Linkuri accesibilitate

Ziua Victoriei-Ziua Europei (Newsmaker.md)


Reacții la proiectul de lege referitor la modificarea sistemului electoral (Ziarul Național; IPN).

Portalul newsmaker.md publică câteva articole despre ziua de 9 mai. În unul, explică cum sărbătorirea Victoriei a fost în premieră strămutată din cauza programului preşedintelui Igor Dodon. Acesta a plecat la Moscova, la parada militară, motiv din care comemorarea victimelor celui de-al doilea Război Mondial, cu tot cu focul de artificii, au fost strămutate cu două zile mai devreme, pe 7 mai. Un alt articol pe aceeaşi temă din aceeaşi publicaţie anunţă că hotărârea guvernului privind schimbarea denumirii sărbătorii din data de 9 mai ar fi intrat în vigoare. Acum, în conformitate cu documentul, pe 9 mai în Republica Moldova este marcată nu doar Ziua Victoriei, dar, de asemenea, şi Ziua Europei. Totuşi, newsmaker.md precizează că președintele Igor Dodon nu a promulgat deocamdată documentul.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:41 0:00
Link direct

Pe site-ul jurnal.md apare un punct de vedere despre votul democraţilor şi socialiştilor din 5 mai din Parlament al lui Alexandru Slusari, vicepreşedinte al Platformei Demnitate şi Adevăr. Potrivit acestuia, socialiştii au acceptat un „compromis” inutil, deşi puteau să condiţioneze cu anularea legii miliardului. Votul din 5 mai din Parlament mai este numit de politicianul de opoziţie „un complot între Plahotniuc şi Dodon”, care „îngroapă” rămăşiţele democraţiei în Republica Moldova. Alexandru Slusari le reproşează socialiştilor că nici măcar nu au încercat să condiţioneze votarea schimbării sistemului electoral cu anularea legii care impune pe oameni să achite miliardele furate de la ei, sau măcar cu renunţarea la ridicarea vârstei de pensionare sau majorarea reală a pensiilor, sau cu micşorarea amenzilor şi tarifelor medicale, sau măcar cu majorarea salariilor cadrelor didactice. „Au sărit fără niciun argument plauzibil în fereastra de la Nobil”, spune Slusari despre socialişti.

Ziarul Naţional citează criticile adusă într-o emisiune televizată de speakerul Andrian Candu liderei Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu. Acesta s-a arătat nedumerit că ea critică tot timpul actuala guvernare și nu se gândește că, într-o bună zi, va fi pusă în situația să lucreze alături de Partidul Democrat (PD) în Parlament. „E foarte bizar să protestezi împotriva unei idei pe care a promovat-o partidul din care ai făcut parte în ultimii ani. Și să zici că noi, PD, am oprit zborurile din Europa, ca să ținem opoziția departe de casă,” a spus Candu. De asemenea, vicepreşedintele PD acuză partidele de opoziție ca cel al Maiei Sandu că, prin manipulare, ar fi determinat liderii PPE și ALDE din Parlamentul European să avertizeze cu oprirea finanțării Republica Moldova. „PPE-ul își ascultă exponenții din opoziție pe care îi susține. …Noi am luat act de îngrijorările care sunt în acea declarație a PPE. În acea declarație se vorbește despre larg consens, lucru care s-a întâmplat”, a mai adăugat Andrian Candu.

Pe site-ul Agenţiei de ştiri IPN, Dionis Cenuşă publică un comentariu în care pune la îndoială faptul că asistenţa externă ar putea fi stopată acum, urmare a declanşării procedurii de schimbare a a sitemului electoral, la fel cum a fost stopată în 2015 de furtul bancar. Democraţii au calculat foarte bine riscurile, crede Cenuţă, şi au contribuit conștient la un soi de demonizare a votului uninominal, astfel ca sistemul mixt, propus de către socialiști și votat în prima lectură, să fie tolerat în cele din urmă de europeni. Asistența financiară nu poate fi stopată nici repede și nici ușor, mai scrie Cenuşă. Asta pentru că o astfel de decizie ar implica foarte multe instituţii europene, pentru care, însă, prioritate ar putea avea percepția că autorităţile în general fac faţă reformelor solicitate de către UE. Toate aceste circumstanțe creează un fon protector pentru democrați, datorită căruia aceștia speră să evite înrăutățirea dialogului cu UE și respectiv înghețarea asistenței pentru Moldova. Incapacitatea opoziției de a asigura proteste şi o comunicare coerentă acasă, dar și cu toți partenerii occidentali, ar putea permite guvernării conduse de democrați și opoziției parlamentare formate din socialiști să instituie votul uninominal, într-o formă sau alta, este concluzia autorului.

Tot pe IPN, sunt citaţi o serie de reprezentanți ai organizațiilor societății civile care au cerut, într-ul apel semnat de 20 de ONG-uri, retragerea proiectului de lege care prevede modificarea sistemului electoral aprobat în prima lectură vineri, 5 mai, în Parlament. ONG-iștii planifică să organizeze acțiuni zilnice în fața Parlamentului, în cadrul cărora își vor exprima dezacordul cu această inițiativă legislativă. „Într-un stat capturat se încearcă introducerea unui sistem de vot care va consolida puterea unui singur oligarh, prin deputații controlați totalmente de el”, crede directorul executiv al Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroşie. Vladislav Gribincea, directorul Centrului de Resurse Juridice, spune că acest proiect de lege „vine să creeze premise pentru menținerea la putere a două partide, astfel subminând democrația și punând cruce pe orice posibilitatea de apariție a altor partide”. Mai este citat directorul executiv al Asociației Promo-LEX, Ion Manole, care spune că dezbaterile din Parlament cu privire la modificarea sistemului electoral au fost regizate. Ion Manole insistă că această lege ar trebui să se aplice nu mai devreme de anul 2022, pentru a nu permite politicienilor să-și creeze căi în următorul legislativ.

Pe site-ul publika.md, la secţiunea de opinii întitulată Voxpublika, un jurnalist de la acest post de televiziune, Alexei Lungu, publică o scrisoare deschisă către liderii PPE şi ALDE, marile familii europene. „Uitaţi-vă la actualii lideri ai opoziţiei pe care unii o numesc de dreapta sau proeuropeană și pe care îi susțineți orbește din nou. Cât de proeuropean sau de dreaptă trebuie să fii ca să ieşi la braţ cu socialistul Dodon şi interlopul Usatîi sau să îi alungi din Piaţa Marii Adunări Naţionale pe unionişti? Cât de proeuropean trebuie să fii ca să spui că vei suspenda Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană? Ce fel de “suflare” trebuie să ai ca să arunci Republica Moldova în braţele Kremlinului? Stimaţi lideri PPE şi ALDE, v-aţi gândit bine pe cine împingeţi de la spate.”, se arată în scrisoarea jurnalistului.

XS
SM
MD
LG