Linkuri accesibilitate

„Arborele genealogic al justiției moldovenești” (Ziarul de Gardă)


„Aşii din mâneca lui Mihai Ghimpu” (Dumitru Spătaru/tribuna.md).

Ziarul de Gardă publică investigaţia - „arborele genealogic al justiției moldovenești” – în care aflaţi că foști colegi de facultate, cumetri, nași, fini sau membri de familie fac azi justiţie în Moldova fiind adversari, din postura de judecători, avocați sau procurori. Ei susțin că relațiile personale nu-i împiedică să fie obiectivi, într-o țară în care majoritatea cetățenilor percep justiția drept cel mai corupt domeniu. Bunăoară, soţia, nepoata şi finul preşedintelui Curţii Supreme de Justiţie, Mihai Poalelungi, activează în sectorul judiciar. Fratele procurorului general Eduard Harunjen este avocat. El a participat în cel puţin un dosar instrumentat de Procuratura Anticorupţie condusă la acea vreme de Eduard Harunjen. O situaţie curioasă e în cazul procurorului anticorupţie Eugen Balan care gestionează dosare importante legate de fraudele de la BEM, inclusiv cel în care este vizat fostul președinte al băncii Grigore Gacikevici. Fratele procurorului este unul dintre avocaţii care îl apără pe Ilan Shor cercetat şi el pentru fraudele din BEM. Mai multe detalii curioase citiţi în investigaţie.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:18 0:00
Link direct


Pe tribuna.md analistul politic Victor Ciobanu comentează propunere lansată de guvernare opoziției, cea ca să desemneze un lider care, prin lege, ar avea acces la informațiile oficiale, inclusiv cele care constituie secret de stat. „Este o inițiativă fără sorți de izbândă”, care are menirea să certe opoziţia mai curând, decât să o consolideze, crede analistul. El spune că opoziţia este divizată, iar între ea şi putere nu există „puncte de tangență ca să fie o conlucrare în baza tradițiilor democratice consacrate”. Victor Ciobanu nu exclude însă că ar fi vorba de „un mic pas de tatonare, o încercare de a merge în întâmpinare într-o oricare eventualitate, foarte puțin probabilă, ca după alegeri se va întâmpla ceva între declarații pro-europeni”.

Aşii din mâneca lui Mihai Ghimpu” aşa îşi intitulează Dumitru Spătaru editorialul publicat pe tribuna.md. Prin decizia de a boicota referendumul pentru demiterea primarului Dorin Chirtoacă, liberalii fac „un joc abil, având cel puţin doi aşi în mânecă”, scrie comentatorul. Liberalii intenţionează astfel să reducă prezenţa la vot a alegătorilor şi să se asigure că numărul celor care vor sprijini demiterea lui Chirtoacă va fi mai mic decât numărul celor care au votat pentru edil la scrutinul local. Astfel, actualul Primar va rămâne în funcţie, cel puţin formal, scrie Spătaru. El nu exclude însă că planurile liberalilor ar putea fi date peste cap. Riscul e mare, dar liberalii sunt în situaţia – „totul sau nimic”, concluzionează Dumitru Spătaru.

Radio Chişinău anunţă că principalele partide politice nu au deocamdată o poziție tranșantă față de referendumul privind demiterea primarului Dorin Chirtoacă, plebiscit pe care au anunţat că-l vor boicota deocamdată doar PL şi PAS. PD de guvernământ lasă la altitudinea cetățenilor să decidă soarta primarului Capitalei, a afirmat purtătorul de cuvânt al formațiunii Vitalie Gămurari. O poziție similară o are PPEM. „Vom îndemna fiecare cetățean să se expună așa cum consideră”, a spus vicepreședintele formațiunii Ruslan Codreanu. Partidul Platforma DA urmează să ia o decizie. Vicepreședintele partidului Alexandru Slusari a comentat ca referendumul ar fi rezultatul unor înțelegeri între PSRM și PD. „Ruperea acestui nod ar fi demisia lui Chirtoacă”, crede Slusari. Autorii articolului observă că „lupta se va da, se pare, între formațiunile implicate direct în acest exercițiu PL și PSRM.

Electoratul unionist va fi neglijat la viitoarele alegeri parlamentare, anticipează Adrian Ciubotaru în editorialul său din Jurnal de Chișinău. „Politicienii moldoveni care au șanse mari de a rămânea sau de a ajunge în Parlament, nu mai privesc la electoratul unionist ca la o pradă ușoară”, iar alegătorii unioniști „nu-și mai pot încredința aspirațiile niciunui partid”, crede autorul. „Majoritatea, de această dată covârșitoare, a unioniștilor va boicota alegerile”, se declară convins Adrian Ciubotaru. El concluzionează că „teatrul politic moldovenesc a mai produs o situație absurdă: alegătorii care știu exact cum se poate ieși din cercul vicios în care ne aflăm din 1991 încoace sunt tocmai cei ce riscă să rămână acum fără reprezentare democratică”.

Pro-europenii sunt încă foarte mulţi la Chişinău”, notează George Damian în editorialul său de pe moldnova.eu. El observă că, periodic, în spațiul public apare „bocetul” precum că în Republica Moldova a scăzut susținerea pentru Uniunea Europeană. Analizând date din sondaje de opinie, George Damian ajunge la concluzia că cetățenii s-au cam „săturat” de Republica Moldova, vor „să scape” de ea și ar vota intrarea în orice structură supranațională nu contează unde, în est sau vest. George Damian notează că în condițiile în care „nimeni de la Bruxelles nu dorește aderarea Republicii Moldova”, lui i se pare „gigantic” procentul de 39 la sută de susţinători ai UE. „Nu este vorba de o scânteie de speranță, este o flacără în toată puterea cuvântului”, punctează George Damian.

XS
SM
MD
LG