Linkuri accesibilitate

„PDM trece pe roşu” (Petru Grozavu / Ziarul de Gardă)


Federația Rusă încearcă să-și schimbe optica în relația cu Republica Moldova (Victor Juc / Noi.md)

Directorul agenţiei de presă IPN, Valeriu Vasilică, publică o amplă analiză despre campania electorală din Chişinău şi invalidarea scrutinului. „Rămâne încă de văzut cine a fost „pădurarul” adevărat în cazul invalidării alegerilor și stopării procesului electoral. „Dar când acest „pădurar” credea că i-a alungat pe toți și a pus stăpânire pe pădure, a apărut un „pădurar” și mai mare – Uniunea Europeană cu resurse financiare importante și rezoluții dure. „Pădurarul nostru” își adună puterile și declară că nu se sperie nici de rezoluții și nici de bani sau lipsa lor”. După părerea comentatorului, problema tuturor „pădurarilor politici”, inclusiv a celor din Moldova, este că ei se consideră „pădurari pe viață” sau „ultimii pădurari”. Chiar dacă istoria le-a demonstrat-o de fiecare dată că nu este așa, că, în ultimă instanță, vine „pădurarul suveran” într-un anumit moment ca să îi alunge pe toți, cu alegeri democratice sau pe alte căi, concluzionează Valeriu Vasilică.

„PDM trece pe roşu” este titlul editorialului semnat în Ziarul de Gardă de Petru Grozavu. „Furtul votului la Chişinău şi destrăbălarea politică şi morală a clasei guvernatoare a ajuns la „roşu”, iar rezoluţia Parlamentului European este prima sancţiune... Vin riscurile pentru că alegerile din toamnă sunt inevitabile”, notează editorialistul. După părerea sa, auropenii şi americanii au fost prea indulgenţi şi prea tacticoşi cu partenerii lor din R. Moldova, iar „indulgenţa lor a făcut până la urmă rău R. Moldova”. Grozavu crede că vina pentru faptul că s-a ajus până aici e şi a opoziţiei, care „s-a jucat de-a opoziţia cu puterea”. Autorul sugerează că nu e nevoie de declaraţii, pichetări sau critici şi lozinci. „Toţi în stradă. Aşa cum îşi face lumea dreptate peste tot unde nu o are”, îndeamnă Petru Grozavu.

Republica Moldova a făcut numeroase cedări în fața regimului separatist de la Tiraspol și i-a oferit mai multe facilități fără a cere nimic în schimb, constată în câteva studii experţii de la institutul Viitorul, relatează Radio Chişinău. Experţii constată că în ultima perioadă, așa-zisa diplomație de la Tiraspol a devenit mai incisivă și promovează interesele Federației Ruse. „Transnistria este supusă unui proces de anexare de facto. Nu este o entitate înghețată... Rusia blochează reglementarea conflictului, pentru că evită orice discuție asupra demilitarizării şi sponsorizează direct regiunea transnistreană”, a declarat directorul IDIS „Viitorul”, Igor Munteanu. Expertul Ion Tăbîrță consideră că Republica Moldova nu a avut o poziție consecventă în negocierile privind reglementarea transnistreană. „Chișinăul ar trebui să condiționeze, ca Tiraspolul să aibă anumite obligațiuni clare, că vom discuta și problema statutului”, a spus, între altele, Ion Tăbârță. Experții mai consideră că slăbiciunea Republicii Moldova în negocierile privind problema transnistreană este politizarea în exces a acestui proces.

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, l-a numit pe viceprim-ministrul Dmitri Kozak ca reprezentant special pentru dezvoltarea relațiilor economice cu Republica Moldova. Acesta îi va lua locul lui Dmitri Rogozin, nu însă şi în calitate de reprezentant special al președintelui rus pentru Transnistria. TV8.md aminteşte că Dmitri Kozak este autorul controversatului „Plan Kozak”, care propunea în 2003 o soluționare definitivă a conflictului transnistrean, prin constituirea a unui stat moldovenesc federal asimetric. Acesta mai prevedea staționarea trupelor rusești pe teritoriul Moldovei pentru încă 20 de ani, adică până în 2023. Propunerea a stârnit un val de demonstrații masive la Chișinău, se mai spune în articol.

Federația Rusă încearcă să-și schimbe optica în relația cu Republica Moldova, astfel comentează numirea lui Kozak analistul politic Victor Juc, pe noi.md. „Dmitri Kozak este un bun cunoscător al realităților din R. Moldova. Probabil, se încearcă să se schimbe optica, pentru că Rogozin promova o politică mai dură. Acum se va încerca o politică de tip soft. Nu este exclus că Federația Rusă va pregăti vreun proiect pentru ca să demonstreze că este pacificator și pentru că trebuie să răspundă la Rezoluția Adunării Generale a ONU privind trupele”, afirmă Victor Juc. El precizează că nu se aşteaptă la evoluţii ieşite din comun.

XS
SM
MD
LG