Linkuri accesibilitate

„Dodon şi Plahotniuc: adversari sau parteneri?” (Ziarul de Gardă)


Verdictul Comisiei de la Veneția va depinde în mare măsură stabilitatea din R. Moldova (D. Spătaru/tribuna.md).

Jurnaliștii de la Ziarul de Gardă publică un articol intitulat „Dodon şi Plahotniuc: adversari sau parteneri?” Autorii notează că deşi se declară constant adversari înverşunaţi, socialiştii lui Igor Dodon şi democraţii lui Vlad Plahotniuc şi-au dat mâna vinerea trecută, în Parlament, şi au votat în grabă, fără avizul comisiilor de specialitate, două proiecte de lege - „votul uninominal”, iniţiat de PDM şi „votul mixt” iniţiat de PSRM, deşi preşedintele Dodon se declara împotriva schimbării sistemului electoral, iar speakerul Andrian Candu dădea asigurări că proiectele de lege nu vor intra în Parlament înainte de a fi avizate de Comisia de la Veneţia.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:35 0:00
Link direct

Politologul Mihail Cernenco, citat în material notează că inițiativa „votului uninominal” s-a lovit de încrâncenarea partidelor politice şi a societății civile, iar asta a complicat lucrurile. Ca să le simplifice, continuă acesta, PD a cerut, probabil, ca PSRM să vină cu o alternativă - „votul mixt”, despre care s-a zis că ar fi fost scris tot de PD, susține Mihail Cernenco.

Jurnaliștii au mai solicitat și opinia Alexandrei Can, preşedinta Asociaţiei Patronale din Industria Uşoară, care este de părere că votul de vineri a fost un parteneriat prin cârdăşie și deși „votul mixt” oferă PD-ului mai puține șanse decât uninominalul, oricum destule pentru a rămâne la putere.

Radio Chișinău îl citează pe analistul Vlad Țurcanu, în opinia căruia participarea militarilor din grupul Operațional de Trupe Ruse din regiunea transnistreană la parada de la Tiraspol, din 9 mai, în ciuda avertismentelor autorităților din Republica Moldova, este un răspuns la decizia Chișinăului de a institui puncte vamale comune cu ucrainenii pe segmentul transnistrean.

În același timp, susține Vlad Țurcanu, asistăm la un proces mai amplu prin care Federația Rusă pune sub presiune tot flancul de Est al UE și al NATO. El notează în continuare că Federația Rusă a fost și rămâne principalul contribuitor la procesul de întărire a separatismului din stânga Nistrului, dar n-ar trebui să uităm de indiferența și de complicitatea autorităților de la Chișinău, mai adaugă Vlad Țurcanu.

Radio Chișinău îl mai citează pe fostul ambasador al RM în SUA, Igor Munteanu, director al IDIS „Viitorul”, care a declarat în contextul anunțului liderului PD, Vlad Plahotniuc, cu privire la demararea reformei Guvernului, care prevede, între altele, reducerea numărului de ministere de la 16 la 9, că PD încearcă să-și asigure o majoritate clară în viitorul Guvern. „[…] Este clar că fraza că se va renunța la partajarea pe criterii politice este o chestie de umor involuntar. Oricum va fi partajat, dar va fi partajat probabil majoritar în folosul unei singure forțe politice”, a opinat Igor Munteanu.

Agenția RIA Novosti citează o declarație a președintelui RM, Igor Dodon, făcută la Moscova, potrivit căreia R. Moldova, categoric, nu trebuie să adere la NATO.

În cadrul unei întrevederi cu Veaceslav Volodin, președintele Dumei de Stat, Dodon a declarat că neacceptarea prezenței R. Moldova în NATO cu renunțarea la statutul de neutralitate este unul din cele patru lucruri care nu pot fi negociate și acceptate – statalitatea, ortodoxia și parteneriatul strategic cu Rusia.

Într-un editorial pentru tribuna.md, Dumitru Spătaru notează că de verdictul Comisiei de la Veneția va depinde în mare măsură stabilitatea din R. Moldova și sugerează că autorii proiectelor de schimbare a sistemului electoral au pasat toată responsabilitatea pentru evoluția situației din continuare către Comisia de la Veneția.

Autorul editorialului notează că cei de la Comisia de la Veneția sunt într-o situație destul de complicată și oricare ar fi poziția lor vizavi de preconizata modificare a sistemului electoral în RM, oricum va fi expusă anumitor riscuri.

Trei experți comentează într-un articol al portalului sic.md declarațiile președintelui Igor Dodon, care condamnă categoric aprobarea deciziei privind declararea zilei de 9 mai drept Zi a Europei în RM, concomitent cu Ziua Victoriei, și are intenția de a bloca promulgarea legii în acest sens.

Vlad Mischevca susține că Ziua Europei unește națiunile și reamintește calvarul celui de-al doilea război mondial, iar „Ziua Victoriei, în forma propagandei ruse, ne contrapune.” Iar Dan Nicu menționează că Igor Dodon are dreptul, conform Constituției, să blocheze promulgarea unui act normativ adoptat de Parlament, însă nu mai mult decât o singură dată. Pe de altă parte, istoricul Virgil Pâslariuc susține că Igor Dodon, cu același succes, ar putea bloca promulgarea faptului că 2x2=4, deoarece Ziua Europei este un fapt istoric și se sărbătoreşte pe 9 mai. „[…] Aspirațiile europene ale RM, reflectate inclusiv în documentele oficiale, fac declarația lui Dodon ilegale”, menționează Virgil Pâslariuc.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG