Linkuri accesibilitate

„Demagogia care va dăinui în anul 2018” şi „ce ne pregătesc politicienii în noul an” (Moldova.eu)


Abaterile comise la reabilitarea drumurilor din Moldova (anticoruptie.md).

Moldnova.eu scrie despre „demagogia care va dăinui în anul 2018” şi „ce ne pregătesc politicienii în noul an”. 2018 va fi un an foarte complex, unul electoral în care se va implementa un nou sistem de vot mixt. „Reprezentanții PSRM și PD se arată siguri că vor câștiga alegerile din 2018, iar opoziția parlamentară și extraparlamentară însă se gândește ce strategie să dezvolte”, concluzionează Vadim Vasiliu, autorul articolului, după ce a discutat cu mai mulţi politicieni.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:58 0:00
Link direct

Newsmaker.md trece în revistă dosarele penale de rezonanţă instrumentate în 2017. Jurnaliștii amintesc despre cum a fost condamnat Veaceslav Platon la 18 ani de închisoare şi Ilan Shor la 7 ani şi jumătate, ambii pentru rolul lor în furtul miliardului. Citiţi despre evoluţia dosarului grupului Petrenco, apreciat ca fiind unul motivat politic, dar şi despre faza în care se află dosarul lui Chiril Lucinshi şi cel al primarului general Dorin Chirtoacă.

Anul 2017 pleacă fără să se fi împlinit cea mai mare obligativitate asumată în fața poporului de guvernarea unică și dominantă a Partidului Democrat, cea de a clarifica cine a furat miliardul din sistemul bancar, scrie Valeriu Saharneanu pe blogul său. El spune că întreg anul oamenii au așteptat rezultatele celui de-al doilea Raport Kroll, care a ajuns la Chişinău la finele anului, dar a fost publicată doar o sinteză a raportului. Rezumatul nu dă nume, adică „depersonalizează furtul”, observă autorul. „Alegerile din 2018 impun depășirea grabnică a subiectului, mușamalizarea scandalului, convertirea furtului în ceva abstract, poate chiar într-o cauză de „lupta eroică” și veșnică a guvernării „absolut oneste” contra dușmanilor stabilității statale”, concluzionează, între altele, Valeriu Saharneanu.

Ce a adus bun anul 2017 la capitolul performanţă bancară şi în domeniul integrării europene aflaţi pe site-ul agenţiei de presă IPN. În timp ce guvernul se laudă că a redobândit încrederea instituțiilor europene față de reformele pe care le promovează, experţii de la asociaţia Adept şi Centrul Expert-Grup invocă, întâi de toate, condiționarea asistenței macrofinanciare şi introducerea criteriilor politice în acordarea acesteia. „Pentru prima dată în istoria relațiilor Moldova-UE, oferirea asistenței macro-financiare va depinde de gradul de respectare a instituțiilor democratice de către guvernare. Aceasta creează presiune adițională asupra guvernării de avansa reformele în domeniul justiției sau mass-media, însă nu garantează renunțarea guvernării la sistemul votului mixt, adoptat în primăvara lui 2017”, notează Expert-Grup.

„Moldova are nevoie de ajutorul Occidentului împotriva unei Rusia agresive”, este titlul articolului semnat de liderul PD, Vlad Plahotniuc, la rubrica opinii pe site-un publicaţiei americane The Wall Street Journal, preluat şi tradus de Ziarul Naţional. Plahotniuc susține că Moscova continuă să submineze transformările democratice din R. Moldova şi el cere susținere inclusiv pentru combaterea propagandei ruseşti. „Alegerile parlamentare de la sfârșitul anului 2018 vor fi cruciale, oferind oficialilor din UE și SUA oportunitatea să denunțe amestecul electoral și să pună capăt avansului forțelor politice pro-ruse. Intervenția Rusiei subminează progresul nostru. Avem nevoie de puterea partenerilor noștri occidentali ca să ne menținem pe calea progresului. Nu putem merge singuri”, a notat, între altele, liderul partidului de guvernământ.

Jurnalista Elena Robu observă „recordul diplomatic” înregistrat de preşedintele Igor Dodon în 2017. „Se pare că niciun alt președinte moldovean nu a reușit performanța de a se vedea odată la două luni cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, pe parcursul unui singur an. Întâlnirile nu s-au soldat cu mari rezultate, însă propaganda rusă pe intern și extern a lucrat destul de subtil și intens în urma acestor vizite”, notează Elena Robu într-o însemnare pe blogul său preluată de unimedia.info. Ea trece în revistă cronologia vizitelor şi concluzionează „devine deja prea evident felul cum și-a negociat președinția Igor Dodon și care a fost prețul acesteia. Planurile par să nu fie însă conform așteptărilor, iar vânzarea țării continuă pe toate căile și direcțiile, acum și în Europa, având în vedere ultimele semnale transmise de conducerea PD”, mai scrie Elena Robu.

Rise.md publică o investigație video despre patru vile care au fost construite la limita legii pe teritoriul Muzeului Satului din sectorul Botanica al Capitalei. Jurnaliştii spun că au aflat întreg lanțul de proprietari, printre care sunt oameni de afaceri, sportivi, foști combatanți, dar și oameni de rând. Cu toate că vilele au tot fost vândute și revândute concomitent, unii proprietari susțin că între ei nu există nicio legătură. Alții recunosc, totuși, că rolul lor în aceste tranzacții a fost unul fictiv. Cele patru case se află acum sub sechestru, iar în instanță sunt pe rol dosarele prin care Muzeul cere deja declararea contractelor de vânzare-cumpărare – nule, iar construcțiile să fie demolate, se mai spune în investigație.

O anchetă jurnalistică despre abaterile comise la reabilitarea drumurilor din Moldova citiţi pe anticoruptie.md. Patru din 13 companii care, în ultimii cinci ani, au fost selectate ca să reabiliteze drumurile naționale, din fonduri europene, au fost sancționate pentru întârzieri la executarea lucrărilor. Toate firmele amendate sunt internaționale, iar valoarea amenzilor depășește 3,8 milioane de euro. Un motiv care a adus la întârzierea lucrărilor sunt problemele financiare și incapacitatea de plată în care s-a pomenit antreprenorul, susțin autorităţile responsabile care dau asigurări că de acum înainte, în cadrul licitațiilor internaționale, selectarea va fi mai rigidă şi că unele clauze contractuale deja au fost ajustate.

XS
SM
MD
LG