Linkuri accesibilitate

„Alegeri anticipate la Primărie, pentru un sfert de mandat” (Iulian Chifu / Deschide.md)


Igor Munteanu: Puterea a fost uzurpată! (Deutsche Welle)

Portalul deschide.md publică un editorial semnat de Iulian Chifu în care acesta constată că cele două demisii succesive, a primarului de Bălți, Renato Usatâi, și de Chișinău, Dorin Chritoacă, au animat scena politică din Republica Moldova. Autorul crede că acestea sunt prea legate ca să fie întâmplătoare, necoordonate și se întreabă dacă eventualele alegeri anticipate în cele două orașe vor schimba ceva în politica din Republica Moldova? În continuare, susține Iulian Chifu, aceste alegeri permit o pre-campanie și o verificare pe un uninominal mai puternic, nu numai la nivelul unui colegiu, ci la nivelul celor două orașe cele mai importante, între care capitala. De asemenea, notează autorul, acest scrutin permite să se dea un start important al campaniei generale următoare, dă un semn despre potența jucătorilor, lansează alegeri înainte de alegeri, și creează o adevărată trambulină pentru viitoarele partide ale celor aleși, avantajate de această cursă, este de părere Iulian Chifu.

Deutsche Welle publică un interviu cu fostul ambasador al Republicii Moldova la Washington, Igor Munteanu, semnat de jurnalistul Vitalie Călugăreanu. Igor Munteanu vorbește despre cum a fost uzurpată puterea în Republica Moldova și despre anul electoral 2018. Întrebat despre eventuala configurație politică de după alegerile parlamentare din toamnă, fostul ambasador a spus că sistemul electoral mixt este expresia la indigo a unui pact politic, ultimul balon de oxigen din care se poate alimenta PD-ul. El constată că mersul anemic al reformelor și grămada de restanțe în domeniul statului de drept, al justiției și reformelor structurale, inclusiv al celor din sectorul lovit de catastrofa bancară din 2014-2015, nu poate fi contrazis nici de către cei mai bine plătiți „șlefuitori de imagine politică”. Igor Munteanu susține că opoziția trebuie să mizeze pe dreptate, ceea ce face un regim democratic mai puternic decât o tiranie. El atrage atenția asupra sondajelor de opinie, care, la părerea sa, arată semnele unei mize uriașe de care pot beneficia partidele democratice, chiar și atunci când haosul organizat și propaganda unui regim de tip hibrid creează atâta neîncredere generală.

Într-un editorial pentru Tribuna.md, Dumitru Spătaru susține că deși în ultimele zile, tot mai des răsună teza că demisia primarului capitalei, Dorin Chirtoacă ar fi încurcat jocurile guvernării legate de Primăria Chişinău, este posibil ca, din contra, PD-ul să obțină anumite avantaje din situația creată. Cuprinsă de febra electorală, populaţia din Chişinău şi-ar îndrepta atenţia în altă parte şi nu ar mai vorbi despre problemele din ţară în general, aceasta este în opinia autorului un prim avantaj. Apoi, continuă acesta, alegerile anticipate ale primarului capitalei ar permite degajarea unei părţi importante a energiei negative stocate în rândurile electoratului și ar îndrepta în altă direcţie energia partidelor de opoziţie, care vor trebui să-şi canalizeze o parte din efortul lor pe scrutinul din capitală şi astfel nu se vor putea pregăti în măsură deplină de alegerile parlamentare, notează Dumitru Spătaru. El crede că o eventuală pierdere a Primăriei de către partidele de opoziţie va însemna un start ratat şi pentru alegerile parlamentare. Şi, din contra, o eventuală victorie a unui candidat al PD în alegerile Primarului capitalei, va însemna şi un start bun pentru alegerile parlamentare, constată autorul.

Jurnaliștii de la același portal, Tribuna.md i-au solicitat o opinie analistului Igor Boțan despre demisia lui Dorin Chirtoacă și dacă poate fi aceasta o șansă de relansare politică pentru Partidul Liberal. Igor Boțan susține că scopul demisiei anunțate de Dorin Chirtoacă este să evite situația de a fi complice la ceea ce el și Partidul Liberal numesc „uzurparea puterii” în municipiul Chișinău. Analistul crede că gestul lui Chirtoacă și mesajele pe care te transmite urmăresc și scopul de a convinge cetățenii că PL a devenit o victimă nevinovată a unui regim oligarhic. Însă, atrage atenția comentatorul, toți îşi amintesc că PL a fost promotor și a participat la politizarea instituțiilor de drept; a insistat pe interpretări ale Curții Constituționale în defavoarea unora dintre foștii aliați; a căutat să profite de pe urma modificării legislației privind administrarea municipiului Chișinău, notează Igor Boțan.

Jurnaliștii de la Radio Chișinău îl citează pe analistul politic Vlad Țurcanu. În opinia sa, vizita președintei Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, la Washington poate fi tratată ca o competiție politică. El spune că Maia Sandu, ca unul din liderii opoziției, încearcă să spună că lucrurile în Republica Moldova nu stau așa cum le prezintă guvernarea și Partidul Democrat. Vlad Țurcanu notează că PD-ul, la rândul său, a încercat să compenseze lipsa de legitimitate politică legată de crearea pe principii dubioase a majorității parlamentare prin a acredita ideea că este girat de state și entități occidentale importante. Analistul consideră că o vreme, PDM a reușit să arate că dezvoltă un parteneriat cu UE, SUA, România și alte state, însă, așa cum crede Vlad Țurcanu, lucrurile s-au complicat pe măsură ce s-a văzut că pe plan intern PDM joacă fără să țină cont de recomandările partenerilor externi.

Portalul noi.md scrie că Ambasadorul Republicii Moldova în Federația Rusă, Andrei Neguţa, ar putea reveni la Moscova, după ce în luna decembrie Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a luat decizia de a-l chema la Chişinău, pentru o perioadă nedeterminată. Jurnaliștii citează un articol al publicației ruse Kommersant, în care se spune că ambasadorul Moldovei ar putea reveni la Moscova, după ultima discuție purtată între șefii diplomațiilor de la Chișinău și Moscova, Tudor Ulianovschi și Serghei Lavrov, la Conferința pentru Securitate de la Munchen, care a avut loc la finalul săptămânii trecute. În același timp, notează jurnaliștii, Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău anunță că actualmente consultările continuă.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG