Linkuri accesibilitate

Remanierea guvernamentală „o scamatorie politică”? (Raluca Răducanu/Agora.md)


O analiză despre miza alegerilor parlamentare din 2018 (Valeriu Vasilică/IPN).

Analiştii şi comentatorii de presă continuă să analizeze ampla remaniere guvernamentală anunţată de PD. Noua formulă guvernamentală pare „o scamatorie politică menită să păcălească atât electoratul, cât și partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova”, afirmă experta de la Bucureşti, Raluca Răducanu, într-un comentariu pentru agora.md. Ea observă că deși Vlad Plahotniuc a vorbit despre tehnocrație, majoritatea portofoliilor urmează să fie ocupate de foști membri de partid care „și-au demonstrat limitele și docilitatea în cadrul activității anterioare din guvernele AIE”. Dintre toate schimbările anunțate, cea care devoalează cel mai bine caracterul acestei remanieri este cea de la Reintegrare, notează experta. „Înlocuirea lui George Balan, un profesionist cu un profil tehnocrat mult mai accentuat decât al majorității noilor numiți (...) cu o persoană fără expertiză în domeniu seamănă, mai degrabă, cu nevoia de control total”. Experta sugerează că e o mişcare deliberată în perspectiva unei înţelegeri de natură obscură în chestiunea transnistreană, cea de care depinde, inclusiv vectorul european.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:10 0:00
Link direct

Dumitru Spătaru identifică pe tribuna.md câteva posibile explicaţii ale remanierilor, inclusiv de natură electorală. Remanierile s-au făcut cu scopul de a scoate în prim plan anumiţi politicieni care vor juca un rol important în viitoarea campanie electorală. Sau dimpotrivă înţelegând că într-un an electoral nemulţumirea faţă de guvernare poate atinge noi cote, puterea a decis să scoată în prim plan persoane ce nu pot fi asociate direct cu Partidul Democrat. În fine, Dumitru Spătaru nu exclude că aceste remanieri pregătesc terenul pentru schimbarea Premierului.

„Schimbarea garniturii guvernamentale vine să dezarmeze opoziția parlamentară și extraparlamentară”, notează Victor Nichituş pe blogul său preluat de unimedia.info. El comentează, între altele, reacţia liderei PAS, Maia Sandu, care a sugerat că PD ar duce lipsă de profesioniști. „Maia Sandu a fost luată prin surprindere – nu s-a așteptat ca Vlad Plahotniuc să renunțe la persoane devotate PDM pentru a aduce în prim-plan persoane neafiliate acestei formațiuni politice”, crede Nichituş.

PDM dorește să-și întărească pozițiile politice în perspectiva alegerilor parlamentare, astfel a comentat remanierile guvernamentale, analistul politic Vlad Țurcanu la Radio Chişinău. După părerea sa, cooptarea în Guvern a unor demnitari competenți, precum Iurie Leancă și Alexandru Năstase, chiar dacă contestați în ceea ce privește verticalitatea lor, ar urmări extinderea percepției publice încă destul de șubrede că PDM devine, reprezentativ pentru tot mai multe părți din societatea fragmentată a Republicii Moldova. Misiunea noilor miniștri va fi să creeze breșe în zidul care a început să se ridice între partenerii internaționali și actuala guvernare, mai crede Vlad Ţurcanu.

Alexandru Vakulovski anticipează pe deschide.md o nouă suspendare temporară a președintelui Igor Dodon pentru a face posibilă numirea noilor miniștri și vicepremieri. „S-ar putea ca de Revelion să avem un Dodon suspendat, cu paharul de şampanie în mână, felicitând poporul. Nimic mai comic şi mai grotesc. O merită”, notează Vakulovski. El observă că în timp ce televiziunile socialiste difuzează clipuri electorale cu Dodon vorbind despre „un preşedinte puternic”, şeful statului e de fapt mai mult inofensiv, decât puternic, (…) pare un elev de nota 2 din ultima bancă, nu e în stare să înveţe nimic de la lecţiile precedente, e un adversar „carne de tun”, punctează Alexandru Vakulovski.

Cum a fost anul politic în Republica Moldova” – un bilanţ semnat de Simion Ciochină pentru Deutsche Welle (dw.com). Cel notează că anul a fost marcat de crize în interiorul partidelor, reforme și declarații tari, lupte între est și vest, scandaluri de corupție și control politic al instituțiilor. 2017 a fost anul PDM care a ținut sub controlul său atât Parlamentul, cât și Guvernul. Cu toate acestea, opinia societăţii faţă de această formațiune politică nu s-a schimbat, ba dimpotrivă a sporit neîncrederea în actuala clasă politică, observă autorul. El mai notează că încercările partidelor de opoziție extraparlamentare de a taxa eșecurile guvernării au fost mereu înfrânte. La alt pol s-a aflat președintele socialist Igor Dodon care, „din zelul său excesiv de a-și arăta fidelitatea față de Moscova, a jucat rolul de sac de box, făcându-se vizibil doar prin declarații geo-politice (…)”. Simion Ciochină trece în revistă succesele și eșecurile actualei guvernări, activitatea umbrită a partidelor de opoziție şi cea a președintelui marionetă.

Directorul agenţiei de presă IPN, Valeriu Vasilică, semnează o amplă analiză despre miza alegerilor parlamentare din 2018. El pune la îndoială mai curând eventuale relații post-electorale între potențialii favoriți ai viitoarelor alegeri, care sunt PSRM, un eventual bloc al pro-europenilor de alternativă și PDM. Vasilică nu exclude că s-ar putea ajunge eventual la alegeri anticipate după cele ordinare de anul viitor. Singura posibilitate de a evita anticipatele, după părere sa, ar fi în terenul PDM, care deține „pâinea și cuțitul” în țara aceasta. „Miza următoarelor alegeri parlamentare poate fi provocarea alegerilor anticipate cu scopul de a reconfigura paleta forțelor politice, eventual, după modelul anului 2009, dar cu consecințe foarte imprevizibile, sau parlamentarele 2018 sunt un balaur cu trei capete condamnate să se înghită reciproc”, concluzionează Valeriu Vasilică.

XS
SM
MD
LG