Linkuri accesibilitate

Presa controlată politic la apogeu (Alina Radu/interv. DW)


„Judecătorii penali” (Victor Moșneag/Ziarul de Gardă).

Într-un interviu pentru Deutsche Welle, directoarea Ziarului de Gardă, Alina Radu, a afirmat că timp de 20 de ani nu a văzut niciodată atâta presă controlată politic. Jurnalista afirmă că în ultimii ani, Republica Moldova nu a avansat în ceea ce privește libertatea presei: „Pe de o parte, autoritățile declară că s-au asociat cu UE și merg pe calea implementării unor standarde europene, dar accesul la informație și situația presei în general devin tot mai complicate.” După părerea jurnalistei, partidele de la guvernare au pierdut teren și vor să mențină controlul prin abuz, pentru că alte metode nu mai au - și au ce pierde.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:06 0:00
Link direct

Despre ultima șansă pe care democrații o dau liberalilor scrie jurnalistul Dumitru Spătaru într-un editorial pentru Tribuna.md. E vorba de anunțul făcut de premierul Pavel Filip marți cu privire la suplinirea unor funcții în Guvern, decizie care va fi coordonată „cu colegii din majoritatea parlamentară”: „declaraţia premierului Filip trebuie tratată ca un ultim avertisment dat liberalilor, ca o ultimă şansă ca acest partid să mai salveze măcar ceva din ceea ce a avut anterior.” Autorul editorialului este de părere că prin această mișcare se vrea ca liberalii „să-şi revadă comportamentul în general şi unele poziţii în particular”.

Europarlamentarul român Siegfried Mureșan, citat de portalul de știri Hotnews.ro, propune un proiect pentru combaterea propagandei ruse din presa și rețelele sociale, pentru statele membre ale Parteneriatului Estic, în special Republica Moldova, Ucraina si Georgia. Europarlamentarul propune alocarea a trei milioane de euro pentru finanțarea proiectului.

De ce cetățenii Moldovei nu ies la proteste – se întreabă jurnalistul Vladislav Bordeianu într-o articol publicat pe portalul NOI.md. „Tineretul preferă să plece din țară, iar ceilalți înțeleg că prin proteste, în modul în care acestea se desfășoară, nu se poate obține nimic.” Mai mulți experți citați în articol afirmă că trebuie modificată strategia desfășurării mitingurilor și nu exclud probabilitatea că protestele vor fi reluate în ajunul alegerilor parlamentare.

În ediția print a Ziarului de Gardă puteți citi investigația semnată de Victor Moșneag despre „judecători penali”: „Niciun judecător anchetat, judecat și condamnat în ultimii opt ani de justiția reformată a R. Moldova nu se află astăzi după gratii.” Victor Micu, președintele Consiliului Superior al Magistraturii, citat în material, crede că judecătorii sunt pregătiți să-și judece colegii, inclusiv să-i condamne, dacă există dovezi în privința vinovăției lor.

Centrul Independent Expert-Grup a publicat ratingul transparenței acționarilor băncilor din Moldova pentru luna aprilie. Autorul documentului, cercetătorul economic Dumitru Pîntea afirmă că acest factor este „esențial pentru recăpătarea încrederii în sistem”. După părerea lui, transparența în gestionarea instituțiilor financiare este imperativă pentru fortificarea relației bancă-client.

XS
SM
MD
LG