Linkuri accesibilitate

„Vrem să combatem corupţia după model românesc, cu o agenţie ca DNA” (Igor Grosu/Adevărul)


Revista presei matinale
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:35 0:00
Link direct

Republica Moldova are șanse să-și recupereze teritoriul de dincolo de Nistru dacă va ști să se folosească de oportunități. Opinia aparține lui Iulian Fruntașu, doctor în științe politice, șef adjunct, în perioada 1998-2001, al Delegației Permanente a R. Moldova pe lângă OSCE și Grupul consultativ Comun care a negociat Tratatul FACE și Deciziile Summit-ului OSCE de la Istanbul. El a oferit un interviu pentru Radiochisinau.md, interviu în care spune:

„Cred că avem șanse mai mari să soluționăm acest conflict, în comparație cu Georgia, de exemplu, sau în comparație cu conflictul ucrainean unde a murit foarte multă lume în Donbas, mii de oameni. Ei nu își uită morții. Nu îi uităm nici noi, dar lucrurile nu au degradat atât de mult aici. Cred că avem șansa, dar trebuie să așteptăm momentul potrivit. Care va fi momentul potrivit, eu presupun că atunci când în Federația Rusă se va schimba regimul, când vor trece printr-o criză, și vor trece, pentru că ceea ce se întâmplă în Rusia nu poate continua la nesfârșit, nici Putin nu este veșnic. Viitorul este imprevizibil, iar șanse să ne recuperăm teritoriul care ne aparține există.”

O declarație făcută în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova de fostul ministru de externe al României, Cristian Diaconescu și preluată de Jurnal.md se referă la prezenţa la Chişinău, de Ziua Independenței din 27 august, a celor trei şefi de stat din vecinătatea apropiată – ucrainean, român și polonez. „Sunt state care, la rândul lor, au experimentat gulagul comunist. Venirea celor trei președinți reprezintă ceva mai mult decât simple vizite oficiale într-un moment de aniversare. Reprezintă conştientizarea faptului că acel trecut nu trebuie să se mai repete, reprezintă înţelegerea momentului în care ne aflăm, pentru că astăzi, în Republica Moldova, pentru prima dată în ultimii zeci de ani există un preşedinte pro european, un Guvern cu o majoritate în Parlament, pro europeană. Din acest punct de vedere, avem în acest moment toate condiţiile create pentru ca dincolo de fraze, dincolo de intenţii mai bine inspirate, să avem acea decizie politică ce ne-am fi dorit să fie prezentă şi în 1991”, a precizat Cristian Diaconescu.

Vitalie Călugăreanu în corespondența sa pentru dw.com citează, printre altele, declarația președintelui Poloniei, Andrezj Duda, făcută la conferința comună a celor trei lideri regionali în compania Maiei Sandu, despre faptul că UE trebuie să deschidă ușa aderării pentru Republica Moldova. „Vom face tot posibilul ca Republica Moldova să se apropie cât mai repede de Uniunea Europeană. De fiecare data când mă întâlnesc cu șefi de stat spun că ieșirea Marii Britanii din UE nu înseamnă destrămarea acesteia. În UE este loc pentru țările care doresc aderarea și, împreună cu alți președinți, vorbim despre sprijinul ce trebuie acordat Republicii Moldova. Rezultatul recentelor alegeri din Moldova au demonstrat că această țară a revenit pe calea cea a dreaptă”, a declarat Duda.

Adevarul.md, care publică un interviu cu Igor Grosu, noul preşedinte al Parlamentului Republicii Moldova, scoate în evidență în titlu una din declarații : „Vrem să combatem corupţia după model românesc, cu o agenţie ca DNA”. Iată declarația mai detaliată: “Ne aflăm în cel mai înalt punct de dezvoltare al relaţiilor bilaterale moldo-române de la Independenţă încoace. La Chişinău acum există o guvernare pentru care procesul de integrare europeană este unul din principalele obiective, iar la Bucureşti avem parteneri de nădejde care sunt gata să ne ajute în acest parcurs. Avem toată deschiderea, avem tot sprijinul politic, moral şi logistic al statului român în procesul de integrare în Uniunea Europeană şi vom beneficia cu gratitudine de el. Contăm foarte mult şi pe expertiza României în reformarea justiţiei şi ne dorim să combatem corupţia pe model românesc prin crearea unei agenţii anti-corupţie pe model DNA.

Citește și: ​Moștenirea Codruței Kovesi (Sabina Fati)

România: Ce înseamnă demiterea Laurei Codruța Koveni?

XS
SM
MD
LG