Linkuri accesibilitate

„Opoziţia trebuie să coboare cu picioarele pe pământ şi să decidă de pe acum ce are de făcut” (Igor Volnițchi/tribuna.md)


„Statalitatea” transnistreană: finita la comedia?” (Nicolae Negru/ziarulnațional.md).

txt

Într-un editorial de pe site-ul ziarulnational.md, editorial intitulat „Statalitatea” transnistreană: finita la comedia?”, analistul Nicolae Negru trage următoarea concluzie: „Republica Moldovenească Nistreană” ar fi pe cale de a-și da ultima suflare. Se întâmplă, scrie el, odată cu instalarea primului punct comun de trecere a frontierei moldo-ucrainene pe segmentul transnistrean, Cuciurgani-Pervomaisk. De ce crede asta? Pentru că Putin ar avea nevoie ca de aer de o soluție salvatoare, pentru a scăpa de „statului nistrean” pe care nu-l poate întreține la nesfârșit; cea mai bună dintre soluții pentru el ar fi să vândă așa-zisa republică separatistă Chișinăului, să o vândă cât mai scump, cu tot cu baza militară rusă de acolo; iar Igor Dodon i-ar veni în ajutor lui Vladimir Putin și ar pregăti terenul pentru o eventuală tranzacție – astfel arată explicaţia autorului. Negru mai crede că un rol decisiv în acest context joacă şi Ucraina, care a ajuns să simtă pericolul agresiunii ruse sub formă de separatism provocat și alimentat de Moscova.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:40 0:00
Link direct

O anchetă din „Ziarul de Gardă” dezvăluie ceea ce par a fi legături între primarul de Chişinău, Dorin Chirtoacă, şi Igor Gamreţki, şeful Direcţiei Transport Public şi Căi de Comunicaţie a Primăriei, ambii cercetaţi de Procuratura anticorupţie în dosarul parcărilor cu plată. Un fapt cunoscut e că cei doi sunt foşti colegi de clasă. Ancheta dezvăluie, însă, că în 2015 edilul ar fi cumpărat de la o rudă a lui Gamreţki un apartament, apartament ce cu doi ani mai devreme aparţinuse aceluiaşi Gamreţki. Autorii investigaţiei observă coincidenţa, în timp, a tranzacţiei legată de cumpărarea-vânzarea de apartament cu apariţia contractului din dosarul parcărilor. La fel, autorii precizează că anume declaraţiile lui Gamreţki, dar şi cele ale viceprimarului Nistor Grozavu, ambii reţinuţi şi anchetaţi în acelaşi dosar, despre care procurorul de caz susţine că au fost confirmate şi prin alte probe, au dus, de fapt, la reţinerea edilului.

Ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, vorbeşte într-un interviu pentru deschide.md despre recenta sa vizită în SUA. Demnitarul afirmă că FBI este disponibil să ofere Republicii Moldova suport pentru combaterea războiului hibrid. „[…] Chiar am fost întrebați unde avem nevoie de sprijin și le-am spus că domeniile tehnologiilor informaționale și securitate cibernetică sunt prioritare pentru noi”, a menționat ministrul Jizdan. Potrivit ministrului, manipularea opinii publice, mai ales de unele servicii speciale străine, se observă și în Republica Moldova. „[…] Instituțiile statului au ignorat acest fenomen o perioadă, dar de ceva timp, noi suntem atenți pentru că conștientizăm cât de mare poate fi impactul războiului hibrid”, a declarat Alexandru Jizdan.

Politologul Dionis Cenușa explică într-un articol publicat pe site-ul agenției IPN cum Republica Moldova poate beneficia de prioritățile Parteneriatului Estic până în 2020. Autorul comentariului menționează că Parteneriatul Estic, la fel ca și Acordul de Asociere, nu trebuie folosit în calitate de paravan în spatele căruia, de fapt, are loc osificarea clasei politice, erodarea instituțiilor democratice sau segregarea societății civile și a mass-media pe principii politice. „[…] Parteneriatul Estic trebuie să servească în calitate de platformă unică în care guvernele și societatea civilă conlucrează pentru a maximiza binele cetățenilor”, notează Dionis Cenușa.

Jurnalistul și comentatorul politic, Vlad Țurcanu, comentează la Radio Chișinău (radiochisinau.md) cooptarea grupului PPE la guvernare și acordarea postului de vicepreședinte al Parlamentului lui Iurie Leancă. „Va avea misiunea să atenueze disensiunile dintre guvernarea de la Chișinău și UE,” este ipoteza lui Vlad Ţurcanu. El mai spune că Iurie Leancă va apela la vechile sale relații pentru a obține mai multă îngăduință pentru politicile dezvoltate de PD. „[…] (…) PD are nevoie de un politician de calibrul lui Iurie Leancă, cu relații multiple în Occident, care să încerce să atenueze problemele destul de pregnante dintre UE și Republica Moldova, dar și dintre unele state europene și Republica Moldova”, a spus Vlad Țurcanu, care nu exclude că o bună parte din probleme vor fi puse pe umerii lui Iurie Leancă.

Jurnalistul Igor Volnițchi scrie într-un editorial publicat pe portalul tribuna.md că „puterea pregăteşte o nouă surpriză opoziţiei”, iar dacă aceasta va fi luată pe nepregătite, efectele pot devastatoare pentru aceasta, care ar putea provoca chiar și dispariția acesteia. Autorul face referință la discuțiile, potrivit cărora, până la finele verii, sistemul electoral va fi modificat şi vor fi organizate alegeri parlamentare anticipate conform noului sistem. Pe de altă parte, autorul editorialului observă că în ultima vreme mesajul necesităţii dizolvării Parlamentului şi organizării alegerilor anticipate, vehiculat destul de des anterior, acum, practic, nu este prezent în discursul public al opoziţiei. Volnițchi menționează că puterea, atunci când opoziţia e suspicioasă în raport cu propriile mesaje anterioare, acţionează rapid, luându-i pe toţi prin surprindere. „[…] (…) Opoziţia, dacă-şi doreşte să nu fie luată prin surprindere şi să păstreze şanse la preluarea puterii, trebuie să coboare cu picioarele pe pământ şi să decidă de pe acum ce are de făcut”, punctează Volnițchi.

XS
SM
MD
LG