Linkuri accesibilitate

„Sunt de acord cu Igor Dodon!” (I.Chifu / Deschide.md)


Cum milițienii transnistreni sechestrează oameni în R.Moldova (Rise.md)

Deschide.md publică un editorial semnat de Iulian Chifu, în opinia căruia nici Curtea Constituțională, nici vreo altă instituție a unui stat nu pot bloca un Președinte să exercite atribuțiile în privința recursului la un referendum, dacă acesta respectă legea referendumului. Blocarea unui asemenea act pe motive legate de lipsa banilor sau de faptul că nu produce efecte sau pentru că Președintele și-ar depăși atribuțiile i se pare autorului o greșeală fundamentală de drept. În opinia editorialistului, faptul că dorința și motivațiile lui Igor Dodon sunt anti-juridice și aberații totale nu fac, însă, ca referendumul să nu poată fi organizat. Autorul scrie în continuare că nu sunt întrebări de neacceptat într-un referendum, precum cele interzise prin legea referendumului sau prin procedurile europene, de tipul: Vreți să reducem la zero taxele? Vreți să anulăm impozitele? Și altele asemenea. „Nu ne aflăm în fața nici unui abuz de instrument, când Președintele ar fi organizat cel de-al 5-lea referendum într-un an, ca formulă de hărțuire politică a clasei politice.”, mai notează Iulian Chifu.

Tot pe Deschide.md, semnează un editorial și Petru Bogatu, care susține că incidentul cu Rogozin e un semnal puternic pentru Dodon și electoratul său înșelat. Autorul scrie că Republica Moldova, fără un hotar comun cu Federația Rusă, dar flancată de Ucraina în plin război cu Moscova, pe o parte, și România, pe de alta, este deja la adăpostul natural occidental, fapt ce anulează orice pretenție revanșardă a Kremlinului asupra ei. Editorialistul mai notează că Dmitri Rogozin nu numai că și-a dat cu stângul în dreptul, încrâncenându-se să vină nepoftit în Republica Moldova, dar și a dat în vileag slăbiciunile Rusiei care, nu-și poate impune în această zonă geopolitică nici măcar propriul vicepremier, darămite stăpânirea.

Jurnaliștii de la Radio Chișinău scriu că forțele armate ale regimului separatist de la Tiraspol sfidează mecanismul desfășurării misiunii de pacificare. Reporterii citează un comunicat al Delegației Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control, care își reiterează îngrijorarea și nedumerirea în legătură cu pregătirile pentru desfășurarea neautorizată a unor exerciții militare ce prevăd forțarea râului Nistru. Potrivit comunicatului, la 31 iulie 2017, în regiunea „plajei soldățești” din preajma satului Ternovca, raionul Slobozia, a fost stabilită concentrarea tehnicii și a echipamentului militar special, iar ieșirea imediată a observatorilor militari a fost blocată de Comandamentul Militar Superior al pacificatorilor din partea Tiraspolului, acțiuni pe care delegația moldovenească le consideră provocatoare și sfidătoare, care încalcă mecanismul existent al desfășurării misiunii de pacificare.

Portalul Anticorupție.md publică o declarație semnată de mai multe organizații ale societății civile care își exprimă îngrijorarea față de graba cu care președintele Igor Dodon a emis decretul de eliberare din funcție a judecătoarei Curții de Apel Chișinău, Domnica Manole. Ținând cont de faptul că magistrata a contestat propunerea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de eliberare din funcție la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), în opinia semnatarilor era logic ca președintele să aștepte mai întâi decizia instanței de judecată. De asta, la părerea ONG-iștilor, emiterea prematură a decretului de eliberare din funcție a judecătoarei Manole confirmă presiunea improprie pe care șeful statului o exercită asupra sistemului judecătoresc. „Asistăm la un alt semnal grav de atac asupra independenței puterii judecătorești în Republica Moldova”, se arată în declarația societății civile.

Jurnaliștii de la Rise Moldova scriu într-o investigație recentă că milițienii din regiunea transnistreană fac incursiuni în mod sistematic pe teritoriul controlat de autoritățile constituționale de la Chișinău, de unde sechestrează persoane pe care le duc cu forța în regiunea separatistă. Autorii menționează că printre victime sunt oameni simpli și foști funcționari din administrația locală, care ajung să fie torturați pentru a recunoaște anumite infracțiuni. Jurnaliștii mai scriu că deși oficial, colaborarea cu organele neconstituționale din regiunea transnistreană este interzisă, unele operațiuni de răpire au fost desfășurate cu suportul operativ al organelor de forță ale Republicii Moldova.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG