Linkuri accesibilitate

Esența bilanțului a fost: n-am făcut nimic, dar vreau referendum! (Al. Vakulovski/Deschide.md)


Revista presei matinale din Republica Moldova.

„Tsunami în ligheanul politicii moldovenești” – acesta e titlul unui articol publicat pe site-ul Deutsche Welle, semnat de jurnalistul Vitalie Călugăreanu. Citez: „Președintele pro-rus Igor Dodon și oligarhul Vlad Plahotniuc, care controlează puterea, împroașcă cetățenii cu inițiative populiste.” Președintele Igor Dodon anunță un referendum prin care vrea să consulte cetățenii referitor la patru chestiuni: anularea legii prin care miliardul de dolari furat ar fi fost pus pe spatele cetățenilor, acordarea drepturilor suplimentare președintelui pentru a putea dizolva Parlamentul, reducerea numărului de deputați și studierea „Istoriei Moldovei” în școli. Călugăreanu se întreabă dacă asta e o dovadă de diletantism sau populism.

Tot despre referendum și bilanțul de după o sută de zile a președintelui Igor Dodon a scris editorialistul site-ului Deschide.md Alexandru Vakulovski. Citez: „esența bilanțului a fost: n-am făcut nimic, dar vreau referendum!”. De când e Dodon la Președinție nu se poate spune că relațiile cu Moscova sunt mai bune, scrie Vakulovski, ba mai mult, în opinia autorului, el a stricat relațiile și cu țările vecine: România și Ucraina. „Astea să se pună la realizări?”, întreabă retoric autorul.

Despre ce-și doresc cu adevărat deputații din Republica Moldova scrie Dumitru Spătaru într-un editorial pentru publicația Tribuna. El vorbește despre o cunoștință de-a sa care ar fi fost în echipa electorală a unui partid important și care s-a dezamăgit de anumiți deputați, deoarece aceștia ar fi căutat funcție publică pentru a-și urma interesele personale, cum ar fi „o pensie mai bună” sau „un apartament”. Autorul scrie că acestea nu sunt cazuri singulare, ci, din contra, „aşa fac majoritatea celor ce vin în Parlament”. Spătaru se întreabă: „Ce fel de sistem electoral trebuie să inventăm ca cei ce vin în Parlament să se gândească cum să facă ceva bun pentru ţară, […] dar nu cum să „facă un ban” […]?”

Într-un editorial pentru portalul MoldNova, jurnalistul Ion Surdu scrie despre un video distribuit pe o rețea de socializare de președintele Igor Dodon. Autorul menționează că filmulețul e „plin de ură în adresa a tot ce e românesc” și că ar putea stârni dispreț pentru un cetățean de rând, citez: „neinformat sau dezinformat”. În opinia lui Surdu, în ultimul timp socialiștii/comuniștii de la Chișinău – mai ales cei care se perindă pe la putere – aud prea des împușcături. Citez: „se pare însă că aceștia încurcă vestul cu estul și vor ca și restul oamenilor să fie surzi”. Iar acest lucru numai pace nu poate aduce, pe care și-o dorește atât de mult Președinția, conchide jurnalistul.

Ziarul Jurnal de Chișinău publică opinia semnată de Adrian Ciubotaru despre „cutia cu viteze” a președintelui Comisiei Europene Jean-Claude Juncker. Ciubotaru scrie că nu este grav că statele europene înaintează cu viteze diferite spre o construcție unitară, gravă este transformarea acestei stări de fapt într-un modul de dezvoltare. După părerea lui, un mecanism nu poate funcționa, concomitent, pe mai multe viteze. Citez: „disfuncțiile actuale ale UE se datorează tocmai faptului că unele guverne au forțat integrarea, […] pe când altele au întârziat nepermis reformele […]. Dacă se vrea salvarea Uniunii Europene, opinează Ciubotaru, e nevoie de fortificarea structurii actuale.

Pe portalul de expresie rusă AVA.md a publicat o analiză amplă despre lipsa contactului cu viața reală a guvernanților, semnată de Boris Konunov. Autorul scrie: „suntem martorii ai îndepărtării demnitarilor de problemele reale ale societății, care-și dedică aproape toate eforturile certurilor dintre partide”. După părerea analistului, asta va aduce la înstrăinarea continuă a aleșilor poporului de la viața țării.

XS
SM
MD
LG