Linkuri accesibilitate

Supărările Moscovei (Nicolae Negru/ziarulnational.md)


Schimbarea frecventă a miniștrilor Sănătății de la Chișinău și efectele ei (Moldova.eu)

Nicolae Negru scrie pe ziarulnational.md că Moscova s-a supărat din nou, acuzând Chișinăul de atitudine discriminatorie față de presa din Rusia, după ce Andrian Candu a semnat, în locul lui Dodon, decretul de promulgare a așa-numitei legi „antipropagandă”. Comentatorul crede că, dacă ar vrea, Moscova ar putea anula legea. Cum anume? Ratificând convenţia europeană privind televiziunea transfrontalieră. De ce nu a ratificat-o până acum, se întreabă autorul. „Probabil, fiindcă nu dorește să-și asume niște angajamente, să respecte niște principii, cum ar fi libertatea de exprimare, de recepție și retransmisie, dreptul la replică, interzicerea violenței, a incitării la ură rasială, etnică etc., difuzarea preponderentă a programelor europene, standardele de publicitate”, scrie Negru. Faptul că proprietarul unui post de televiziune care s-a îmbogățit prin retransmisia programelor rusești se apucă, nitam-nisam, să lupte cu propaganda rusă – ne referim la liderul PD, Vlad Plahotniuc – nu poate să nu ridice semne de întrebare privind motivele sale. Mai cu seamă că inițiativa respectivă a apărut cu un an în urmă, apoi a fost abandonată, ca toamna trecută să se revină la ea.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:37 0:00
Link direct

Ziarul de Gardă scrie despre primul ministru care a depus declarația de avere pentru 2017. Este vorba despre Ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, cu o moștenire de 38 000 de euro și o achiziţie nouă - un automobil de 44 000 de euro. Anul precedent a fost unul bun pentru familia Armașu, constată publicaţia. Familia ministrului a avut venituri de 1 155 718 lei, 84 736 de euro și 327 USD. Totodată, pe conturile bancare, la momentul depunerii declarației, familia deținea 766 292 de lei, 109 470 de euro și 33 446 USD. Octavian Armașu declară o moștenire de 38 000 de euro de la Pavel Armașu, care, cel mai probabil, este tatăl său. În 2017, ministrul și-a cumpărat cu 44 727 de euro, automobil nou, un Volvo XC60, fabricat în același an.

Ana Covrig, o moldoveancă din Italia, a povestit Ziarului de Gardă cum a născut în Italia de trei ori. Relatarea acesteia este vădit contrastantă cu cee ace au dezvăluit zecile de poveşti ce au intrat în plângerea depusă săptămâna trecută la ministerul de resort de mamele ce au născut în Moldova. „Am devenit mamă, de trei ori într-un spital universitar din oraşul Verona, Italia… M-am simţit în siguranţă de fiecare dată pentru că profesionalismul, liniştea, încrederea, pe care o transmite personalul medical pacientelor a fost indiscutabilă, chiar de la primele controale”, scrie Ana Covrig. Într-un alt articol, Zdg.md publică declaraţia Secretarului de stat din cadrul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale despre petiția celor 98 de femei: „Ministerul şi Guvernul NU va acţiona în bază de petiţii. Avem un plan de guvernământ şi politici pe care trebuie să le implementăm. Între timp şi pe parcurs vom iniţia consultări pentru instituirea acestei structuri, care va fi cu personalitate juridică de Ministerul Sănătăţii şi care va gestiona cazurile de malpraxis conform standardelor internaţionale”, a spus Boris Gîlcă, citat de Moldova 1.

Newsmaker.md scrie despre un concert organizat duminică seară la Nisporeni de Fundația lui Vladimir Plahotniuc, concert la care au fost prezenţi premierul, speakerul, ministra educaţiei şi culturii – toţi adresându-i cuvinte de recunoștință liderului Partidului Democrat. „Dl Plahotniuc, dintr-un motiv bun, nu a putut veni în persoană. Dar știu că va fi mereu cu voi, cu concetățenii săi, în durere și bucurie. Veți simți în continuare energia pozitivă care provine de la această persoană ", a spust Filip locuitorilor din Nisporeni. Următorul vorbitor a fost Președintele Parlamentului, Andrian Candu. Acesta de asemenea și-a cerut scuze pentru „absența motivată a lui Plahotniuc” de la concert și i-a mulțumit „organizatorului numărul 1” pentru acest eveniment minunat. „Colegii care sunt cu mine pe această scenă fac tot posibilul ca Moldova să se schimbe astfel încât şi Nisporeni să se schimbe”, a mai spus Candu, citat de newsmaker.md. Publicaţia aminteşte pe finalul articolului că liderul Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, poate candida pentru deputat într-o singură circumscripție în următoarele alegeri parlamentare şi că, cel mai probabil, fiind de origine din Nisporeni, anume acolo îşi va înainta candidatura.

Moldnova.eu a întrebat părerea mai multor directori de spitale și experți despre schimbarea atât de frecventă a miniștrilor Sănătății de la Chișinău. Sănătatea din Republica Moldova a ajuns pe mâna celui de-al treilea ministru în mai puțin de doi ani a mandatului Guvernului Filip, devenind astfel cel mai instabil domeniu pentru managerii care îl gestionează, scrie autoarea. De altfel, în ultimii cinci ani la cârma ministerului responsabil de domeniul Sănătății s-au perindat exact cinci miniștri. În această perioadă unii miniștri începeau anumite reforme, alții le opreau. Unul din cei intervievaţi, directorul Spitalului municipal din Bălți, a spus publicaţiei că și-ar dori ca ministerul să ofere mai multă atenție capitalei de nord a țării. „Ne trebuie ajutor pentru aparataj medical. Avem un colectiv foarte bun de medici. Este foarte greu că avem chirurgi de categorie superioară care nu pot lucra pentru că lipsește aparatajul. În plus, în partea de nord a republicii trăiesc peste un milion de oameni și pacienții ajung la noi la spital”, a spus medicul-șef.

Observatorul de Nord scrie că primarul comunei Tătărăuca Veche, Liviu Raischi, pleacă din funcție și cere mai multor ambasade azil politic. „Picătura care a umplut paharul este un pseudo film de investigații care-l compromite și care a fost distribuit pe rețelele de socializare”, scrie publicaţia. „Despre motivul plecării mele întrebați-i pe presupușii democrați din Republica Moldova. Mie nu-mi place să mă rog la ei, chiar și la democrați. Eu plec pentru totdeauna. Este din cauza dosarului penal intentat împotriva mea și „kinoul” cela cu aiureli”, a declarat primarul. Liviu Raischi îl acuză de realizarea filmului pe unul dintre foștii contracandidați de la alegerile locale. El a câștigat de fiecare dată alegerile locale pe listele Partidului Liberal, iar după ultimul scrutin a trecut în echipa Partidului Democrat.

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG