Linkuri accesibilitate

Rezoluția participanților la protestul din 11 iunie din Chișinău privind neadmiterea modificării sistemului electoral (jurnal.md)


James D. Pettit despre relațiile oamenilor politici din R. Moldova cu oficialitățile americane (agora.md).

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:06 0:00
Link direct

Vicepremierul pentru Reintegrare, George Bălan, a declarat că, în timpul apropiat, autoritățile de la Chișinău vor face publică o viziune comună, a Parlamentului, Guvernului și Președinției, de reglementare a conflictului transnistrean. Într-un comentariu publicat de ziarulnational.md, preşedintele Asociaţiei de Politică Externă, Victor Chirilă, pune sub un mare semn de întrebare nevoia acestei viziuni. Ba mai mult, avertizează Chirilă, Rusia şi Tiraspolul ar putea profita de acest prilej pentru a arunca la gunoi Legea Nr. 173 din 22.07.2005 cu privire la prevederile de bază ale statutului juridic special al localităţilor din stînga Nistrului (Transnistria). După părerea analistului, această lege, care de fapt defineşte viziunea Chişinăului asupra soluţionării conflictului, este dezagreată de cei doi actori, pentru că, în opinia lor, ea nu ar ține cont de poziția/interesele administrației separatiste de la Tiraspol (altfel spus interesele Rusiei) și este, prin urmare un impediment în procesul de negocieri. „Ar trebui să fim foarte atenți să nu dăm vrabia din mână pe cioara de pe gard”, avertizează pe final Victor Chirilă. Republica Moldova are nevoie de o Strategie, dar votată de un Parlament credibil și reprezentativ, care sa pună în aplicare Legea Nr. 173 și nicidecum de o altă Concepție formulată de o putere nereprezentativă și detestată de popor, este concluzia autorului.

Tot pe site-ul ziarulnational.md, Nicolae Negru discută subiectul consolidării forțelor unioniste, urmare a anunţului fostului liberal, ex-ministrul Apărării, Anatol Șalaru, şi președintelui partidului „Dreapta”, Ana Guțu, că îşi unesc eforturile. Semnele de decență și normalitate în politica noastră sunt foarte rare și ar fi păcat să le trecem cu vederea atunci când observăm vreunul, scrie Negru.

Dar, atenţionează el, unioniștii nu vor merge în mod automat spre Partidul Unităţii Naţionale (PUN), noul proiect politic al celor doi. „Atractivitatea PUN va depinde de Șalaru și echipa pe care o va forma. Deocamdată, nu putem spune că aceasta impresionează”, este de părere Nicolae Negru. În afară de faptul că Șalaru, ca lider, nu a trecut prin „focul” unor alegeri, asupra persoanei sale mai atârnă suspiciunea că ar fi „omul lui Plahotniuc”, ieșit din PL pentru a realiza proiectul atragerii electoratului liberal, dezamăgit în ultima vreme de prestația lui Ghimpu, continuă analistul. „Unioniștii sunt cetățeni bine informați, care, spre deosebire de nostalgici, nu votează pentru un portret sau o lozincă. Dezamăgiți de manipulări, de tot felul de proiecte obscure, ei sunt în așteptarea unor lideri politici inteligenți, credibili, vizionari, care să adune în jurul lor persoane integre, entuziaste, profesioniste, care să elaboreze și să realizeze, pas cu pas, o strategie optimă a reUnirii. Va răspunde PUN acestor așteptări? Vom trăi și vom vedea”, îşi încheie editorialul Nicolae Negru.

Portalul agora.md îl citează pe ambasadorul SUA la Chișinău, James Pettit, care a declarat într-o emisiune la RTR Moldova că societatea din Republica Moldova ar vedea prea multă conspirație atunci când vine vorba de liderul PDM, Vlad Plahotniuc și relațiile acestuia cu americanii, care ar lăsa impresia că acesta are sprijinul Washingtonului. „[…] Nu știu de unde au această părere. Personal, mă întâlnesc cu toți liderii de partid și mulți dintre ei au fost în SUA, inclusiv Plahotniuc. Dar, nu știu de ce îl aleg pe Plahotniuc și spun că noi l-am sprijini. Nimeni nu spune că noi îl susținem pe Năstase, sau Maia Sandu, pentru că ei la fel au fost recent în SUA”, a spus James Pettit.

Portalul jurnal.md publică Rezoluția participanților la protestul din 11 iunie din Chișinău privind neadmiterea modificării sistemului electoral din RM. Rezoluția este adresată autorităților UE, Comisiei de la Veneția și unor misiuni occidentale în RM. Între altele, în rezoluție se menționează că modificarea sistemului electoral va afecta grav reprezentarea obiectivă şi proporţională a partidelor politice la viitoarele alegeri parlamentare, va creşte semnificativ riscul de corupere a alegătorilor şi fraudării alegerilor. În document se menționează că va fi diminuat drastic rolul Diasporei în procesul electoral și că noul sistem electoral va lovi direct în partidele de opoziţie subminând rolul acesteia ca forţă indispensabilă unei democraţii veritabile. În rezoluție se subliniază că participanții la protest cer Parlamentului „să retragă de urgenţă proiectul de lege cu privire la schimbarea sistemului electoral şi să îmbunătăţească sistemului electoral actual.” Semnatarii rezoluției apelează la Comisia de la Veneţia, APCE, Comisia Europeană, Parlamentul UE şi SUA să solicite guvernării de la Chișinău organizarea unor alegeri libere şi corecte în baza sistemului electoral proporţional actual.

Jurnalistul Victor Nichituș opinează pe blogul său, nichitusvictor.blogspot. md că desfășurarea unor mitinguri pro sau contra schimbării sistemului electoral existent reprezintă cea mai bună dovadă că democrația participativă este prezentă în RM. Autorul comentariului observă că sunt suficiente semne că sistemul electoral moldovean va fi modificat. „[…] Principalul semn este cel al existenței voinței politice suficiente pentru realizarea acestui lucru. (…) Nu putem afirma că opinia Comisiei de la Veneția ar fi o barieră ce nu ar putea fi trecută. Până în prezent, Chişinăul oficial a solicitat de mai multe ori opinia Comisiei de la Veneția, dar a ţinut cont de sugestiile primite doar în anumite situaţii”, scrie Victor Nichituș.

XS
SM
MD
LG