Linkuri accesibilitate

„Chişinăul parcă este şantajat de Tiraspol” (directoarea Liceului Alexandru cel Bun din Bender pentru Digi24)


Chioșc de ziare moldovenești.

Revista preseo matinale.

Constatarea Asociaţiei Promo-Lex că nici în prima parte a lui 2017 nu s-au făcut progrese pe linia respectării drepturilor omului în Transnistria este punctul de pornire a unui interviu publicat de Digi24.ro cu Maria Roibu directoarea Liceului Alexandru cel Bun din Bender. În introducere se spune că în acest liceu cu predare în limba română şi grafie latină numărul elevilor a scăzut de cinci ori în ultimii 15 ani. „Motivul care a dus la o asemenea situaţie – cocktail-ul de tactici aplicate sistematic de separatişti, care în toţi aceşti ani au variat de la intimidări fizice şi psihice, la hărţuiri birocratice şi impunerea de taxe exorbitante”. Directoarea instituţiei Maria Roibu constată că nu se face nimic pentru a îmbunătăţi situaţia. „Dacă ar fi voinţă politică la Chişinău s-ar putea rezolva problema. Nu ştiu de ce, dar Chişinăul parcă este şantajat de Tiraspol”, afirmă Maria Roibu.

Țara arde, iar baba se piaptănă!” este titlul unui comentariu politic semnat în Literatura şi Arta de Valeriu Dulgeru. „Deșucheatul Dodon ocupă poziţie după poziţie, a intrat în odaie, iar dreapta basarabeană se pieptănă”, notează Dulgheru. El vede foarte real „pericolul ca în 2018 Dodon să repete „isprava” lui Voronin în 2001 când alegătorii i-au acordat 50 de mandate, altele 21 fiindu-i aduse pe taler de „generoasa” opoziţie malefică şi inflantilă”. Cei de dreapta „stau liniştiţi, se ciorovăiesc între ei cine e primul şi mai vechi unionist”, notează Valeriu Dulgheru. El îndeamnă partidele de dreapta să se aşeze la masa de tratative, să formeze o alianță „Centenarul” şi să valorifice la maximum potenţialul electoratului unionist, despre care autorul spune că ar fi de peste 30 la sută. „Dacă nu ne vom uni, nu avem nici o şansă să punem cu botul pe labe această hidră, aşa-numită, socialistă”, concluzionează Valeriu Dulgheru.

Dumitru Crudu notează într-un editorial pe deschide.md că nu înțelege de ce o parte dintre moldoveni îi susțin şi îi votează pe socialiști. El critică socialiştii despre care spune că ar fi „oportuniști”, „mincinoși” şi că nu ar „reprezenta oamenii sărmani și vulnerabili”. Dumitru Crudu mai crede că mulți au devenit socialiști fiindcă Moscova plătește bine pentru ca aceștia să fie „românofobi, să lupte contra unionismului și să facă tot ce pot pentru a dărâma din interior statul Republica Moldova, pentru ca Rusia să-l înghită mai ușor”. „A fi socialist, azi, în Republica Moldova e o profesie. Una dintre cele mai bănoase meserii”, notează Dumitru Crudu. El spune pe final că nu va merge la referendumul anti-Chirtoacă iniţiat de PSRM pentru că nu vrea să contribuie la minciunile socialiștilor.

Soarta primarului Dorin Chirtoacă ar putea fi pecetluită indiferent de rezultatul referendumului”, afirmă analistul politic Vlad Ţurcanu citat de Radio Chişinău. El precizează că dacă plebiscitul nu va fi validat, se va menţine situația actuală, în care Chirtoacă este suspendat din funcție, iar atribuțiile îi sunt exercitate de către un interimar. Acest exerciţiu pare a fi viciat din start, mai crede Ţurcanu şi asta pentru că „lui Dorin Chirtoacă nu i s-a permis să se apere”, în timp ce oponenţii lui, „socialiștii au putut face campanie, inclusiv PR negru împotriva edilului”. Analistul nu exclude că este vorba despre un scenariu pus la cale de PD și PSRM pentru a obţine controlul asupra municipalităţii. „Care din aceste tabere vor obține câștig de cauză, rămâne să vedem. Poate amândouă tabere, de ce nu?”, concluzionează Vlad Ţurcanu.

Comentatorul Vitalie Vovc revine pe blogul său la reforma sistemului electoral pe care a criticat-o anterior în repetate rânduri. După părerea sa, două prevederi fac noul sistem de vot să fie unul totalmente deconectat de realitate și reduce considerabil nivelul de reprezentativitate democratică în parlament. Este vorba de votul în doar un singur tur şi delimitarea (prin lege!) a dimensiunii unei circumscripții. „Parlamentul a decis din start: o circumscripție va include 50 – 60 de mii de alegători. Detaliul respectiv a avut o bătaie lungă și însemna din start imposibilitatea de a atribui circumscripții în străinătate”, notează Vovc. Concluzia la care ajunge autorul e că sistemul mixt „va fi mult mai puțin reprezentativ şi democratic, avantajează net „iubitorii de mămăligă” și diluează enorm de mult (aproape în jumătate) ponderea emigraților în procesele democratice din Republica Moldova”.

În 2016 și 2017 a fost clădit fundamentul unei noi Moldova. În 2018 e timpul să începem construcția”, notează directorul Institutului de Politică Eficientă, Vitalie Andrievschi, într-o analiză pe Ava.md. Politologul propune câteva posibile scenarii de modernizare a Republicii Moldova, întrebându-se pe care din acestea îl va urma actuala guvernare condusă de liderul PD Vlad Plahotniuc. Andrievschi se declară convins că guvernarea democrată „va menține cursul european al țării”, (…) că „reformele vor cuprinde noi și noi domenii și că se vor aprofunda”. Analistul se arată convins şi că actuala guvernare va coopera cu Rusia punând în capul mesei interesele naționale ale Moldovei, dar și că guvernarea va menține „stabilitatea şi ordinea” în țară. Totodată Andrievshi îndeamnă puterea să nu uite de popor și să aplece urechea la doleanțele cetățenilor, să comunice cu aceștia.

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG