Linkuri accesibilitate

„Găgăuzia își modifică imaginea și se debarasează de etichetele geopolitice” (V.Crăciun / IPN)


TI: autorităţile moldovene nu au reuşit resetarea sistemului naţional anticorupţie (adevărul.md)

Portalul Tribuna.md publică un interviu cu analistul politic Anatol Țăranu. Referindu-se la inițiativa declarată a PDM de a crea coaliţii de guvernare în următorul Parlament doar cu partide pro-europene, analistul a spus că această propunere ține de o strategie și tehnologie politică, bine pusă la punct, pentru a capta segmentul pro-european al electoratului moldovenesc, în perspectiva viitoarelor alegeri parlamentare. Despre această inițiativă, Anatol Țăranu mai spune că este și o tactică de incomodare a concurenților electorali de pe dreapta eșichierului politic. Analistului i se pare evident că pentru partidele de dreapta – PAS, PDA, PLDM orice admisibilitate anunțată de alianță cu PDM echivalează cu riscul dezamăgirii nucleului dur al propriului electorat și, în consecință, cu pierderi electorale considerabile. „Anunțând această intenție, PDM iarăși demonstrează că deține în continuare inițiativa politică în raport cu partidele de dreapta, ultimele fiind nevoite să aplice tactici retroactive în confruntarea cu guvernarea”, este de părere Anatol Țăranu.

Într-un editorial pentru deschide.md, Iulian Chifu se referă la Acordul privind controlul comun în punctele de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene. Autorul susține că aceasta este o formă eficientă a managementului integrat al frontierei, care se practică în multe state ale Uniunii Europene în vederea reducerii timpului la trecerea frontierei, îmbunătățirea infrastructurii punctelor de trecere, schimbului eficient de informații și nu în ultimul rând combaterii fenomenului de corupție în punctul de trecere a frontierei. Iulian Chifu este de părere că în aceste condiții se poate vorbi despre o reintegrare graduală și pașnică a întreg teritoriului Republicii Moldova sub controlul autorităților legitime de la Chișinău, odată ce deja cetățenii și companiile care fac exporturi au intrat în aceste reguli. În opinia editorialistului, un asemenea demers nu afectează statutul special pe care urmează să-l obțină regiunea separatistă, potrivit Legii din 2005, votată în unanimitate de Parlamentul Republicii Moldova concomitent cu Declarația privind integrarea europeană a Republicii Moldova ca obiectiv strategic, votată, de asemenea, în unanimitate.

Conducerea Găgăuziei apreciază drept nocivă politica externă îngustă”, este titlul unei analize semnate de Veaceslav Crăciun, pentru Agenția de Presă „IPN”. Autorul remarcă ultimele declarații ale bașcanului Irina Vlah, care a spus că pentru a realiza un succes economic, Moldova urmează să-și regândească propria situație și să se dezică de geopolitică. „Este necesar un nou model economic, bazat pe atragerea maximă a investițiilor, inclusiv pe seama realizării proiectelor investiționale interstatale”, a punctat Irina Vlah.

Veaceslav Crăciun amintește că tema politicii externe în programul electoral al Irinei Vlah, pe care l-a prezentat alegătorilor regiunii la începutul anului 2015 constituia chestiunea nr. 1 și înainte de a relata alegătorilor despre planurile sale în vederea dezvoltării economiei, ea a descris în mod amănunțit, cum va dezvolta ea ,,parteneriatul strategic” cu Rusia.

Colaborarea cu Rusia a evoluat, într-adevăr, destul de activ, precizează comentatorul și face referire la faptul că autonomia a beneficiat de cadouri în formă de zeci de unități de mijloace tehnice speciale, de utilaj medical, cărți și alte mărfuri cu caracter umanitar. Totodată, este destul de dificil de a evidenția Federația Rusă în calitate de partener strategic principal, constată Veaceslav Crăciun.

Jurnaliștii de la portalul adevărul.md citează concluziile unui raport al Transparency International Moldova. Experții constată că autorităţile nu au reuşit resetarea sistemului naţional anticorupţie. Mai mult, mecanismele devin şi mai confuze prin atribuirea către unele autorităţi anticorupţie (altele decât ANI) a dreptului de a efectua verificări suplimentare a declaraţiilor de avere şi interese personale depuse de angajaţii acestora, se menționează în raportul de monitorizare. Autorii raportului constată сă, în ianuarie-septembrie 2017, procesul de înfiinţare a ANI prin reorganizarea CNI nu a avansat prea mult: instituţia nu a aprobat regulamentul privind organizarea şi funcţionarea sa, mai multe şedinţe au fost amânate din lipsa de cvorum, iar în organizarea concursului pentru suplinirea funcţiilor de preşedinte şi vicepreşedinte ai ANI, Consiliul de Integritate prelungeşte nejustificat procedurile de concurs, susțin experții.

Aceeași publicație îl mai citează pe viceministrul de externe al Federaţiei Ruse, Grigori Karasin, care a vorbit în cadrul unui interviu pentru RIA Novosti despre condiţiile în care Moscova ar fi gata să-şi retragă muniţiile din regiunea transnistreană. Viceministrul rus a subliniat că între anii 2001-2004 au fost evacuate jumătate din totalul de muniţii din regiunea transnistreană, iar la moment au mai rămas aproximativ 21 de tone neevacuate. Potrivit reporterilor, Karasin explică stagnarea acestui proces prin faptul că, odată cu refuzul Chişinăului de a mai semna Memorandumul Kozak în 2003, ce presupunea reglementarea politică a conflictului, autorităţile transnistrene ar fi interzis Rusiei să continue evacuarea muniţiilor.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG