Linkuri accesibilitate

Igor Dodon ar trebui pus sub acuzare pentru sfidarea și încălcarea conștientă şi demonstrativă a Constituției (Nicolae Negru/Ziarul Național)


Declarațiile antieuropene și antiromânești ale lui Dodon nu pot ține loc de hrană (Vlad Țurcanu/Radio Chișinău).

Aflaţi astăzi pe site-ul agenţiei de presă IPN ce a adus bun anul 2017 în sport şi în domeniul transportului aerian. De exemplu, a început reconstrucţia pistei Aeroportului Internațional Chișinău şi fost extinsă aria orașelor spre care pot călători cetăţenii din Republica Moldova.

IPN mai publică un top politic al anului realizat de Centrul Tehnologiilor Electorale. Printre evenimentele care au marcat anul sunt continuarea procesului de integrare europeană, modificarea sistemului electoral, arestarea primarului Dorin Chirtoacă şi progresele în reglementarea transnistreană. Autorii topului în general laudă actuala guvernare, despre care spun între altele că și-ar fi revendicat rolul de apărător al vectorului european. Totodată este criticată opoziţia. „Formarea unui bloc comun între forțelor politice care ar putea face presiune asupra Guvernării a eșuat … Opoziția a epuizat posibilitatea de a menține temperatura politică înaltă în țară”, se mai spune în analiza realizată de acest centru puţin cunoscut în spaţiul public.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:19 0:00
Link direct

Redacţia portalului newsmaker.md şi-a provocat cititorii să descrie anul care pleacă prin trei cuvinte. Toate asocierile au fost suprapuse pe harta Republicii Moldova. Cuvintele cel mai des invocate de cititori au fost evidențiate. Printre acestea se numără Plahotniuc, Parlament şi corupţia. Mai rar au fost invocate, bunăoară, speranţa, pacea şi liniştea. Iar unde la mijloc se plasează dezamăgire, neputinţă şi minciună.

Analistul politic Vlad Ţurcanu face la Radio Chişinău un bilanţ al primului an de mandat al şefului statului şi observă că Igor Dodon nu a făcut decât să întrețină în spațiul public idea, lipsită de perspectivă, care îi atribuie Federației Ruse un rol determinant în parcursul nostru de mai departe. „Aceia care l-au votat pe Dodon au votat o iluzie, o figură golită de conținut. Trebuie să recunoaștem că declarațiile antieuropene și antiromânești ale lui Dodon nu pot ține loc de hrană. Înțelegem că mulți concetățeni de-ai noștri nu se pot regăsi în sistemul de valori occidentali, că sunt pradă propagandei Federației Ruse, dar dacă e să privim în jurul nostru, vom constata că toate lucrurile bune care s-au întâmplat în acest teritoriu în ultimele trei decenii au fost posibile datorită sprijinului pe care ni l-a acordat UE, SUA și România”, a afirmat Vlad Țurcanu. El se declară convins că aventurieri politici ca Dodon nu vor reuși să deturneze Republica Moldova de la calea sa firească de apropiere de Occident.

Editorialistul Ziarului Naţional, Nicolae Negru, sugerează că şeful statului Igor Dodon ar trebui pus sub acuzare pentru sfidarea și încălcarea conștientă şi demonstrativă a Constituției după ce Dodon a refuzat să numească noii miniștri propuși de premierul Pavel Filip. „Deputații nu pot admite în continuare ca președintele, amețit de putere, să se plaseze deasupra sau în afara legii, a Constituției. Pedepsirea sa devine un test al statului de drept, al supremației legii în Republica Moldova”, notează Nicolae Negru.

Dumitru Spătaru argumentează pe tribuna.md necesitatea instituției prezidențiale în Moldova, pusă la îndoială de unii analişti în contextul în care Preşedintele, în caz de necesitate, poate fi lesne suspendat din funcţie, prin decizia Curţii Constituţionale. Spătaru remarcă din capul locului că această polemică convine actualei guvernări pentru a se contrapune ideii privind trecerea Moldovei la forma prezidenţială de guvernare. „Ce idee poate fi mai bună decât cea care pune sub semnul întrebării însăşi necesitatea existenţei funcţiei de Preşedinte?”, notează Dumitru Spătaru. El subliniază pe final că azi Preşedinte e Igor Dodon, iar mâine poate fi oricine, motiv din care nu s-ar merita jertfirea instituţiei prezidenţiale.

Toate sondajele din Republica Moldova arată o creştere accelerată faţă de procesul de Unificare a celor două state româneşti, remarcă Lulea Marius Dorin într-un editorial pe adevarul.ro. El notează că ne aflăm mai aproape şi mai sigur decât oricând de unificare şi că România a făcut paşi acceleraţi spre Unire. „Numai în acest an sute de înfrăţiri au avut loc, zeci de mii de moldoveni au vizitat România cu ajutorul societăţii civile, dar cu infrastructura de stat pusă la dispoziţie, zeci de milioane de euro au fost trimişi dincolo de Prut direct la autorităţile locale. Între timp, s-a făcut rost de bani pentru finalizarea interconectării energetice, iar Transgazul a deschis recent o filială în Republica Moldova şi este pe cale să achiziţioneze infrastructura de transport”. Autorul mai concluzionează că începând cu 2018 bătălia pentru Unire se va muta cu precădere la nivelul autorităţilor locale, acolo unde edilii simt cel mai bine comunitatea. „Acest fenomen va muta irevocabil procentele Unirii în sus”.

TVR Moldova publică traducerea unei ample analize a agenţiei Euronews despre mult aşteptata deschidere a Biroului de Legătură al NATO la Chişinău. Evenimentul a polarizat societatea din Republica Moldova, generând dezbateri aprinse privind direcţia în care se îndreaptă ţara. „Să nu uităm că Republica Moldova este terenul unde se duce războiul informaţiilor între NATO şi Rusia, ceea ce relevă neîncredere reciprocă şi confruntare între cele două părţi,” se spune în analiză. „Principalul scop al NATO este să întărească în continuare graniţele sale, în contextul unei confruntări cu Rusia, care ar putea avea loc în principal în estul Europei. Al doilea motiv pentru care NATO îşi măreşte prezenţa în Moldova este posibilitatea, chiar dacă ipotetică, a unei conflagraţii generate de conflictul din Transnistria”, a spus între altele cercetătorul rus Andrei Deviatkov, unul din analiştii citaţi în articol.

XS
SM
MD
LG