Linkuri accesibilitate

„Chişinăul are de trecut duminică printr-un nou test de maturitate” (P.Grozavu / Ziarul de Gardă)


„Banii din nisip” (Rise Moldova)

La ce-i trebuie lui Dodon Chişinăul, că nu va rezolva nimic, tot aşa cum nu rezolvă şi la Preşedinţie”, notează Petru Grozavu într-un editorial din Ziarul de Gardă. „Chişinăul are de trecut duminică printr-o nouă „probă de foc”… printr-un nou „test de maturitate” scrie comentatorul cu referire la referendumul de duminică privind demiterea primarului. Boicotul anunţat de unele partide ar putea influenţa rezultatele plebiscitului, crede Grozavu. „Chişinăul nu trebuie să intre pe mâini întâmplătoare. Cu atât mai mult pe mâna unor afurisiţi, intraţi (sau aduşi) în politică pentru a transforma R. Moldova în marfă”, notează editorialistul. El nu exclude că PD să facă joc dublu, aşa cum a procedat la prezidenţiale şi, cu toate că a declarat că va boicota alegerile, să le boicoteze formal şi să-i dea câştig lui Dodon. Ca să nu-i mai lase lui Chirtoacă nicio şansă de a mai reveni la Primărie. „Nu e cazul să le facem jocul”, concluzionează Petru Grozavu.

PRO TV Chişinău îl citează pe Ion Ceban unul dintre fruntașii PSRM-ul, formaţiune care a iniţiat plebiscitul. „Eu cred ca oamenii vor ieși la referendum, dar haideți sa nu facem pronosticuri acum. Chișinăul nu are un plan actualizat de urbanism. Nu are planuri sectoriale. Sunt în funcție doar oameni corupți pana în măduva oaselor, … este lipsa de transparenţă”, a declarat între altele Ion Ceban la o dezbatere electorală de la acest post de televiziune.

Referendumul nu este o schimbare autentică”, a afirmat lidera PAS Maia Sandu la postul TV8, citată de Unimedia.info. „Suntem la fel de supărați pe administrarea acestui oraș, pe noi tot ne deranjează aceste gropi, lipsa de parcări și alte probleme, dar acest referendum nu va rezolva soluția, este un joc al PD şi PSRM”, a spus Maia Sandu, care anunţa anterior că formaţiunea sa va boicota acest plebiscit.

Dumitru Crudu notează într-un comentariu la deschide.mdoamenii nu ar trebui să meargă la acest referendum „stupid”, pentru că nu ar avea nimic de câştigat de pe seama acestuia. „Ai putea să mergi mai bine la țară, pentru a-ți vedea părinții sau rudele, pe care, poate, nu le-ați văzut demult”, scrie Crudu şi trece în revistă şi alte opţiuni alternative.

Moldnova.eu publică traducerea din engleză a unei analize semnate de expertul rus Andrei Deviatkov – „Cum Transnistria se conformează regulilor UE”. Expertul sugerează că regiunea separatistă Transnistria profită din plin de regimul preferențial în comerțul cu Uniunea Europeană, în pofida retoricii sale antieuropene și mai ales anti-Chișinău. Acest regim urmează să expire pe 1 ianuarie 2018, iar Tiraspolul e cu gândul la o nouă prelungire a termenului. „Principala provocare pentru comerțul extern al Transnistriei acum este dacă aceasta va reuși să convingă UE să mențină acest regim preferențial și în anul viitor”. Deviatkov constată că Transnistria a făcut „progrese substanțiale” în îndeplinirea obligațiilor sale pentru păstrarea comerțului preferențial cu UE, doar că va fi obligată probabil să scadă treptat tarifele pentru bunurile sensibile. „Principala problemă pentru autoritățile locale ține acum de modalitățile de acoperire a găurilor fiscale, care sigur vor apărea după implementarea amendamentelor la tarifele vamale comune ale Transnistriei”, mai notează expertul.

Femeile ce vor da tonul în viitoarea campanie electorală din Moldova” este titlul editorialului semnat pe tribuna.md de Dumitru Spătaru. El scoate în evidenţă mai multe exemple de femei despre care crede că „vor juca un rol important” în viitoarea campanie electorală parlamentară. „Nu este exclus ca ele să dea într-o anumită măsură tonul campaniei electorale”, punctează comentatorul.

Republica Moldova are nevoie de o armată dotată și funcțională, în condițiile în care o parte din teritoriu este ocupat, de peste 25 de ani, de forțe militare străine”, astfel a comentat la Radio Chişinău analistul politic Vlad Ţurcanu o recentă declaraţie a președintelui Igor Dodon care a spus că Republica Moldova unificată nu ar avea nevoie de armată. Vlad Ţurcanu a mai remarcat că Dodon revine la ideea desfiinţării armatei tocmai când regiunea transnistreană a anunțat o mobilizare generală a rezerviștilor.

Banii din nisip” este titlul unei investigaţii video realizată de jurnaliştii de la Rise Moldova. Ei au descoperit că mii de tone de nisip și prundiș au fost extrase din două cariere oficial inexistente din satul Ustia, raionul Dubăsari. O companie din orașul Criuleni a extras de pe acest teritoriu cu o suprafață de aproximativ cinci hectare cantități impunătoare de nisip și prundiș, deşi, în acte, terenurile au destinație agricolă. „Beneficiarii sunt oameni de afaceri care au prejudiciat statul cu milioane de lei. Autoritățile se judecă în instanță sau strâng din umeri în fața ilegalităților”, se spune în investigaţie.

XS
SM
MD
LG