Linkuri accesibilitate

Oligarhii de la Chișinău și Tiraspol și reglementarea transnistreană (Newsmaker.md)


„De ce s-a supărat premierul Pavel Filip pe „Ziarul de Gardă”” (Ziarulnational.md)

Un text de pe site-ul radiochisinau.md descrie, citându-l pe viceprim-ministrul pentru reintegrare, Gheorghe Bălan, detaliile înţelegerilor semnate sâmbătă de reprezentanții politici ai Chișinăului și Tiraspolului la Tighina. Despre protocolul legat de funcționarea școlilor cu grafie latină, demnitarul a precizat că aceasta presupune reducerea la minim a contractelor de chirie și accesul liber al profesorilor și elevilor la aceste instituții. „Chiria va fi redusă la prețul minim posibil. Această sumă va fi doar simbolică… Sperăm că în timpul apropiat condițiile acestor școli să fie bune și să fie atractive pentru tinerii din regiune”, a explicat, citat de radiochisinau.md, Gheorghe Bălan. Ce ține de problema accesului țăranilor la terenurile agricole, demnitarul spune că decizia prevede că în decurs de două luni, după ce vor fi prezentate actele de proprietate, accesul proprietarilor la terenuri nu va mai fi limitat de administrația separatistă. În privința interconectării telefonice, oficialul a menționat că tarifele între malurile Nistrului vor fi similare celor din interiorul țării, iar decizia privind apostilarea diplomelor va oferi mai multe facilități studenților de la Tiraspol.

Newsmaker.md publică sub semnătura lui Vladimir Soloviov un amplu articol despre negocierile în formatul 5+2 programate să înceapă astăzi la Viena după o pauză de un an şi jumătate. Autorul articolului pretinde că înţelegerile între Chişinău şi Tiraspol, atinse în ajunul reuniunii, au fost posibile datorită implicării în procesul de pregătire a tratativelor a doi oligarhi, Vlad Palhotniuc din partea Chişinăului şi Victor Guşan din partea Tiraspolului. Citând mai multe surse anonime, Soloviov afirmă că, în fapt, cei doi oligarhi ar fi creat un format nou, din umbra, de negocieri.

Oricum ai tălmăci, Guvernul moldav a bătut în retragere în chestiunea includerii pe agenda ONU a subiectului privind retragerea trupelor ruse din regiunea transnistreană. Constatarea îi aparţine lui Nicolae Negru, care scrie în ziarulnational.md că nervii premierului Pavel Filip pe „Ziarul de Gardă” ar fi astfel nejustificaţi. Publicaţia respectivă a publicat un document semnat de reprezentantul permanent al Republicii Moldova la ONU, Ambasadorul Victor Moraru, în care se spune că „Guvernul cere” ca la cea de-a doua ședință (din 23.10.17) a Comitetului General să nu fie supusă spre examinare chestiunea suplimentară „Retragerea completă a forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova”. (La ședință urma să fie examinat dacă această chestiune suplimentară va fi introdusă pe agenda Adunării Generale a ONU.)

Nu putem ști ce e în capul guvernării, care, de altfel, nu a informat cetățenii despre „amânarea” care s-a produs cu o lună în urmă, dar e logic să suspectăm că ceva „nu e în regulă”, că ar putea fi vorba de aplicarea unui procedeu „tradițional” de „amânare” până-n calendele grecești sau până la „paștele cailor”, scrie Negru. Lui i se pare că „Ziarul de Gardă” a procedat corect, a tras în mod justificat un semnal de alarmă şi că ar trebui să-i mulțumim pentru că a „lătrat” ca un adevărat câine de pază al societății, nu să-l admonestăm pentru aceasta.

După ce mai multe organizații neguvernamentale din R. Moldova, printre care Institutul de Politici Publice și Transparency International Moldova, au anunțat iniţierea unui referendum legislativ de anulare a sistemului mixt aprobat de Parlament în vara anului 2017, ziarulnational.md înserează o opinie exprimată de președintele Parlamentului, Andrian Candu, în cadrul unei emisiuni televizate de la RTR. Candu nu crede că intenţia va avea sorți de izbândă pentru că în spatele ei ar sta unele „forțe politice”. „Este o inițiativă pe care au dreptul să și-o asume cei din așa-numita societate civilă, fiindcă eu văd mai multă tentă politică în cazul de față. Eu văd că deja se depășește elementul de societate civilă, dar să nu intrăm în calificative”, a declarat Candu. „Dacă vor reuși, atunci bravo, jos pălăria în fața lor. Dar toate măsurătorile, toate sondajele de opinie arată că majoritatea cetățenilor R. Moldova doresc sistemul electoral mixt și vor să-și aleagă direct reprezentantul lor în Parlament. De aceea, tind să cred că va fi un exercițiu eșuat. Totuși, inițiativa le aparține și sunt liberi s-o realizeze”, a conchis speakerul.

XS
SM
MD
LG