Linkuri accesibilitate

Chestiunea retragerii trupelor ruse de pe teritoriul R. Moldova la ONU (Nicolae Negru/Ziarul național)


Ministerul economiei a finalizat certificatul de urbanism pentru proiectarea lucrărilor conductei de gaze naturale Ungheni-Chișinău (Mold-street).

Într-un editorial de pe tribuna.md, Dumitru Spătaru constată că cei 26 de ani de independență au fost o iluzie, după cum a fost (și este) o iluzie statul Republica Moldova, democrația moldovenească, economia de piață din RM, sistemul pluripartidist. În opinia sa, statul nu-i perceput ca ceva al fiecărui cetățean, se crede în continuare că acesta e o vacă de muls, și atât cei născuți înainte de independență, dar și după, au fost deprinși să fie consumatori de bunăstare, notează autorul. El mai scrie că mulți moldoveni cred că atât timp cât ei se vor ascunde după niște indemnizații de șomaj, vor avea funcții neoficiale pentru care vor primi bani în plic fără a achita impozite, vor munci undeva peste hotare etc., cineva le va dezvolta țara, iar ei într-o bună zi vor începe să trăiască „ca în țările dezvoltate”. Dumitru Spătaru crede că nici o putere nu poate schimba o țară dacă nu se implică fiecare cetățean.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:59 0:00
Link direct

Într-un comentariu pentru adevarul.md, Răzvan Voncu scrie despre Ziua Limbii Române şi limba română în Republica Moldova. Sărbătorirea ei, susține autorul, reflectă pe deplin schizofrenia în care „stataliştii” i-au vârât pe cetăţeni, care aniversează, an de an, o limbă care nu se regăseşte în nici un fel în Constituţie. În acelaşi timp, continuă Răzvan Voncu, Ziua Limbii Române, oricât de pompos sărbătorită, nu poate face nimic împotriva zecilor de canale de televiziune sau a publicităţii în limba rusă, care sufocă pur şi simplu spaţiul public, în pofida faptului că minoritatea rusă nu reprezintă decât 5% din populaţie, notează acesta. El este de părere că politicienii care acceptă senini (sau inconştienţi) această subjugare a spaţiului public de către o limbă străină, fără nici o legătură cu limba oficială, îşi iau o grea răspundere faţă de viitorul Republicii Moldova, opinează comentatorul.

Ziarul Național publică un editorial semnat de Nicolae Negru. Acesta se referă între altele la intenția guvernării de a propune pe ordinea de zi a Adunării Generale a ONU chestiunea retragerii trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. În opinia sa, o recomandare în favoarea Republicii Moldova va desființa mitul Rusiei „pacificatoare” și va complica mult scopul legitimării bazei militare ruse pe Nistru, transformarea Republicii Moldova într-un cap de pod al lumii ruse, după cum își dorește cu ardoare Moscova, scrie editorialistul. În opinia sa, contează nu atât dacă lumea crede sau nu despre misiunea „pacificatoare” a Rusiei, cât faptul că acceptă jocul ei. Până acum Chișinăul l-a acceptat în mare parte, cererile sale de retragere a trupelor ruse fiind din ce în ce mai rare, mecanice, care nu obligau Moscova la nimic. Dar cu declarația Parlamentului Republicii Moldova, apoi cu nota Guvernului în legătură cu aniversarea a 25 de ani, iar acum cu inițiativa de la ONU, Chișinăul sparge balonul pe care scria „misiune pacificatoare de succes a Federației Ruse pe Nistru”, susține autorul.

Jurnaliștii de la portalul Mold-street scriu că ministerul economiei a finalizat certificatul de urbanism pentru proiectarea lucrărilor de construcție a conductei care ar urma să transporte gaze naturale pe direcția Ungheni Chișinău. Potrivit ministerului, lucrările de construcție vor demara în viitorul apropiat și vor fi finalizate în anul 2019.

În același timp, remarcă jurnaliștii, pe 21 iulie, premierul Moldovei, Pavel Filip, anunța în cadrul unei întrevederi cu premierul român, Mihai Tudose, că proiectul tehnic de construcție a gazoductului Ungheni-Chișinău va fi gata în câteva săptămâni, iar la sfârșitul anului 2018, acesta ar urma să fie funcțional.

Autorii materialului mai scriu că noul gazoduct va finaliza conectarea sistemelor de transport de gaze din România și Republica Moldova, fiind o continuitate a primei părți de conexiune Iași-Ungheni, dat în exploatare în anul 2014. Jurnaliștii susțin că deocamdată această conductă este mai degrabă o țeavă de 26 de milioane de euro, îngropată la o adâncime nu prea mare, care este utilizată o zi-două pe an, la 0, 2 la sută din capacitate.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG