Linkuri accesibilitate

Apelul unor ong-uri moldovene pentru respingerea sistemului uninominal (anticorupție.md)


Noii vicepreședinți PD și problemele lor de integritate (Ziarul de Gardă).

Comentatorul Igor Volniţchi explică într-un editorial pe tribuna.md mizele mişcărilor ce au loc în ultima perioadă în Parlament. Votarea sistemului uninominal promovat de PD ar fi una din mize, crede autorul. O altă explicaţie ar putea fi că se pregăteşte terenul pentru „o nouă coaliţie de guvernare”, compusă din fracţiunea PD, grupul PPEM şi deputaţi neafiliaţi. „Un pretext mai bun pentru reformatarea coaliţiei de guvernare decât reorganizarea Guvernului nu cred că poate fi găsit. Iar coaliţia reformatată va putea deja modifica şi sistemul electoral”, notează Volniţchi. Singura necunoscută în toată această ecuaţie este faptul care va declanşa excluderea sau plecarea liberalilor de la guvernare, susţine comentatorul. Mişcările în Parlament pregătesc terenului pentru „reformatarea guvernării şi pentru unele procese politice ulterioare ce vor avea impact asupra situaţiei din întreaga ţară”, concluzionează Igor Volniţchi.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:33 0:00
Link direct

„Transnistria, supărată, clatină sistemul energetic al Republicii Moldova”, titrează mold-street.com. Situaţia din sistemul energetic „s-a înrăutăţit brusc” după ce la 1 aprilie Republica Moldova a renunţat la achiziţiile de energie electrică de la Centrala din Cuciurgan în favoarea importurilor de la o companie din Ucraina. Boris Zastavneţchi, director adjunct al Moldelectrica, întreprinderea care administrează reţelele de transport al energiei, susţine că autorităţile transnistrene ar fi recurs la sabotaj. „Ne creează mari probleme. Autorităţile din Transnistria nu îşi îndeplinesc graficul lor de consum. În orele de vârf ei majorează consumul, în schimb în orele de consum minim ei produc mai mult şi împing energia pe malul drept al Nistrului”, spune Zastavneţchi citat de mold-street.com. După semnarea contractului de import a energiei din Ucraina, Tiraspolul a anunţat că Chişinăul ar trebui să semneze un contract de tranzit şi să plătească serviciile Dnestrenergom, companie care administrează liniile de transport al energiei din regiunea separatiste. Acest lucru ar putea duce la scumpiri semnificative a energiei electrice, scrie sursa citată. „Energia din Ucraina poate deveni mai scumpă decât cea oferită de Cuciurgan”.

Ziarul de Gardă scrie despre problemele de integritate pe care le-ar avea trei proaspăt aleși vicepreședenți ai PD și anume Violeta Ivanov și Vladimir Vitiuc, transfugi comuniști și Serghei Iaralov, un apropiat al liderului PD, Vlad Plahotniuc. Despre Iaralov se cunosc puține informaţii. Ziarul de Gardă amintește că numele acestuia a devenit cunoscut în contextul fraudei bancare, Iaralov fiind acuzat de unii că ar fi fost „arhitectul” furtului miliardului. Atât Iaralov, cât și cei doi foști comuniști ajunși de curând la șefia PD au figurat anterior în mai multe acuzații, se arată în articol. Deși au integritate îndoielnică toți trei au fost promovați în funcția de viepreședinți ai PD, la scurt timp după ce formațiunea anunțaseră adoptarea unui cod intern care ar stabili criterii de integritate pentru toți membrii partidului.

Anticoruptie.md scrie despre „trecutul penal” al ex-ministrului finanțelor Valeriu Chițan numit joi de Parlament la șefia Comisiei Naționale a Pieții Financiare. În 1994, pe când conduce ministerul de finanțe, Chițan a fost vizat într-un dosar penal fiind inculpat pentru delapidarea a zece milioane de dolari din bugetul statului. „După un lung proces de judecată, magistrații l-au declarat nevinovat, deși banii așa și nu au fost întorși statului”, se arată în articol. Chițan a candidat anul trecut la funcția de guvernator al BNM, dar nu a fost promovat.

Anticoruptie.md mai publică un apel semnat de mai multe ong-uri care îndeamnă comunitatea internațională să intervină pentru a opri tentativele actualei guvernări de a introduce sistemul de vot uninominal, promovat cu insistență de PD. În apelul adresat mai multor instituții europene și diplomaților acreditați în Moldova activiștii susțin că actuala guvernare de la Chișinău a substituit dezbaterile publice pe subiectul votului uninominal cu o campanie agresivă de propagandă în favoarea acestui sistem. „Această mișcare este o amenințare gravă la adresa democrației fragile a Republicii Moldova, în acest mod fiind marginalizate partidele politice netradiționale. Îndemnăm comunitatea internațională să-și folosească influența pentru a se asigura că această inițiativă nu va fi adoptată”, se arată în declarația ong-urilor.

Despre costul referendumului consultativ inițiat de președintele Igor Dodon este editorialul semnat în Evenimentul Zilei de Mădălin Necșuțu. „Moldovenii s-au trezit încă o dată buni de plată pentru o nouă factură politico-electorală de 75 de milioane de lei”, scrie editorialistul. „Întrebarea este când își vor coase moldovenii buzunarele și vor înțepa dureros degetele care le cotrobăie pe acolo. Când se vor trezi și nu vor mai tolera astfel de spectacole ridicole de iluzionism politici care miroase a prosteală”, se întreabă Mădălin Necşuţu.

Medicii afacerişti care vând sănătatea bolnavilor” – un articol publicat de moldnova.eu despre taxele informale pe care le solicită unii doctori pacienţilor. Sunt trecute în revistă mai multe recente cazuri răsunătoare despre medici care au fost reţinuţi după ce au pretins mite de sute de euro uneori condiționând tratarea pacienților. „Salariul mic, la care medicii fac deseori apel în astfel de situații, chiar dacă corespunde unei stări de fapt, nu poate servi pe post de justificare morală, fiind mai curând o scuză la îndemână”, crede Alexandru Lupușor, lector universitar.

Opinia dvs.

Arată comentarii

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG