Linkuri accesibilitate

Alegerile ar putea fi amânate pentru februarie 2019, sub pretextul referendumului anti-mixt (Nicolae Negru/Radio Chișinău)


„Absolut nimeni în Moldova nu se va revolta de suspendarea lui Dodon” (Alexandru Vakulovski/deschide.md).

„Dodon, președintele cuminte, suspendat ori de câte ori vrea Plahotniuc” – aşa îşi intitulează Vitalie Călugăreanu corespondența sa pentru Deutsche Welle (dw.com). El scrie despre recenta hotărâre a Curţii Consitutţionale prin care şeful statului a fost suspendat din nou pentru câteva minute. Călugăreanu observă că Igor Dodon, „cel care anterior amenința guvernarea cu faptul că „sute de mii de susținători așteaptă un semnal din partea președintelui pentru a da jos această guvernare”, s-a limitat doar la o postare cuminte pe Facebook” în care a criticat din nou Înalta Curte.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:25 0:00
Link direct

„Absolut nimeni în Moldova nu se va revolta de suspendarea lui Dodon”, scrie Alexandru Vakulovski pe deschide.md ironizând avertismentul deputatului rus Leonid Kalaşnikov, care a declarat în ajun că suspendarea parţială a preşedintelui moldovean Igor Dodon poate provoca tensiuni în Republica Moldova. „Acum am auzit cu toţii ecoul lui Dodon la Moscova. E şi mai amuzant. Dintr-un nene care tună şi fulgeră, Dodon s-a transformat într-un tip care ne distrează”, notează, între altele, Alexandru Vakulovski.

La același subiect, portalul zugo.md a întrebat câțiva studenți de la Facultatea de Politologie, Administrare publică și Relații Internaționale din cadrul USM cum văd ei soluționarea blocajului instituțional provocat de refuzul șefului statului de a numit candidații la portofolii ministeriale. Studentul Dumitru Rău e de părere că blocajul putea fi „uşor negociat” în cadrul unor discuţii deschise la care să participe inclusiv reprezentanţi ai societăţii civile, presa şi analişti politici, iar fiecare candidat propus la funcţia ministerială să-şi prezinte setul de acțiuni concrete pe care le plănuiește. În opinia studentei Ana Vintea soluţia ar fi „înlăturarea lui Igor Dodon de la conducere”. Un alt student, Grigore Guzun, laudă decizia Curţii Constituţionale de a-l suspenda temporar pe Dodon, dar, crede el, „guvernarea şi președintele ar trebui să ajungă la un numitor comun pentru a depăși astfel de situațiile”. Studentul Pavel Cerevan cred şi el că ambele părți ar trebui să se consulte pentru a stabili candidaturile cele mai potrivite.

Ziarul Naţional publică, la acelaşi subiect, comentariul liderul PLDM Viorel Cibotaru. El afirmă că după suspendarea repetată a președintelui Igor Dodon instituția prezidențială este „demolată și discreditată”. „Dodon riscă să rămână în istorie ca un antiprezident”, notează Cibotaru. El critică şi Partidul Democrat de guvernământ pe care îl acuză de capturarea statului.

Mădălin Necşuţu semnează pe karadeniz-press.ro o amplă analiză în care spune că Galina Dodon va fi, în 2018, vehiculul electoral pentru soţul său, Igor Dodon. Autorul sugerează că, prin fundaţia „filantropo-politică” a primei doamne, „Dodon și-a pus în fața un paravan bun pentru strângerea de fonduri și de circulație a banilor veniți din sponsorizări de peste granițe”. Autorul mai notează că „Fundația a vehiculat sume generoase în ultimul an, banii fiind de o proveniență incertă”. Necşuţu nu exclude că numele Galinei Dodon se va regăsi pe listele PSRM în alegerile parlamentare. „Aceste acțiuni filantropice i-ar putea spori popularitatea … Cert este că Dodon dorește o acumulare de imagine pentru ea și un succes asociativ pentru el”.

Radio Chişinău publică previziunile analiștilor politici Vlad Ţurcanu şi Nicolae Negru pentru anul 2018. Scrutinul parlamentar va fi cel mai important eveniment, crede Vlad Ţurcanu. „Partidul Democrat a modificat Codul electoral, pregătindu-se pentru alegeri, a reușit după aceea să atragă de partea sa numeroşi primari și președinți de raion”, noteauă Ţurcanu. Nicolae Negru e de părere că alegerile ar putea fi amânate pentru februarie 2019, iar pretextul ar fi referendumul anti-mixt organizat de un grup de ONG-uri. „Pentru actuala guvernare sunt importante trei luni fiindcă are anumite probleme de imagine pe care speră să le rezolve. Desigur că guvernarea o să profite de acest referendum”, afirmă Nicolae Negru.

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG