Linkuri accesibilitate

„Respingerea sau ignorarea neargumentată a recomandărilor Comisiei de la Veneția atrage costuri politice pe plan extern și pe cel intern” (Victor Chirilă/ziarulnațional.md)


„PD-ului i se arată clar, fără menajamente, liniile roșii pe care le-a trecut” (Nicolae Negru/ziarulnațional/md).

Speakerul Andrian Candu nu publică foarte des articole pe blogul său candu.md. Opinia dată publicităţii luni de Comisia de la Veneţia îl face să scrie un comentariu în care reproşează Comisiei „subiectivismul”. Tratăm cu atenţia cuvenita recomandările Comisiei, dar până la un punct, cel referitor la polarizare şi consens, dă de înţeles demnitarul. Când acum trei ani Republica Moldova a făcut cel mai important pas pentru viitorul său - semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană - lipsea consensul larg atât în societate, cât şi în Parlament, scrie Candu. „Mă întreb, care ar fi fost avizul Comisiei de la Veneţia în acele condiţii? Era să nu recomande semnarea acordului, deoarece este polarizare şi nu exista susţinere totală din partea cetăţenilor sau a societăţii?”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:17 0:00
Link direct



Președintele Asociației de Politică Externă, Victor Chirilă, declară într-un interviu pentru ziarulnational.md că opinia Comisiei de la Veneția a fost solicitată de către autoritățile de la Chișinău, astfel că este un gest de ipocrizie ca recomandările acesteia să fie considerate drept imixtiune în afacerile interne ale Republicii Moldova numai pentru faptul că nu convin din punct de vedere politic. „Respingerea sau ignorarea neargumentată a recomandărilor sale atrage, volens-nolens, costuri politice atât pe plan extern, cât și pe cel intern”, spune expertul. Victor Chirilă admite că în Parlament vor fi suficiente voturi pentru aprobarea sistemului mixt, dar că votul nu va reprezenta voința poporului. „Reprezentativitatea și credibilitatea actualului Parlament sunt puse la îndoială de o mare parte a societății, mai ales de cetățenii care au votat în 2014 pentru partidele așa-zise proeuropene”, a spus Victor Chirilă.

Comentatorul politic Petru Bogatu se referă într-un comentariu publicat pe blogul său petrubogatu.blogspot.md la ceace consideră a fi „vizita fără precedent” la Londra a liderului de la Tiraspol, Vadim Krasnoselki, și primirea sa la MAE al Regatului Unit. Nimic nu e întâmplător, crede Bogatu. Ba pare să fie o bombă politică occidentală recent fabricată care se află în faza de testare, continuă el. Analistul menționează că foaia problemei transnistrene a fost întoarsă și se prefigurează o nouă abordare a diferendului pe care unele state occidentale, în primul rând, Marea Britaniei și SUA ar înclina să o adopte. „Retragerea trupelor ruse în schimbul separării autoproclamatei republici nistrene pare un compromis mai mult sau mai puțin rezonabil care ar da satisfacție multora. RM s-ar descotorosi de prezența militară rusă, Ucraina ar scăpa de spectrul extinderii agresiunii ruse, iar Occidentul își va înscrie în palmaresul diplomatic o semnificativă concesie a Moscovei”, scrie Petru Bogatu. El opinează că primirea lui Krasnoselki la Foreign Office „readuce pe tapet scenariul Kosovo” și „netezește drumul Transnistriei spre separare.”

Kommersant.ru îl citează pe liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, care a declarat, solicitat de ziarul rus să precizeze caracterul vizitei sale la Londra, că delegația transnistreană a fost primită „în sediul MAE britanic și nu într-o cafenea.” „Să fie dar o vizită privată în MAE al Marii Britanii”, a admis ironic liderul de la Tiraspol.

Într-un comentariu pe tema avizului Comisiei de la Veneția, jurnalistul Victor Nichituș opinează într-un comentariu publicat pe blogul său nichitusvictor.blogspot.md că declarația Maiei Sandu, lidera PAS, potrivit căreia va insista ca UE să condiționeze ajutorul financiar dedicat RM de respectarea avizelor date de Comisia Europeană, reprezintă un șantaj politic la adresa majorității parlamentare – „o tiranie a unei minorități.” Comentatorul este de părere că dacă Bruxelles-ul va fi convins să facă așa ceva, acest lucru ar putea fi interpretat ca un amestec în politica internă a RM și o încălcare a principiului suveranității.

Dumitru Spătaru scrie pe portalul tribuna.md că primarul de Orhei, Ilan Șor, care acum un an a devenit lider de partid (fosta Mișcare „Ravnopravie”, iar actualmente Partidul Șor), a avut o prezenţă importantă în politica moldovenească şi în viaţa publică, chiar dacă de un an se află în arest la domiciliu. Autorul editorialului opinează că o prezenţa respectivă, dacă e gestionată corect, poate genera şi anumite rezultate. Dumitru Spătaru scrie că Șor și echipa acestuia s-au străduit să combată toate atacurile de imagine și a reușit să facă „o minireformă în partid”, promovând un nou program al formaţiunii, axat pe domenii concrete de activitate, cooptarea de noi membri, inclusiv în conducerea partidului. „Ilan Şor are o strategie strict stabilită pe care o urmează pas cu pas, lucru deloc de neglijat dacă evaluăm şansele sale de viitor”, apreciază Dumitru Spătaru.

Comentatorul politic Nicolae Negru scrie într-un editorial publicat pe site-ul ziarulnational.md că mesajul pe care îl transmite UE și Comisia de la Veneția este, în esență, unul neutru. „PD-ului i se arată clar, fără menajamente, liniile roșii pe care le-a trecut, opoziției i se sugerează că posibilitatea implicării instituțiilor europene în lupta interpartinică din RM este limitată, că schimbarea sau menținerea sistemului electoral proporțional depinde de politicienii și cetățenii moldoveni”, notează Nicolae Negru.

XS
SM
MD
LG