Linkuri accesibilitate

Ideea unei opoziţii unite a început să capete contur real (I.Volnițchi / Tribuna.md)


„Există un sistem electoral care poate produce un plus de democraţie în Republica Moldova?” (R.Carp / adevărul.md)

Tribuna.md publică un editorial semnat de Igor Volnițchi, în opinia căruia ideea unei opoziţii unite (indiferent de viziuni politice şi geopolitice) a început să capete contur real. Acesta face referire la documentul semnat de PCRM, PLDM, PAS, PDA şi PN în susţinerea sistemului electoral proporţional. Păstrarea acestui sistem va însemna aproape la sigur înlăturarea PD de la guvernare. De asta, crede Volnițchi, miza este mare şi aceasta explică în mare parte pasul făcut de cele cinci formaţiuni politice. La prima vedere, PD porneşte în această luptă cu prima şansă. Totuși, este de părere autorul, nu trebuie subestimate nici capacităţile opoziţiei unite, întrucât unii au vorbit deschis despre acţiuni de protest de amploare. Dacă e aşa, PD ar trebui să-şi pună unele întrebări, or cele cinci partide de opoziţie împreună reprezintă o forţă ce nu poate fi ignorată, crede autorul.

Alexandru Vakulovski notează într-un editorial pentru deschide.md că, încă de când era comunist, Dodon avea apucături șovine legate de români. Și constată acesta, cu cât trec mai mulți ani, ura lui nejustificată creşte și antiromânismul e una dintre bolile grave ale lui Dodon, împotriva căreia n-a fost vaccinat şi se pare că acum e prea târziu pentru a fi tratat, crede Vakulovski. Autorul remarcă însă că atunci când e vorba de strâns voturi, el se declară „şi cu estu, şi cu vestu, şi cu restu”, chiar îi numeşte pe români „fraţi”. Editorialistul susține că Dodon a semnat un decret prin care retrage cetăţenia moldovenească a doi cetăţeni români. „El vă vorbeşte de miliard, de lupta cu Plahotniuc, de altele, dar de fapt scormoneşte prin hârtii în căutare de români pe care să-i vâneze”, conchide autorul.

„Există un sistem electoral care poate produce un plus de democraţie în Republica Moldova?”, este întrebarea la care caută răspuns doctorul în științe politice, Radu Carp, într-un comentariu de pe adevărul.md. El notează că deocamdată, în Republica Moldova dezbaterea se duce între a alege sistemul majoritar pur sau reprezentarea proporţională. Și, scrie acesta, nu a fost enunţat un proiect coerent alternativ care să combine efectele benefice ale celor două sisteme electorale. În opinia sa, guvernul promovează sistemul majoritar fără alte argumente decât nevoia de a instaura un singur partid la putere iar opoziţia apără reprezentarea proporţională pe motivul temerii că nu va intra în Parlament. Radu Carp, susține că dezbaterea actuală din Republica Moldova arată că problema alegerii unui sistem electoral a devenit una centrală însă, în opinia sa, deocamdată, nu sunt semne că, indiferent, cum ar arăta, reforma sistemului electoral va duce la un plus de democraţie.

Radio Chișinău îl citează pe analistul politic Vlad Țurcanu, care susține că în pofida mai multor declarații și serii de rețineri efectuate de CNA și Procuratura Anticorupție în ultimele luni, lupta împotriva corupției încă nu a început în Republica Moldova. El a remarcat că teama unor politicieni de apropierea față de Uniunea Europeană provine inclusiv din faptul că standardele acesteia nu lasă loc pentru justiția selectivă și impunitate. „dacă vom rămâne concentrați pe cauza noastră europeană, atunci trebuie să ne așteptăm că vor cădea și capete mai importante decât acelea ale unor directori de gimnazii. De aceea și această opoziție cruntă, ba surdă, ba zgomotoasă împotriva Uniunii Europene”.

Vlad Țurcanu mai spune că această opoziție nu provine doar din rațiuni geo-strategice, provine și din sânul clasei politice naționale, care înțelege foarte bine că nu poate să accelereze reformele în justiție, pentru că elitele noastre și-ar săpa singure sieși groapa, dacă vor admite așa ceva.

Portalul Noi.md publică o analiză semnată de Ion Munteanu la tema anulării imunității parlamentare și, remarcă autorul, aceasta este exploatată în Moldova cu regularitate, mai ales în ajunul campaniilor electorale și altor evenimente politice importante.

Potrivit adversarilor ideii anulării imunității parlamentare, la care face referire autorul, lipsirea de acest statut special le-ar putea dăuna deputaților. Pentru ca anularea imunității să funcționeze corect, ea trebuie să fie punctuală. Lichidarea totală a imunității însă îi va lipsi pe deputați de posibilitatea de a-și informa corect și obiectiv alegătorii, scrie autorul. În opinia sa, în actuala instabilitate politică totul ar putea degenera iar sub pretextul luptei anticorupție, anularea imunității va permite inspirarea dosarelor față de oponenții politici. Există riscul ca în asemenea condiții lupta pentru putere să fie mascată sub lupta anticorupție, este de părere Ion Munteanu.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG