Linkuri accesibilitate

Aceeași sărăcie şi aceleași promisiuni deșarte ale politicienilor (Lucia Bacalu/Expresul)


Chioșc de ziare la Chișinău

Revista presei matinale

Jnalistul politic Vlad Ţurcanu consideră întemeiate îngrijorările legate de felul în care au fost trasate circumscripţiile uninominale. „S-a făcut cu dedicație, pentru anumite partide și pune în condiții inechitabile competitorii electorali”, afirmă Vlad Ţurcanu citat de Radio Chişinău. El spune că e contradictorie decizia de a acorda regiunii transnistrene două circumscripții pentru circa 25 de mii de alegători şi un număr egal de circumscripţii pentru 100 de mii de persoane din diaspora occidentală. „Accesul cetățenilor moldoveni care lucrează în statele UE, în Canada și SUA, la procesul electoral este puternic restricționat”, concluzionează Vlad Ţurcanu.

Ratingul lui Dodon scade, iar al lui Plahotniuc – crește”, titrează Newsmaker.md cu referire la datele unui nou sondaj realizat de Institutul Republican Internațional (IRI) din SUA. În eventualitatea unor alegeri, în parlament ar accede trei formațiuni, PSRM cu 34 la sută, PAS cu 23 la sută și PD cu 9 la sută. Partidul Democrat de guvernământ și-a dublat scorul față de luna martie când acumula doar 4 la sută într-un sondaj similar realizat de același Institut. Potrivit proaspătului sondaj este în creștere, deși nesemnificativă, popularitatea liderului PD Vlad Plahotniuc și cea a premierului democrat Pavel Filip. Pe de altă parte, sondajul arată că scade ușor popularitate președintelui Igor Dodon, dar și cea a liderilor opoziției de dreapta. Sondajul mai sugerează că fiecare al doilea respondent ar sprijini sistemul electoral mixt.

George Damian revine pe Moldnova.eu la campania anti-Chirtoacă şi informațiile denigratoare care sunt transmise periodic instituţiilor media. Damian aduce critici celor care preiau şi difuzează acele filme şi imagini. „În mod normal astfel de informații ar trebui să nu treacă de filtrele unei redacții care aderă la un minim cod deontologic, mai ales dacă informațiile sunt pur personale și nu dovedesc vreo încălcare a legii care să fie de interes public”, scrie, între altele, George Damian.

Dorin Chirtoacă nu se va mai întoarce la Primăria municipiului Chişinău”, crede Dinu Plîngău, unul dintre activiştii Platformei DA, citat de Jurnal.md. El notează că „Plahotniuc şi-a pus omul lui la primărie, fiind sigur că socialiştii şi liberalii niciodată nu vor putea merge la o înţelegere să-i alunge pe democraţi din primărie”. După părerea lui Plîngău soluţia ar fi demisia primarului Dorin Chirtoacă. Edilul „va fi suspendat până prin 2019, iar ulterior va fi condamnat definitiv şi nu cred că cineva îi va sări în apărare”, punctează Dinu Plîngău.

Ziarul „Expresul” publică un articol de opinie în care Lucia Bacalu notează că primarul de Orhei, Ilan Shor despre care raportul Kroll spune că este implicat „până la gât” în furtul miliardului, pășește „falnic” prin Moldova şi este „întâmpinat de poporul sărăcit mai ceva ca Iisus Hristos pe vremuri”. „Nu-i învinuiesc pe oameni. Mă îngrozesc unde am ajuns”, precizează Lucia Bacalu. Ea constată că nimic nu s-a schimbat în ultimii zece ani – aceeași sărăcie şi aceleași promisiuni deșarte ale politicienilor. „Vremurile sunt așa cum sunt. Noi însă ar trebui să fim altfel. Un pic de demnitate nu ar strica nimănui. Să nu creadă cineva că poți prosti poporul la nesfârșit”, concluzionează Lucia Bacalu.

Anticoruptie.md scrie că Ilan Shor consideră că dosarul penal pe numele său ar fi un abuz politic din partea actualei guvernări și a unor ONG-uri. „Ca și partidele de la putere, aceste ONG-uri servesc intereselor cuiva și se ocupă cu manipulări și instigarea cetățenilor împotriva mea. În special, după ce s-a văzut și s-a constatat că partidul pe care-l conduc începe să câștige încrederea oamenilor …”, se spune într-un răspuns al lui Ilan Shor la o investigație a Centrului de Investigaţii Jurnalistice, care arată că, în ultimii cinci ani, procurorii au intentat peste 100 de dosare penale în privința primarilor și președinților de raioane. Autorii articolului observă că Ilan Shor condamnat la şapte ani şi şase luni de închisoare cu executare în penitenciar de tip semiînchis, pentru spălare de bani și escrocherie în proporții deosebit de mari, în dosarele creditelor neperformante, și eliberat sub control judiciar beneficiază de o atitudine mai îngăduitoare decât primarul de Chișinău Dorin Chirtoacă, bunăoară.

„Adevărul” publică o analiză semnată de cercetătorul român Radu Cupcea despre „cum detectăm amicii Rusiei şi trolii care îi susţin”. Expertul explică felul în care reuşeşte totuşi să pătrundă propaganda rusească în România, unde canalele media oficiale ale statului rus nu prind în faţa publicului, nu sunt accesate şi credibile. „Ştiri false au existat întotdeauna (…) Nu poţi să le interzici, pentru că internetul nu are limite. Dar putem să-i facem pe oameni să înveţe cum să verifice informaţia pe care o găsesc. Doar aşa putem face trolii ruşi şi cei care îi susţin să devină inutili. Sau, cel puţin, inofensivi la nivel societal”, concluzionează Radu Cupcea.

Portalul Media-azi.md publică obiecţiile formulate de Consiliul Europei pe marginea proiectului de lege privind protecția datelor cu caracter personal. Potrivit experţilor europeni, modificările legale ar putea crea probleme în activitatea jurnaliştilor care vor fi obligaţi să justifice necesitatea obținerii unor informaţii ce conţin date cu caracter personal. „Nu jurnalistul ar trebui să justifice interesul public într-un caz sau altul, ci autoritatea vizată - care ar trebui să explice și să motiveze de ce informația solicitată de jurnalist în anumite cazuri nu poate fi oferită sau că nu este de interes de public, dacă este cazul. Prevedere ar putea duce la mai multe limitări ale drepturilor jurnaliștilor în procesul de obținere a informațiilor” a menţionat experta Consiliului Europei, Nevena Ružić.

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG