fatală care să o coste pe lidera PAS întreaga carieră politică”. Unul dintre argumentele autorului e că ajungând eventual în funcţia de primar Maia Sandu ar păşi pe un câmp minat, riscând în orice moment să fie compromisă printr-un dosar penal fabricat. Dumitru Spătaru o îndeamnă pe lidera PAS să cântărească bine posibilele urmări ale unei eventuale decizii de a candida la şefia municipalităţii.

Referendumul anti-Chirtoacă va eșua, anticipează analistul politic Oazu Nantoi citat de Jurnal de Chișinău. „Ideea referendumului propusă de socialiști și susținută de democraţi nu poate să mobilizeze nicidecum electoratul chiar dacă presupunem că e vorba de cel de stânga”, afirmă Nantoi. Prin urmare, concluzionează analistul, „haotizarea și marasmul în sistemul politic moldovenesc se vor aprofunda.

Eșecul acestui plebiscit este anticipat și de Valeriu Pașa, unul dintre activiști care a încercat, dar fără succes, să convoace un referendum similar în 2016. „În condițiile în care Dorin Chirtoacă şi Partidul Liberal îndeamnă locuitorii capitalei să boicoteze referendumul, există şanse mare ca plebiscitul să eşueze, din cauza prezenţei insuficiente la vot”, afirmă Valeriu Paşa citat de jurnal.md. Socialiştii şi adepţii demiterii primarului ar avea nevoie de cel puţin 214 de mii de voturi, stânga însă n-a adunat niciodată în Chişinău mai mult de 180 de mii de voturi, observă activistul. „Soarta primarului Chirtoacă s-ar afla în mâinile partidelor veritabile de dreapta şi a alegătorilor lor”, concluzionează Valeriu Pașa.

Radio Chişinău scrie despre îngrijorările societăţii civile faţă de recenta propunere a premierului Pavel Filip de a aloca resurse financiare instituțiilor de stat pentru relațiile cu ONG-urile. „Important este ca aceste finanțări să fie acordate în baza anumitor merite și nu a preferințelor politice”, spune directorul Centrului de Resurse Juridice, Vlad Gribincea. Directorul Asociației Promo-Lex, Ion Manole, susține că inițiativa lansată de Guvern ar putea institui un control al guvernării asupra societății civile.

Parteneriatul estic – iluzie lipsită de perspective” - este comentariul semnat pe noi.md de Xenia Florea. Jurnalista vorbește ironic despre cererea comună a Moldovei, Ucrainei și Georgiei de a li se oferi perspectivă de aderare la UE. „În pofida insistenței celor trei state majoritatea experților se arată sceptici în aprecierea șanselor de includere a punctului dat în declarația finală a Summitului Parteneriatului Estic, care va avea loc la finele lunii noiembrie la Bruxelles. În contextul discuţiilor privind „resetarea” și „rebrandingul” Parteneriatului Estic. Xenia Florea scrie că în orice sens nu ar avea loc acest „rebranding”, la summitul din noiembrie de la Bruxelles, țările participante la această inițiativă ar trebui să fie gata de revizuirea volumului finanțării, care va fi în scădere după 2020.

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG