Linkuri accesibilitate

Reforma administrației publice sau mimarea schimbării de catifea (I.Chifu / Deschide.md)


Problema structurală azi a Republicii Moldova reprezintă eficiența administrației, scrie analistul politic Iulian Chifu. Într-un comentariu publicat pe site-ul deschide.md, expertul este de părere că „în cazul administrației publice, centrale și locale, Republica Moldova are cu certitudine, un aparat prea stufos”. „Doar puțin angajați știu cu adevărat să fie funcționari publici și să-și facă treaba în beneficiul cetățeanului, nu doar să încarce schema și să-și desfășoare activitatea politică de partid prin lansarea în campaniile politice, războiul de troli între diferitele partide și promovarea propriilor șefi în timpul orelor de muncă în calitate de funcționari publici”, mai comentează Iulian Chifu. El atrage atenția asupra inițiative guvernării de a micșora numărul de ministere și spune că fuziunea mai multor ministere ar trebui să aibă în vedere și o eficientizare a funcționalității, ori „un ministru care acoperă două portofolii sau două și jumătate va avea mai puțin timp și mai puțină atenție de dedicat fiecărui domeniu în parte”. O altă concluzie, desprinsă din comentariului semnat de Iulian Chifu, se referă la reforma administrației publice locale: cea mai mare provocare va fi „reeducarea” funcționarului public care se află în funcție doar pentru a „produce averi personale ilegale”, mai sugerează autorul.

Publicația de limbă rusă newsmaker.md atrage atenția programului „Prima Casă”, anunțat de premierul Pavel Filip. Autorii materialului scriu că băncile ar fi interesate să participe în cadrul unui asemenea program, în condițiile anunțate de autorități. Observația jurnaliștilor este însă că în linii generale, programul nu va rezolva problema locuințelor. Expertul Insitutului „Viitorul”, Veaceslav Ioniță a declarat pentru newsmaker.md că piața imobiliară înregistrează un declin în ultima perioadă. Programul „Prima Casă” nu va reanimia însă radical situația, mai spune Veaceslav Ioniță, potrivit căruia principalele obstacole pentru potențialii beneficiari ar fi veniturile prea mici, dar și salariile neoficiale.

„Moldovenii nu vor să împartă țara cu oameni care au HIV sau consumă droguri și sunt gata să-i dea afară și din familie” - este titlul unui articol publicat de portalul e-sanatate.md. Autorii fac referire la studiul „Biserică și Stat în Republica Moldova”, potrivit căruia cele mai puțin tolerate categorii de oameni în Republica Moldova sunt consumatorii de droguri sau alcool, homosexualii dar și purtătorii HIV. Experții în sănătate spun că de vină pentru această atitudine discriminatoare este insuficiența sau lipsa de educație și informare încă din copilărie. Totuși, în mod paradoxal, potrivit sursei citate, cei mai neîngăduitori sunt tinerii cu vârsta între 18-24 de ani, care au cel mai mare acces la informație.

Bani aruncați pe geam”, titrează mold-street.com referindu-se la desfășurarea ultimului recensământ. Autorii materialului mai scriu că „singurele statistici ale populației fiabile sunt ale recensământului din 1989”, ori Biroul Național de Statistică nu a revizuit indicatorii cu care lucrează, după publicarea ultimului recensământ. Mold-street.com citează experți ai Băncii Mondiale, potrivit cărora „Biroul Național de Statistică nu dispune în prezent de metodologii și capacități adecvate pentru colectarea datelor cu privire la migrație, dar și întâmpină dificultăți la colectarea statisticilor”. Autorii mold-street.com mai scriu că datele incorecte se pot transpune și în politici incorecte. De exemplu, spune economistul Stas Madan, „datele eronate privind distriuția populației în profil teritorial poate afecta alocarea echitabilă a resurselor în mai multe domenii, printre care sănătate, asistență socială sau educație”.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG