Linkuri accesibilitate

„PD a subestimat forțele opoziției unite” (I.Munteanu / Ziarul Național)


„Șansa cuceririi Chișinăului e una unică” (I.Chifu / Deschide.md)

Ziarul Național publică un interviu cu directorul executiv al IDIS „Viitorul”, Igor Munteanu. Întrebat unde vor merge, voturile Silviei Radu în turul doi, comentatorul a presupus că e vorba de votanții care migrează ca niște cuci din cuib în cuib, în funcție de oportunitățile politice. El crede că cei mai mulți din grupul celor 18% au votat cu Silvia Radu nu pentru că s-au lăsat cuceriți de performanța managerială, ci pentru că au realizat oportunitatea unei stabilități asigurate de partidul puterii aflat în spatele acesteia. În opinia lui, opoziția democratică deja a repurtat o victorie importantă, demonstrând că poate reuși, dacă stă unită și se mobilizează. Totuși, continuă comentatorul, echipa candidatului DA-PAS nu trebuie să piardă nicio clipă vigilența față de adversarii săi istorici, pentru că PD nu-i poarte ierta afrontul pozițiilor sale anterioare, dar și reușita recentă de a face praf din strategia electorală pe care a adoptat-o conducerea acestui partid la alegerile din Chișinău. Igor Munteanu constată în același timp că Ion Ceban va rămâne să joace rolul unui candidat mult mai acceptat de pridvoarele puterii, mai previzibil și mai abordabil, luând în considerație istoricul relațiilor sale cu liderii PD. Iar acest lucru ar trebui să-l știe și electoratul stângist, susține Igor Munteanu.

Deschide.md publică un editorial semnat de Iulian Chifu în care acesta constată că alegerile locale anticipate la nivelul orașului Chișinău au predat lecții fără precedent atotcunoscătorilor, dar și ucenicilor vrăjitori care vehiculează și planifică fără a ține cont de realitățile din jur, de cetățeni și aspirațiile lor. Autorul scrie în continuare că acest scrutin e inedit și a constituit o surpriză absolută, referindu-se aici la necalificarea Silviei Radu în Turul II, apoi la scorul neașteptat al lui Andrei Năstase. În opinia lui Chifu, șansa cuceririi Chișinăului e una unică, și nu se poate realiza decât prin fuziunea forțelor dreptei pro-europene, pro-românești și unioniste. El îl îndeamnă pe Andrei Năstase să-și asume programul de unificare și postura de om responsabil și echilibrat, care are un discurs inclusiv pentru toate categoriile de votanți pe care dorește să le atragă. Editorialistul este de părere că alegerile reprezintă lecții învățate și pentru democrați, or, notează acesta, varianta independenților ajută doar pentru a altera anumite posturi dominante, dar pe votul mixt nu aduce multe beneficii. Din contra, pe varianta curentă, PSRM câștigă majoritatea covârșitoare la viitoarele alegeri, crede Iulian Chifu.

Dumitru Spătaru schițează într-un editorial de pe tribuna.md cinci explicații pentru eșecul Silviei Radu. Autorul se referă întâi de toate la faptul că Silvia Radu a fost asociată puternic cu guvernarea. Chiar dacă ea a încercat să demonstreze că e un candidat independent, au existat prea multe indicii că era candidatul real al puterii, începând de la modul cum a ajuns la Primărie şi terminând cu publicitatea masivă ce i se făcea la televiziunile afiliate guvernării, atrage atenția Dumitru Spătaru. Apoi, notează acesta, sondajele comandate au redus gradul de mobilizare al alegătorilor săi, Silvia Radu fiind destul de pasivă la capitolul întâlniri cu alegătorii, nu a participat la emisiuni, la dezbateri și nu a ştiut să răspundă corespunzător acuzațiilor ce i-au fost aduse, observă editorialistul.

Renașterea speranței în Moldova, este titlul unui comentariu semnat de Vitalie Ciobanu pentru Revista 22. Autorul susține că alegerile înainte de termen pentru Primăria Chișinăului au venit ca o șansă nesperată pentru o schimbare în Republica Moldova, după ce PD-ul oligarhului Plahotniuc, la brațetă cu socialiștii lui Dodon, au votat pentru modificarea Legii electorale, adoptând sistemul mixt, sfidând recomandările Comisiei de la Veneția și ale UE. Vitalie Ciobanu susține că simplificarea ecuației electorale facilitează mobilizarea alegătorilor cu simpatii proeuropene, însă oamenii au nevoie de o motivație în plus. El crede că Andrei Năstase va trebui să lucreze mai mult cu suburbiile, care au furnizat grosul voturilor necesare pentru victoriile din trecut ale lui Dorin Chirtoacă – or, aici, constată comentatorul, s-au acumulat destule nemulțumiri: localitățile care formează „centura de aur” a Chișinăului suferă de o infrastructură delabrată, de lipsa unor linii de transport fiabile – promisiuni neonorate de fosta administrație liberală a Capitalei. O altă sarcină va fi mobilizarea tinerilor între 18 și 25 de ani, care practic au lipsit de la scrutinul din 20 mai, susține Vitalie Ciobanu.

Agenția de presă „IPN” publică o analiză semnată de politologul Dionis Cenușă, în care acesta scrie despre statutul de observator în Uniunea Eurasiatică și impactul asupra agendei europene din Moldova. În opinia sa, subiectul acestui statut de observator va fi prezent pe agenda dezbaterilor pentru alegerile parlamentare din 2018. Chiar dacă efectele juridice ale statutului sunt nule pentru țară, acesta poate avea efecte pozitive pentru discursul geopolitic al Rusiei și al forțelor pro-ruse din Moldova, atrage atenția autorul. La fel, remarcă Dionis Cenușa, acest statut este folosit de către Partidul Democrat pentru a argumenta necesitatea salvării orientării europene a țării, prin includerea acesteia în Constituție. În mod indirect, mai scrie politologul, statutul de observator în Uniunea Economică Eurasiatică încurajează radicalizarea dezbaterilor în jurul viitorului vector extern al Moldovei. Prin urmare, Democrații își pot contura un profil pro-european mai pronunțat, comparativ cu celelalte formațiuni asociate cu UE, concluzionează Dionis Cenușa.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG