Linkuri accesibilitate

Votul mixt: efecte asupra puterii în partid (Iulian Chifu / Deschide.md)


Impasul autorităților separatiste de la Tiraspol (Vlad Țurcanu / Radio Chișinău)

Într-un editorial pentru deschide.md, Iulian Chifu notează că în cazul votului uninominal sau mixt, aprecierile privind un câștig al partidelor pro-europene, situate azi pe locul 2-3 în sondaje, sunt excesiv de optimiste sau chiar fanteziste. Varianta pe care o propune autorul este cea a unui vot mixt în două tururi de scrutin, capabil să acumuleze voturile, să împingă spre alianțe post-electorale și să clarifice opțiunile majoritare într-o societate și așa divizată, crede Iulian Chifu. În continuare, autorul scrie că votul de listă, combinat cu legea care interzice parlamentarilor să părăsească partidul de care aparțin, cu prețul pierderii mandatului, creează o stabilitate politică a reprezentării pe perioada unui mandat.

Votul uninominal, notează editorialistul, din contra, pune accentul pe personalitatea care candidează, partidul fiind doar o indicație secundară. Referindu-se la votul mixt, Iulian Chifu notează că se are în vedere o campanie de partid pentru liste, și una despre oameni, care pe formula raportului de forțe ar trebui să fie mult mai echilibrată.

Analistul Vlad Țurcanu a comentat în cadrul unei emisiuni de la Radio Chișinău reacția liderului de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, după deschiderea punctului comun moldo-ucrainean de trecere a frontierei de stat „Cuciurgan-Pervomaisk”. Krassnoselski a spus că „R. Moldova și Ucraina au reaprins fitilul care poate provoca o explozie”. În opinia lui Vlad Țurcanu, atunci când se recurge la o asemenea retorică, e un semn al impasului în care au intrat autoritățile separatiste, ale căror declarații sunt coordonate, de fiecare dată, cu autoritățile rusești, notează comentatorul. El mai spune că Republica Moldova s-a pomenit cu această situație avantajoasă urmare a războiului din Ucraina și schimbării pe care a făcut-o Ucraina peste noapte după ce a fost atacată de Federația Rusă în estul statului. „Iată de ce trebui să fim conștienți de ce putem beneficia dacă am avea voință politică și mai ales clarviziune”, a subliniat analistul politic.

Agenția de presă „IPN” publică un articol de opinie semnat de politologul Dionis Cenușa. În opinia sa, relația dintre actuala guvernare și entitățile active ale societății civile pare să se complice iremediabil. Autorul face referire la propunerea guvernării de a restricționa finanțarea externă pentru organizațiile non-guvernamentale, care în prezent participă la promovarea politicilor publice și la influențarea procesului legislativ. Dionis Cenușă remarcă faptul că în ultimul timp, guvernarea obișnuiește să facă referință la factorul rusesc pentru a justifica introducerea unor măsuri restrictive (de exemplu, modificarea legislației media pentru combaterea propagandei ruse). Dar, opinează în continuare politologul, altfel decât prin intermediul bisericii, partidelor pro-ruse și instituțiilor media asociate, Rusia nu a intervenit până acum în viața publică și politică din Moldova. De aceea, temerea de factorul rusesc nu are nimic în comun cu eventualele limitări pentru finanțarea externă oferită anumitor entități neguvernamentale, este de părere Dionis Cenușa.

Jurnal.md a solicitat opinia mai multor observatori de la Chișinău despre Legea cu privire la guvern, promulgată și de către șeful statului. Astfel, analistul politic Alexei Tulbure susține că „Preşedintele Dodon promulgă şi promovează tot ce vine de la Plahotniuc, numeşte judecători, îi numeşte pe oamenii lui Plahotniuc în fruntea instituţiilor importante a statului. Această reformă poate să facă parte dintr-o înţelegere tacită între domnul Dodon şi Plahotniuc”, mai crede Alexei Tulbure.

În același timp, comentatorul politici Victor Ciobanu notează că această lege lasă loc de interpretări și urmăreşte menţinerea cu orice preţ a influenţei asupra Guvernului de către actuala putere. „Are foarte multe ambiguităţi, cea mai mare fiind cea legată de aşa-zisa depolitizare pentru că, de fapt, inamovibilitatea acestor funcţionari ne duce la gândul că PD vrea de fapt acum să-şi numească foarte repede aceşti funcţionari acum cât este la guvernare şi atunci indiferent de rezultatul alegerilor care vor fi, PD va păstra acest status quo asupra guvernului.”

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG