Linkuri accesibilitate

Trump Jr., întâlnirea cu avocata rusă şi ancheta privind ingerinţa Moscovei în alegeri


Donald Trump Jr.

Fiul președintelui susține că nu a făcut nimic rău, deși a schimbat de câteva ori versiunea cu privire la evenimente.

Au relevanta noile dezvaluiri ca in vara anului trecut, in timpul campaniei, fiul lui Donald Trump s-a intilnit cu o avocata din Rusia care-i promitea informatii compromitatoare despre Hillary Clinton? e intrebarea adresata corespondentului Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Contextul este investigatia cu privire la amestecul Rusiei in alegerile americane si intrebarea daca campania actualului presedinte a colaborat cu Moscova. Pina acum, cazul era circumstantial si destul de subtire. Intrebarea este daca acum el a devenit mai serios sau nu.

Intilnirea in sine, intre Donald Trump Jr. si avocata rusa, cunoscuta pentru ca lucreaza daca nu ea insasi, cel putin cu client apropiati de Kremlin nu a adus – conform declaratiilor lui Donald Trump Jr. – nici o informatie substantiala. Dar criticii administratiei spun ca schimbul de emailuri intre fiul presedintelui si cel care a intermediat intilnirea demonstreaza pentru prima daca ca campania lui Trump si membrii ai familiei sale erau gata sa colaboreze cu un adversar al Statelor Unite pentru a atinge obiectivul comun si anume sa o infringa pe Hillary Clinton.

Fireste ca opinia publica nu are suficiente informatii pentru a putea anticipa unde duc investigatia fostului director FBI, Robert Mueller sau cele initiate de Congres. Obervatori spun ca cel putin, noile revelatii contrazic flagrant declaratiile lui Trump ca nimeni nu stie daca Rusia s-a amestecat in alegeri sau nu.

Senatorul democrat Mark Warner sustine ca emailurile pe care Donald Trump Jr. le-a facut publice dupa ce New York Times anuntase ca le are demonstreaza dorinta rusilor de a influenta alegerile impotriva lui Clinton si faptul ca echipa lui Trump stia despre aceasta intentie. Lui Donald Trump Jr i se ofereau – se arata in emailuri – „documente oficiale” care „o incrimineaza pe Hillary” si pot fi „foarte folositoare tatalui tau”. In aceleasi emailuri scrie ca informatiile sint o parte a „sprijinului Rusiei si guvernului ei pentru domnul Trump”.

In loc sa-i stirneasca ingrijorare, Donald Trump Jr. isi exprima intr-un email bucuria pentru aceste vesti si ulterior a aranjat intilnirea la care au participat alte oficialitati intre care cumnatul lui, Jared Kushner si seful campaniei lui Trump. Intilnirea a avut loc la 9 iunie, 2016. Fiul presedintelui sustine ca nu a facut nimic rau, desi a schimbat de citeva ori versiunea cu privire la evenimente.

Nu se stie decit din spusele lui Donald Trump Jr. ce s-a discutat cu avocata rusa. Fapt e ca la o luna dupa aceea, WikiLeaks a facut publice emailuri ale Comitetului National Democrat si la numai citeva zile dupa intilnire, intr-o alocutiune publica, Trump ii indemna pe rusi sa gaseasca emailurile pe care Hillary Clinton le stersese de pe serverul personal.

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG